Güler, özel sektörü nasıl ikna edecek?

Güler, özel sektörü nasıl ikna edecek?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, enerji yatırımları için özel sektörü ikna edecek.

Güler, özel sektörü nasıl ikna edecek?
16px
24px
01.03.2007 18:18
ABONE OLgoogle

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Ankara'nın su ihtiyacını karşılayabilmek için mevcutlara ek açılan 23 kuyuya ilave olarak, Kızılırmak Havzasından Ankara'ya su getirileceğini söyledi.

Bakan Güler, Dünya Bankası ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bugün Ankara Hilton Otelinde düzenlenen ''Türkiye'de Elektrik Arz Güvenliği Çalıştayı'' öncesinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ankara'nın su sorunu irdelemek amacıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen toplantıya, kendisinin yanı sıra Devlet Bakanı Beşir Atalay, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu'nun katıldığını hatırlattı. Yapılan değerlendirme sonucunda Kızılırmak havzasında su getirmeyi uygun bulduklarını ifade eden Bakan Güler, onun dışında Sakarya havzasını ayrıca irdelediklerini, 3 yıllık süre içinde uzun vadede Gerede'den su getirilmesi projesini ele aldıklarını belirtti.

Gerede projesini tünelli uygulamayı uygun bulduklarını anlatan Bakan Güler, Kızılırmak'tan boruyla Ankara'ya su getirilmesi projesinin start aldığını söyledi.

''ALARM VERİLECEK BİR DURUM YOK''

 Ankara'da su konusunda ''alarm verilecek bir durumun'' olmadığını vurgulayan Bakan Güler, şöyle devam etti: ''(Şu kadar suyumuz kaldı, bu kadar suyumuz kaldı) gibi ifadeler, bence yanıltıcı oluyor. Ankara'nın yeterli suyu var. Ama biz her ihtimale karşı, önümüzdeki aylarda yağmur eğer yağmaz ise buna karşılık tedbirler almayı düşünüyoruz. Söz konusu yatırımları, zaten yapılması gereken yatırımlar olarak görüyoruz.Kızılırmak'tan gelen su arıtıldıktan sonra kullanıma sunulacak. Ayrıca kuyular açıldı. Bu noktada Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışıyoruz, yardımcı oluyoruz. Mevcutlara ek olarak 23 kuyu açıldı. Şu anda alarm durumu diye ifade edilecek sıkıntılı bir durum yok. Tedbir olsun diye bu çalışmayı yapıyoruz.''

''KIZILIRMAK'TAN SU, MUHTEMELEN BİR SENE İÇİNDE GELECEK''

Gazetecilerin sorusu üzerine Bakan Güler, Kızılırmak'tan suyun muhtemelen 1 yıl içinde geleceğini ifade ederken, ''Ankara Büyükşehir Belediyesi yapacak. Çok süratli bir şekilde yapılacak. Projelendirme ile birlikte fizibilite çalışması birlikte yapılıyor. Zaman kazanalım diye hem projelendirme hem de yatırım paralel şekilde yürüyecek'' dedi. Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kendi makine ve ekipmanını burada kullanacağını ifade eden Bakan Güler, ''dolayısıyla hem zamandan kazanacağız. Hem de maliyet düşecek'' şeklinde konuştu.

GEREDE PROJESİ

Gerede'den Ankara'ya su getirilmesi projesiyle ilgili soru üzerine Bakan Güler, söz konusu projenin Ankara Büyükşehir Belediyesi ve DSİ'nin yürüttüğünü kaydederek söz konusu projenin Japonya'dan sağlanan krediyle yapılacağını belirtti. Bakan Güler, söz konusu çalışmanın projelendirilmesi çalışmasının sürdürüldüğünü anlattı. Bir gazetecinin ''Güneydoğu Anadolu'nun sınır bölgelerine büyük barajlar yapılarak, özellikle Kuzey Irak'tan girişlere kapatılmasıyla ilgili Enerji Bakanlığı ile DSİ'nin bir çalışma hazırlığının'' olup olmadığı yolundaki soru üzerine, Bakan Güler şöyle dedi:

''Bizim birinci hedefimiz; suyumuzu ve su kaynaklarımızı enerji üretmeyi birinci öncelikli projeler olarak ele alıyoruz. Dolayısıyla bu projeler bu çerçeve içinde ele alınıyor. Biz de yatırımları süratlendiriyoruz. Bildiğiniz gibi bu ikili anlaşmaları da öne alarak bir an evvel oradaki barajları yapmak arzusundayız.''

ELEKTRİKTE YATIRIM İHTİYACI

Bu arada Güler toplantıda yaptığı konuşmada, elektrikte arz güvenliğinin önemli bir konu olduğunu, bu çerçevede enerji bakanlığının projeksiyonları olduğunu söyledi. Elektrikte arz güvenliğinin sağlamak açısından, her yıl belli miktarda yatırıma ihtiyaç olduğunu ifade eden Bakan Güler, bu yatırımları da devletin değil, mümkün olduğu kadar özel sektörün yapılmasını istediklerini kaydetti. Sektörde 1996 yılından bu yana özel sektörünü yatırımlarının yıllık yaklaşık 1 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu söyleyen Güler, herhangi bir arz açığının yaşanmaması için, önümüzdeki yıllarda elektrikte yıllık 4-5 milyar dolar yatırım ihtiyacı olduğunu bildirdi Güler, yapılan hesaplara göre elektrikte kurulu gücün şu anda elektrik arzını karşılamaya yeterli olduğunu ama orta vadede gerekli tedbirler alınmaz ise bazı sıkıntılar ile karşılaşabilineceğini kaydetti.

ÖZEL SEKTÖR NASIL İKNA EDİLECEK?

'Yılda 1 milyar dolar yatırım yapan bir özel sektörü, önümüzdeki yıllarda 4-5 milyar dolar yatırım yapmaya nasıl ikna ederiz'' diyen Güler, şöyle konuştu:

''Burada iki önemli husus alım garantisi veya al ya da öde... Bunlara evet dersek işi hemen çözeriz. Ama önümüzdeki yılları tehlikeye sokabiliriz ve tüketicileri pahalı elektrik sorunu ile karşı karşıya bırakabiliriz. Bu garantileri verdiğimiz zaman rekabet ortamının nasıl olacağını iyi hesaplamamız lazım. İşleyen piyasa mekanizması ve rekabet ortamını iyi korumak lazım.'' Bakan Güler, konunun çözümü için ''kurum şovenizmine kapılmadan, ayrı ayrı formalarla sahaya çıkıldığını düşünmeden, bir milli takım bilinciyle'' çalışılması gerektiğini sözlerine ekledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde