Dolar
38,7637
0,11%
Euro
43,6035
0,33%
Sterlin
51,644
0,65%
Bitcoin
4.043.435
0,00%
BİST-100
9.390,51
1,20%
Gram Altın
4.143,854
0,68%
Gümüş
32,75
0,83%
Faiz
51,5
0,00%

Yabancılara mülk satışı durdu

Anayasa Mahkemesi'nin yabancılara mülk satışını kolaylaştıran yasaya ilişkin verdiği iptal kararı, bugün yürürlüğe girdi. Bu sabahtan itibaren tapu dairelerinde yabancılara mülk satış işlemleri de durduruldu.

26.07.2005 17:28
Haberi paylaşın
Yabancılara mülk satışı durdu
16px
32px

Anayasa Mahkemesi, 14 Mart 2005 tarihinde verdiği karar ile çeşitli Kanunlarda değişiklik yapan 4916 Sayılı Kanunun, Tapu Kanunu'nun 35'inci maddesini değiştirerek yabancılara mülk satışını yeniden düzenleyen 19. maddesini iptal etmişti.

Mahkeme, iptal kararıyla ortaya çıkacak yasal boşluğun giderilmesi için de iptal kararının, Resmi Gazete'de yayımı tarihinden 3 ay sonra yürürlüğe girmesini hükme bağlamıştı.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından yeni bir yasal düzenleme için oluşturulan komisyonun hazırladığı yeni tasarı da, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılmıştı. Ancak yeni düzenleme, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 3 aylık süre içinde gerçekleştirilemedi ve iptal kararı, bu sabahtan itibaren yürürlüğe girdi.


TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN GENELGE

Bu arada Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, bölgelere birer genelge gönderme kararı aldı. Bu genelgede yabancılara mülk satışı konusundaki gelişmelere dikkat çekilerek, bugünden itibaren yabancılara satış yapılamayacağı hatırlatılıyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, teşkilata da, “Mülk edinme talebiyle size gelecek yabancıları reddetmeyin. Onların işlemlerini beklemeye alın. Bu konuda hukuki boşluğu giderecek şekilde bir yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Yeni yasal düzenleme sonrasında gelen talepler değerlendirilecek” talimatı verecek.

 

benzer haberler
5 yıl sonra THY 2025'in ilk çeyreğinde neden zarar etti?
5 yıl sonra THY 2025'in ilk çeyreğinde neden zarar etti?