Dolar
40,1766
0,12%
Euro
47,0717
0,14%
Sterlin
54,3354
-0,37%
Bitcoin
4.719.232
4,08%
BİST-100
10.345,4
0,14%
Gram Altın
4.343,174
1,27%
Gümüş
38,12
2,87%
Faiz
43,85
0,00%

GM patronunun pişmanlık itirafı Türkiye'nin reklamı oldu

Alpaslan Korkmaz, dünyada yaşanan krize rağmen Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için cazibesini koruduğunu söyledi.

05.01.2009 09:07
Haberi paylaşın
GM patronunun pişmanlık itirafı Türkiye'nin reklamı oldu
16px
32px

Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, dünyada yaşanan krize rağmen Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için cazibesini koruduğunu söyledi.

Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz kriz öncesinde yatırım yapmayı düşünen 10 şirketten 7'sinin krize rağmen hâlâ Türkiye'de yatırım yapmaya istekli olduğunun altını çizdi

ABD'den tüm dünyaya dalga dalga yayılan finansal kriz ekonomideki tüm dengeleri değiştirdi. Darboğaza giren dev firmalar yatırım planlarını da yeniden gözden geçirmek zorunda kaldılar. Yatırımlar ya ertelendi ya da tamamen iptal edildi. Yatırımların askıya alınması yabancı sermayeyi çekmeye çalışan ülkeleri dolayısıyla Türkiye'yi de olumsuz etkiliyor.

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz ise dünyada yaşanan krize rağmen Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için cazibesini koruduğunu söylüyor. Kriz nedeniyle ana vatanında darboğaza giren otomotiv yan sanayi firması Magna'nın Türkiye'de yatırımını askıya aldığını belirten Korkmaz, ancak Türkiye'nin yatırım için hâlâ gözde ülke olduğunu kaydederek, "Kriz öncesinde yatırım yapmayı isteyen 10 şirketten 7'si krize rağmen hâlâ yatırıma istekli. Ayrıca Magna Türkiye'ye ilgisini kaybetmedi. Sadece yatırımını uygun bir zamana erteledi" şeklinde konuşuyor.

FIRSAT VAR

Krizden herkesin bir şekilde etkileneceğini ancak, zor anların fırsata dönüştürülebileceğini anlatan Korkmaz, şunları söyledi: "Tüm dünyada nakit sıkıntısı yaşanıyor. Ancak özkaynağı olan zengin şirketler var. Bu nakit zengini şirketler için şu anki ortam yatırım için çok uygun. Şu anda nakit zengini bazı şirketlerle yatırım için temas halindeyiz. Bu yatırımcıların Türkiye'ye ilişkin uzun vadeli hedefleri var. Ancak, bu yatırımcıların ismini şu anda açıklayamam. Çünkü kendi hükümetleri ve sendikaları yurtdışında yatırım yapmamaları konusunda baskı kuruyorlar. İsmini açıklamam, bu yatırımcıları zor duruma düşürür, yatırım kararlarını olumsuz etkiler."

Türkiye'nin en büyük rakibinin Türkiye olduğunu belirten Korkmaz, şöyle devam etti: "Yabancılara Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelerin motoru tanımlaması yapıyoruz. Ayrıca karoserisi de AB'ye girmek üzere olan bir ülke diyoruz. Şu anda bu motorla karoseriyi birleştiren tek ülkeyiz. En kuvvetli özelliğimiz ise insan kaynağımız. Genç, işine bağlı, çok çalışan insan kaynağımız yabancıların dikkatini çekiyor. Yabancılara 'Bu dönemde Türkiye'de yatırım yaparsanız, kriz bittiğinde en iyi konumda olursunuz' çağrısı yapıyoruz."

10 BİN FİRMAYA ULAŞILDI

Ajansın aktif olarak çalışmalarına 2007'de başladığını belirten Korkmaz, bugüne kadar 10 binin üzerinde yabancı firmayla temas kurduklarını ve Türkiye'nin yatırım fırsatlarını anlattıklarını söyledi. Ajansın tek işinin yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye getirmek olmadığını, yabancı yatırımcıların da sorunlarıyla ilgilendiklerini kaydeden Korkmaz, bugüne kadar Türkiye'de yerleşik bin kadar yabancı ve Türk firmayla temas kurduklarını söyledi.

Korkmaz, "Bu firmalara Türkiye'ye gelmeden önceki beklentilerini ve daha sonra karşılaştıkları durumu sorup, stratejilerimizi belirledik" dedi. Türkiye'de yatırım yapmış firmalarla, yatırım potansiyeli olan firmaları bir araya getirdiklerini de sözlerine ekleyen Korkmaz, "Onlar bizim doğal elçilerimiz. Türkiye'de mutlu olan yabancı yatırımcıların, yaşadıklarını anlatması yatırım yapma potansiyeli olan firmaları ikna edici oluyor" şeklinde konuştu. 

GM patronunun pişmanlık itirafı Türkiye'nin reklamı oldu

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, otomotiv devlerini yatırıma çekmek için Türkiye'de yayınlanan bazı haberleri de kullandıklarını söyledi. Korkmaz, Ocak 2008'de Sabah gazetesinde yayınlanan, General Motors CEO'su Rick Wagoner'in açıklamalarının yer aldığı haberi tercüme ettirip, tüm potansiyel yatırımcılara gönderdiklerini açıkladı.

Korkmaz, dev bir otomotiv markasının patronunun Türkiye'nin büyük fırsatlar sunduğunu söylemesi ve yeni Astra Sedan yatırımı için Türkiye yerine Polonya'yı seçmelerinden pişmanlık duyduğunu dile getirmesinin, diğer otomotiv yatırımcıları için önemli olduğunun altını çizdi. Rick Wagoner geçen yıl düzenlenen Uluslararası Detroit Otomobil Fuarı'nda yeni Astra Sedan üretimi için Türkiye yerine Polonya'yı seçmekten pişman olduğunu açıklamış, üretmeyi düşündükleri küçük ticari araç yatırımı için Türkiye'nin aday ülkeler arasında yer aldığını söylemişti.

'5 yıl sonra daha farklı olacağız'

5 yıl önceki Türkiye ile şimdiki arasında çok büyük fark var. 5 yıl sonra daha çok değişecek. 2002'de Türkiye'de GSM abonesi sayısı 23 milyondu, 2008'de bu sayı 64 milyona çıktı. 2003 ile 2008 arasında internet kullanıcısı 5 milyondan 24 milyona çıktı. Yabancı yatırımcılara bu rakamları örnek gösterip, Türkiye'nin 5-10 yıl sonrasına bakmalarını istiyoruz. Türkiye, daha güçlü olmaya aday.

Ufuk Sandık/Sabah

editörün seçtikleri
Rekabet Kurulu, dijital müzik platformu Spotify hakkında inceleme başlattı
Rekabet Kurulu, dijital müzik platformu Spotify hakkında inceleme başlattı#Spotify