Fon tasfiyesiyle ilgili TBMM'ye 10 maddelik kanun teklifi sunulacak, ödemelerin nasıl yapılacağı netlik kazanacak
AK Parti, fon krizinden etkilenen yatırımcıların alacaklarının ödenmesi ve fonların tasfiyesine ilişkin 10 maddelik kanun teklifini TBMM'ye sunacak. Düzenlemeyle 1 milyon liranın altında yatırımı bulunanlara bu ay içinde anapara ve enflasyon farkıyla kademeli ödeme yapılması planlanıyor.

AK Parti milletvekilleri, sermaye piyasasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgili fon tasfiyesine yönelik kanun teklifi hazırladı.
TEKLİF 10 MADDEDEN OLUŞACAK
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, AK Parti TBMM Grubu, Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında gündemdeki fon işlemleriyle ilgili çalışma grubu oluşturdu.
Hukukçu milletvekillerinden oluşan çalışma grubunun değerlendirmeleri çerçevesinde sermaye piyasasındaki işlemlerle ilgili kanun teklifi hazırlandı. Teklif 10 maddeden oluşacak.
Fon krizinden etkilenen toplam yatırımcı sayısının 455 bin 578 olduğu belirtiliyor. Bu yatırımcıların yaklaşık 350 bininin fonlarda 1 milyon liranın altında yatırımı bulunuyor.
İlerleyen günlerde TBMM Başkanlığına sunulması planlanan ve geçici nitelikteki kanun teklifiyle 1 milyon liraya kadar olan varlıklarının tasfiyesine gidilecek.
1 milyon liranın altındaki alacakların bu ay içinde ödenmesi planlanıyor.
SPK, 131 FONUN TASFİYESİNE KARARV ERMİŞTİ
Sermaye piyasalarında yaşanan gelişmelerin ardından SPK, 17 Eylül'de 7 portföy yönetim şirketine ait 131 fonun tasfiyesine karar vermişti. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, söz konusu fonlarda 455 bin 758 tekil yatırımcı bulunuyor.
29 Eylül'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ekonomi yönetimi ve ilgili kurumların yöneticilerinin katılımıyla toplantı yapılmıştı.
Toplantının ardından, tasfiyesine karar verilen fonlarla ilgili sürecin koordinasyonunu sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Fon Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Devlet Denetleme Kurulu da fon işlemlerini incelemek ve denetlemek üzere görevlendirildi.
85 KİŞİ TUTUKLANDI
Adalet Bakanı Akın Gürlek de bugün fon soruşturmasında gelinen son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.
Gürlek, soruşturma kapsamında 85 şüphelinin tutuklandığını, 207 kişi hakkında işlem yapıldığını ve şüphelilerin mal varlıklarına yönelik tedbir kararları uygulandığını açıkladı. Gürlek ayrıca, haksız kazançların iadesi amacıyla TMSF bünyesinde oluşturulan hesaplara şimdiye kadar 5 kişinin gönüllü iade yaptığını bildirdi.
Tasfiye sürecinde SPK, mutabakatı tamamlanan yatırımcılara nihai ödemeden mahsup edilmek üzere fon başına 1 milyon liraya kadar ara ödeme yapılmasına da karar verdi.
patronlardunyasi.com















