Bilgin'e 14 yıl hapis

Bilgin'e 14 yıl hapis

Etibank’'ın eski sahibi Dinç Bilgin ve oğlu Önay Şevket Bilgin’in de aralarında bulunduğu 23 sanığa ceza yağdı.

Bilgin'e 14 yıl hapis
16px
24px
21.07.2005 23:49
ABONE OLgoogle

Sahibi olduğu Etibank’ı zarara uğratarak, Bankalar Kanunu’na muhalefet, cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, zimmet ve nitelikli dolandırıcılık suçlarından yaklaşık 5 yıldır yargılanan Dinç Bilgin ve oğlu Önay Şevket Bilgin’in de aralarında bulunduğu 23 sanığa ceza yağdı.

Bilgin, ihtilasen zimmet suçundan 14 yıl hapis ve 499 milyon YTL (499 trilyon lira) ağır para cezasına, oğlu Önay Şevket Bilgin 9 yıl 4 ay hapis, 189 milyon YTL para cezasına, Cavit Çağlar nitelikli dolandırıcılık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis ve 20 bin 830 YTL para cezasına, Mustafa Çağlar 1 yıl 6 ay 22 gün hapis ve 15 bin 620 YTL adli para cezasına çarptırıldı. Dinç Bilgin, Cavit Çağlar ve diğer sanıklar örgüt kurmak ve özel belgede sahtecilik suçlarından ise delil yetersizliğinden beraat etti. Toplam 14 sanığın beraat ettiği davada mahkeme heyeti, Şevket Önay Bilgin ve Mustafa Çağlar hakkında hüküm verirken aile yapısı ve ataerkil yapıyı dikkate alarak ceza indirimi yaptı. Heyet, Cavit Çağlar ve Mustafa Çağlar’a verilen cezalara yeni TCK’daki ‘etkin pişmanlık’ maddesini uyguladı. Dinç Bilgin, infaz yasasına göre yaklaşık 5.5 yıl hapis yatacak. Bankanın eski genel müdürü ve yönetim kurulu üyelerinden İsmail Hakkı Karakaya zimmet suçundan 7 yıl 9 ay 10 gün hapis ve 313 milyon YTL, Şükrü Karahasanoğlu 9 yıl 26 gün hapis ve 278 milyon YTL para cezasına çarptırıldı. Mahkeme para cazalarında üst sınır olan günlük 100 YTL’yi uyguladı.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 11,5 saat süren duruşmanın karar aşamasında sanık avukatları, mahkeme heyetine ‘reddi hakim’ talebinde bulundu. Bilgin’in avukatları, bu aşamada görevlerini iyi yapamayacaklarını ve delillerin toplanmamış olduğu gerekçesiyle reddi hakim taleplerinin kabul edilmemesi karşısında bir üst mahkeme olan İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunacaklarını, açıkladı. Mahkeme heyeti avukatların süre istemlerini reddederek, son savunmalarını yapmalarını istedi.

Duruşmaya verilen bir saatlik aranın ardından ilk savunması alınan Etibank’ın eski genel müdürlerinden Şükrü Karahasanoğlu’nun avukatı Şener Atılgan, müvekkilinin zimmet suçunu işlemediğini söyleyerek beraatini talep etti. Duruşmada, son sözü sorulan Bilgin’in avukatları müvekkillerine yeni TCK’da düzenlenen etkin pişmanlık maddesinin uygulanmasını istedi. Avukat Mehmet Asım İplikçioğlu, 110 yıldır medya sektörü ile uğraşan bir ailenin mensubu olan Bilgin’in binlerce kişiye aş ve iş sağladığını belirtti. İplikçioğlu, siyasi iradenin çıkardığı Bankalar Yasası’nın insan haklarına ve evrensel hukuk kurallarına aykırı olduğunu öne sürdü. İplikçioğlu, ATV ve Sabah gazetesi kadar zararın olduğunu, bunların değerinin 450 milyon dolar olduğunu ve TMSF’nin elinde Bilgin’e ait yaklaşık 1 milyar dolarlık mal varlığı bulunduğunu kaydetti. Bilgin ailesinin sokağa atıldığını dile getiren avukat, ‘TMSF’ye güvenmiyoruz. Biz damdan düştük’ diye konuştu.

Avukat Bahri Öztürk de, ‘Bilgin’in en önemli özelliği, kendisini bu duruma sürükleyenleri, felakete götürenleri gammazlamaz. Şu anda biz savunma yapamıyoruz. Çünkü TMSF kayıtları bize göstermiyor.” dedi. Duruşmaya katılan tek sanık olan New York off-shore’un yönetim kurulu başkanı Mustafa Dinçer de Etibank’ta yöneticilik, denetleme değil, kapıcılık bile yapmadığını kaydederek beraatini istedi. Duruşmayı gözlemci olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski başkanı Stefan Trechsel de izledi.

Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde