"Sosyal Güvenlik Reformu mutlaka hayata geçirilecek"

"Sosyal Güvenlik Reformu mutlaka hayata geçirilecek"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin kısmi iptal kararı aldığı Sosyal Güvenlik Reformu'nun mutlaka hayata geçirileceğini söyledi.

"Sosyal Güvenlik Reformu mutlaka hayata geçirilecek"
16px
24px
11.03.2007 20:34
ABONE OLgoogle

Sosyal Güvenlik Reformu'nu başta kadınlar olmak üzere sosyal koruma sağlamak amacıyla çıkartıldığını kaydeden Bakan Başesgioğlu, "Sosyal Güvenlik Reformu, kadınlarımız için önemli bir sosyal koruma ve sosyal güvence teşkil etmektedir. Sosyal güvenlik reformu sosyal devlete yakışan, ülkemizde sosyal koruma sağlayan en önemli sosyal politika araçlarından biridir. Anayasa Mahkemesi'nin kısmi iptal kararıyla şu anda yürürlüğünü belli bir süre ertelediğimiz reformun mutlaka ve mutlaka hayata geçmesi gerekmektedir. Önümüzdeki dönemde inşallah bu önemli reformun hayata geçirilmesi hususunda hepimizin özlediği, hedeflediği noktaya ulaşabileceğimiz umudunu taşıyoruz. Bunu canlı tutuyoruz." dedi.

AK Parti İzmir İl Başkanlığı Kadın Kolları tarafından Crowne Plaza'da gerçekleştirilen "İşte Kadın" konulu panele katılan Bakan Başesgioğlu, açılış konuşmasında kadınların sorunlarına değindi. Avrupa'da erkek istihdamında erkeklerin yüzde 70, kadınların ise yüzde 57'lerde olduğuna dikkat çeken Başesgioğlu, Türkiye'de ise kadın istihdamının yüzde 25'ler civarında olduğunu söyledi. Bu oranı 2010 yılına kadar yüzde 35'lere yükseltmek istediklerini ifade eden Başesgioğlu, çalışma hayatına katılan kadınların eğitim seviyelerine bakıldığında yüksek okul mezunlarının yüzde 70, lise yüzde 40, ilkokul mezunlarının ise yüzde 10 seviyelerinde kaldığını belirtti.

Türkiye kadın istihdam oranını arttırmak zorunda olduğunu vurgulayan Başesgioğlu, "Şu anda tabiri caizse hep birlikte bir ekonomik mücadele veriyoruz. Bu mücadelenin bir ayağı eksik olamaz. Mutlaka kadınlarımızın da erkeklerle beraber bu ekonomik kalkınma mücadelesinde yerlerini alması gerekiyor. Peki bunu hanımlarımız tek başlarına mı başaracaklar? Hayır. Bunu erkeklerle birlikte başaracaklar. Onun için de zihinlerimizde transformasyona ihtiyaç var. Bir dönüşüme ihtiyaç var. Kabullerimizi veyahut da öngörülerimizi değiştirerek kadınlarımızın toplum hayatının her aşamasında aktif rol alması gerçeğini görmemiz ve politikalarımızı buna göre ayarlamamız gerekiyor." diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türk kadınına birçok yasal koruma sağladığını söyleyen Başesgioğlu, ancak mevzuat sorunu olmamasına rağmen sokakta, işyerinde, fabrikada, atölyede uygulama sorunu olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafya itibariyle tarihten devraldığı birtakım sorunların bulunduğuna dikkat çeken Bakan Başesgioğlu, "Türk milleti olarak bizim sorumluluğumuz sadece Anadolu coğrafyasıyla sınırlı olmadığını hepimiz biliyoruz. Kafkaslar, Ortadoğu ve Balkanlar da tarihi sorumluluklarımız var. Oralardan da Türkiye'den, Anadolu coğrafyasından imdat bekleyen insanlar olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Türk milletinin ve devletinin sorumluluklarının ve yükünün çok ağır olduğunu bilinci içindeyiz. Bu ağır sorumluluğu kadınıyla erkeğiyle paylaşarak aramızdaki ufak tefek fikir farklılıklarını bir tarafa atarak gerçekleştirelibiriz. Onun için birlik ve beraberlik içinde olmaya ihtiyaçımız var. Kendi enerjimizi birbirimize karşı kullanarak ülkenin dev asa sorunlarını görmezlikten gelemeyiz." şeklinde konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nükhet Hotar Göksel ise, konuşmasında kadının geçmişten günümüze sıkıntılarına değindi. Göksel, kadınların hala kamusal alan adı altında çalışma hayatına alınmamasına dikkat çekti.

Konuşmaların ardından panele geçildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde