Ford Otosan pazarda liderliğini sürdürüyor
Ford Otosan Genel Müdürü Turgay Durak, yüzde 15.4 olan pazar payını yüzde 1.5 artırarak yüzde 16.9'a ulaştırdığını belirterek, "Bu sonuçlarla Ford Otosan geçtiğimiz son 3 yılda olduğu gibi yine pazar lideri" dedi.

Durak, otomotiv sektörü ve Ford Otosan'ın ilk 9 aydaki performansını değerlendirmek için düzenlediği sohbet toplantısında, sektördeki satışların tüm pazarda yüzde 3.5 azalarak, 525 bin 836'ya gerilediğini ifade etti. Ford Otosan'ın ise daralan pazarda araç satışlarını yüzde 5.9 artırarak 88 bin 844'e, yüzde 15.4 olan pazar payını da yüzde 1.5 artırarak yüzde 16.9'a ulaştırdığını belirten Durak, "Bu sonuçlarla Ford Otosan geçtiğimiz son 3 yılda olduğu gibi yine pazar lideri" diye konuştu. Binek otomobil pazarının da geçen yılın ilk 9 ayına göre yüzde 9 küçüldüğünü belirten Durak, Ford Otosan'ın ise geçen yılki performansını koruyarak 31 bin 84 adet perakende satışla pazarda yüzde 10.3 paya sahip olduğunu söyledi.
"Hafif ticari araç pazarı yüzde 19.7 büyüdü"
Durak, yeni Ford Focus'un elde ettiği satış başarısının binek araç pazarındaki itici güçleri olduğunu vurgulayarak, Nisan ayında pazara sundukları Yeni Ford Focus'un satış adedinin 8 bin 220'ye ulaştığını, ilk çeyrekteki bir önceki nesil Ford Focus satışlarıyla birlikte 9 ayda toplam 13 bin 701 adet Focus sattıklarını kaydetti.
Hafif ticari araç pazarının yüzde 19.7 büyüyerek 96 bin 426'ya ulaştığını duyuran Durak, bu pazarda satışlarını yüzde 28.4 artırarak 22 bin 985'e, pazar paylarını da yüzde 1.6 artışla yüzde 23.8'e çıkardıklarını söyledi. Durak, binde 1 büyüyen orta ticari araç pazarında da satışlarını yüzde 5.1 artırarak 28 bin 520'ye, pazar paylarını yüzde 1.4 artırarak yüzde 29.1'e yükselttiklerini bildirdi. Durak, Ford Cargo ile liderlik yaptıkları kamyon pazarının yüzde 8.7 artışla 22 bin 215 adetlik büyüklüğe geldiğini, Ford Otosan olarak satışlarını yüzde 53, pazar paylarını yüzde 8.1 artırdıklarını duyurdu.
"Ford Otosan, Ocak-Eylül döneminde araç üretimini yüzde 21.6 artırdı"
Durak, Ford Otosan'ın Ocak-Eylül döneminde araç üretiminin yüzde 21.6 artışla 178 bin 446'ya yükseldiğini ifade ederek, "İhracatımız da 96 bin 811 adet iken yüzde 27.5 oranında artışla 123 bin 466 oldu. Buna bağlı olarak 964 milyon euro olan ihracat cirosu yüzde 40 artarak 1 milyar 350 milyon euroya ulaştı" diye konuştu.
"Ekim sonunda en çok satan ikinci marka olduk"
Durak, yıl sonu itibariyle toplam üretimlerinin 243 bin adet olacağını, toplam pazarın da 762 bin adede ulaşacağını tahmin ettiklerini belirterek, "Yıl sonunda 133 bin 250 adetlik yurtiçi perakende satış, 162 bin adetlik ihracat ve 1 milyar 620 milyon euro ihracat cirosu ile 2004 yılında kırdığımız rekorları 2005 yılında daha yukarıya taşıyacağız" dedi. Durak, sektördeki ilk 10 ayın sonuçlarına değinerek, 587 bin adede ulaşan toplam pazarda Ford Otosan'ın yüzde 17'lik pazar payı ve 99 bin 623 adetlik satışla liderliği açık ara devam ettirdiğini, Ekim ayı sonu itibariyle otomobil pazarında bir basamak yükselerek en çok satan ikinci marka olduklarını bildirdi.