Fransız gazetelerine yeni Ermeni yasa teklifi ile ilgili ilan verildi
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), TOBB, TİSK, TÜRKONFED, TESK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, İKV ve TESEV ortak imzalarıyla Fransa’nın önde gelen gazetelerine 5 Mayıs 2006 tarihinde ilan verdiler. İşte ilan metni...

Le Monde, Le Figaro ve Le Parisien Gazeteleri’ne verilen ilanda, Fransız Sosyalist Parti'sinin Ermeni soykırımı iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifinin kabul edilmesinin doğuracağı sıkıntılara dikkat çekildi. “Fransız Dostlarımıza Çağrı” başlıklı ilanda, yasa teklifinin objektif değerlendirmeye dayalı bir uzlaşının sağlanmasına engel teşkil edeceğinin altı çizildi. İlanda ayrıca, Türkiye’nin Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’a, Türk ve Ermeni tarihçilerden oluşacak ortak bir komisyon kurulması yönündeki önerisi hatırlatılarak, Türkiye’nin geçmişinin her sayfasıyla yüzleşmeye hazır olduğu bildirildi.
Fransa Meclisi’nde kabul edilen Ermeni soykırımı iddialarını tanıyan yasaya ek olarak getirilen tasarı, başta Fransız Sosyalist Parti Genel Sekreteri Francois Hollande olmak üzere, Fransız Sosyalist Parti Milletvekilleri Didier Migaud, Martine David, Rene Rouquet, Jean-Yves Le Bouillonnec, Jacques Bascou, Christophe Masse, Jean-Paul Bacquet, Bruno Le Roux, Laurent Cathala, Jean-Marc Ayrault, sosyalist grup ve bağlantılı milletvekillerinin imzasını taşıyor.
Fransa Ulusal Meclisi, Ermeni soykırımı iddialarını tanıyan bir yasayı 2001 yılında kabul etmişti.
05 Mayıs 2006 Tarihli İlan Metni
Fransız Dostlarımıza Çağrı
Bazı Fransız milletvekilleri son olarak, 1915 yılında Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu’nda meydana gelen acı olaylara ilişkin tartışmaların yapılmasına imkan bırakmayacak bir yasa teklifini 18 Mayıs tarihli Ulusal Meclis oturumuna sunmak niyetinde olduklarını duyurmuşlardır. Sözkonusu yasa, kabul edildiği takdirde, tarafların bu olaylardaki sorumluluklarını belirlemek isteyecek tarihçilerin ileride görüş bildirmelerini yasaklayacak ve cezai yaptırıma bağlayacaktır. Oysa bu tür çalışmalar, objektif değerlendirmeye dayalı bir uzlaşının, bin yılı aşkın bir süre barış içinde birlikte yaşamış olan Türk ve Ermeni halklarına mevcut acıları aşarak, geleceğe bakmalarına olanak sağlaması bakımından bugün her zamankinden daha fazla gereklidir.
Türkiye öteden beri geçmişteki tartışmalı olaylara ilişkin gerçeklerin ulusal siyasi kurumlar yerine tarihçiler tarafından ortaya çıkarılması gerektiğini savunmuştur. Her kesime mensup birçok Fransız siyasetçi, geçtiğimiz aylarda sömürge dönemine ilişkin bir yasanın oylanması münasebetiyle bu düşünceye yakın bir tutum benimsemişlerdir. “Tarih yasalarla yazılamaz”.
Türkiye Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı Sayın Deniz Baykal ile tam bir uzlaşma halinde, bu görüşten hareket eden ve nerdeyse yüzyıldan beri devam eden hafıza ihtilafına hakkaniyete uygun bir çözüm bulunmasını öngören bir girişimde bulunarak Ermenistan Cumhurbaşkanı Sayın Robert Koçaryan’a bir öneri sunmuştur. Buna göre, Türk ve Ermeni tarihçilerden oluşacak Ortak bir Komisyon kurulması öngörülmekte ve Türkiye’nin Komisyonun çalışmalarının sonuçlarını kabul edeceği taahhüt edilmektedir. Türkiye geçmişinin her sayfasıyla yüzleşmeye hazırdır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, aşağıdaki açıklamasıyla, tarihi olarak nitelediği bu öneriye oybirliğiyle tam onayını ve desteğini vermiştir.
“Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), gerek Türkiye'nin gerek Ermenistan'ın çıkarlarının, asırlar boyunca aynı topraklar üzerinde birbirlerine karşı hoşgörü ve barış içinde yaşamış olan Türk ve Ermeni uluslarını barıştırmak, onları savaş yıllarından kaynaklanan derin önyargıralara tutsak olmaktan kurtarmak ve hoşgörü, dostluk ve işbirliğine dayalı bir ortak geleceği paylaşma