Ezel Akay’ı yakan çek davası esnafın baş derdi
Karşılıksız çekte ünlü ya da ünsüz birileri hapisle cezalandırılıyor. Bu gidişle dışarıda esnaf kalmayacağından yakınılıyor.

Ekonomik krizle birlikte karşılıksız çek adedinde patlama yaşandı. Karşılıksız çeki veren esnafın başı hapis tehdidiyle dertte. Ancak, esnaf alacaklıya borcunu ödemediği için değil, devlete olan cezasını ödemediği için hapse atılıyor.
Ekonomik krizin de etkisi ile şirketler borçlarını çevirmekte zorlanırken karşılıksız çek sayısı da giderek arttı. Merkez Bankası verilerine göre eylül sonu itibarıyla bu rakam 1.5 milyon adete ulaştı. Muhakeme süreci devam eden çek davasının bir milyona yaklaştığı tahmin ediliyor. İflas erteleme sürecinde bulunan, ancak çeklerini ödeyemediği için haklarında hapis cezası davası açılanlar örgütlendi.
Küçük Orta Sanayici ve İşadamları Dayanışma Derneği (KOSİAD) adı altında ağustos ayında bir dernek kuran işadamları yarın Taksim Eresin'de bir araya gelerek 'karşılıksız çek' konusunu masaya yatıracaklar.
Derneğin sözcülüğünü üstlenen ve aynı zamanda avukat olan Rahmi Ofluoğlu, seslerini TBMM'ye duyurmaya çalıştıklarını belirtirken halen yargıda 1 milyona yakın çek davası olduğunu öne sürdü. Ofluoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Yargıtay'da görülmekte olan ve numara almış çek konusu ile ilgili 80 bin dosya var. 150 bin dosya da Yargıtay Başsavcılığı'nda bekliyor. Türkiye genelinde bin 149 asliye ceza mahkemesi var. 400 bin görülmekte olan dosya mevcut. 300 binin üzerinde savcılıklarla kavuşturma aşamasında bekleyenler var.
Çok sayıda insanın çek nedeniyle arandığını ve kaçak durumda olduğunu söyleyen Ofluoğlu, ekonomik krize dikkat çekerek, iki yıl sonra dışarıda adam kalmayacağını hatta bir sosyal patlama yaşanacağını ileri sürdü.
BORÇLU HAPİS YATIYOR ALACAKLIYA PARA YOK
Türkiye'de bir zamanlar, bankalarca verilen çeklerin kötü kullanımını önlemek için, karşılığı olmayan çeki yazan banka müşterilerine hapis cezası uygulanıyordu.
Borç senedini ödemeyenlere hapis yok iken, karşılıksız çek yazanların hapisle cezalandırıldığı günlerde borç senetlerinin yerini vadeli çek aldı.
Ama bir süre sonra, çağdaş hukuk ilkelerine göre, insanlara borç dolayısıyla hapis cezası verilemeyeceği görüldü. Senet borcunu ödemeyenler gibi çek borcunu ödemeyenlerin de hapse girmemelerini sağlayan bir düzenleme yapıldı.
Fakat karşılıksız çek kullanımını caydırmak için bu defa da kanuna karşı hile yapıldı. Yeni düzenlemeye göre, karşılıksız çek yazanlara, çek üzerindeki borç miktarıyla orantılı olarak devlete para cezası ödeyecekleri hükmü getirildi. Devlete bu parayı ödemeyenlerin hapse atılmasının yolu açıldı.
Çeki ödeyemeyen para cezasını devlete ödüyor. Bu uygulamada çeki ödeyemeyen para cezası ödese de, para cezası ödeyemediği için hapse girse de, çekin alacaklısının cebine beş kuruş girmiyor. Borcu aynen kalıyor. Hapse girenin para kazanma imkânı kalmadığından işi çöküyor. Alacaklının parasını alması hayal oluyor.
Cumhuriyet