Gürültüden para kazanıyorlar!
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yüksek sese getirdiği sınırlama, analiz laboratuvarlarının iş sahasını genişletti.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın gürültüye getirdiği sınırlama özellikle eğlence mekânlarını kapsıyor. Genelgeyi dikkate almayan işyerlerine ortalama 3 gün kapatma cezası veriliyor.
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yüksek sese getirdiği sınırlama, analiz laboratuvarlarının iş sahasını genişletti. Daha önce su, toprak, emisyon ve atık gaz ölçümleri, ağır metaller gibi çevre analizi yapan laboratuvarlar, faaliyet alanlarına gürültü kirliliğini de ekledi.
Avrupa Birliği (AB) Gürültü Direktifi'ne uyumlu olarak hazırlanan ve 7 Mart 2008 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan "Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği", gürültü kirliliğine önemli bir sınırlama getiriyor. Buna göre eğlence yerlerinin tamamı gürültü analizi yaptırmak zorunda.
Bu hizmeti, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yetkilendirdiği laboratuvarlar veriyor. Fiyatlar, işyerinin niteliğine göre rapor başına 600 ile bin 500 lira arasında değişiyor. Firmalar, ortalama bin 200 liradan rapor alıyor. İşyeri, her şikâyetten sonra yeni bir rapor almak zorunda. Almayanlar, 8 bin lira civarında para cezası ödeyecek. Bakanlığın belirlediği standardın üzerinde gürültü yapan işyerlerine cezai müeyyide uygulanacak. Düzenleme ayrıca mahalle aralarında sünnet, kına gecesi ve düğün gibi etkinlikleri de yasaklıyor. Bu uygulama, en çok dar gelirli aileleri zorlayacak.
Gürültü Genelgesi, gürültü kirliliğine sebep olan sokak düğünleri ve turistik merkezlerde yüksek sesle müziğe de son veriyor. Uygulamanın başladığı tarihten bu yana Türkiye genelinde 60 civarında firma, gürültü analizi yapma yetkisi aldı. Sadece gürültü ölçümü yapabilmek için 100 bin liraya yakın makine yatırımı gerekiyor. Arıtsan Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarı'nın sahibi olan çevre mühendisi Yakup Ayvenli, yeni genelgeyle çok sayıda yatırımcının gürültü ölçüm laboratuvarı açmaya çalıştığını kaydetti. Çevre analizi yapan laboratuvarların da gürültü ölçümü için yetki almaya başladığını ifade eden Ayvenli, "Sektördeki potansiyeli gören birçok laboratuvar akredite olmak için bakanlığa başvurdu." dedi.
Yeni düzenlemeyle belediyeler ve valilikler bünyesinde gürültü şikâyet hattı açıldı. Alt katındaki marketin buzdolabından gelen sesi şikâyet edenlere bile rastlanıyor. Bütün sahil bölgelerindeki işletmeler, gürültü raporu almak zorunda. İzmir, Aydın ve Muğla'da yaklaşık 6 bin 500 eğlence yeri bulunuyor. Ege Bölgesi'nin tamamında ise işletme sayısı 7 bin 500'e yaklaşıyor. İzmir Ticaret Odası Yiyecek İçecek ve Eğlence Yerleri Grubu Meslek Komitesi Meclis Üyesi Adnan Koç, yeni düzenlemenin müzik yayını yapan işyerlerine bir düzen getirdiğini ifade etti.
Ali Rıza Karasu/Zaman