Erdoğan'ın 'Enerji' çözümü
BAŞBAKAN ERDOĞAN, ZARAR EDEN OTOPRODÜKTÖRLER İÇİN FORMÜLÜ AÇIKLADI.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Otoprodüktörler bekledikleri kárı elde edemedikleri için öyle konuşuyorlar. Kárdan zarar diye bir kavram var. Biz onların tesislerini alabiliriz" dedi. Erdoğan konuyu Enerji Bakanı Hilmi Güler’le görüştüğünü ve ’alırız’ yanıtı aldığını söyledi.
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, doğalgaz zammını hatırlatarak, "İyice dara girersek elektriğe de zam yapılabilir" dedi. Tayyip Erdoğan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) toplantısına katılmak üzere gittiği Malezya’dan uçakla İstanbul’a dönerken gazetecilerin sorularını yanıtladı.
BAKANLIK ’ALIRIZ’ DEDİ:
Son dönemde maliyetleri arttığı için üretime peşpeşe son veren otoprodüktör (kendi enerjisini üreten) şirketlerle ilgili bir soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi: "Otoprodüktörler bekledikleri kárı elde edemedikleri için öyle konuşuyorlar. Kárdan zarar diye bir kavram var. Biz onların tesislerini alabiliriz. Enerji Bakanı’na bunu açtım. ’Alırız’ dedi."
ÖZEL SEKTÖRE GAP DAVETİ:
Tayyip Erdoğan, enerjide dağıtım özelleştirmeleri hakkındaki bir soruya, "Acaba biz şu anda bu özelleştirmeleri yaparsak özel sektör yatırımları zamanında yapar mı diye düşünüyoruz. Yoksa sıkıntı yaşarız" yanıtını verdi. Erdoğan GAP yatırımları için şu öneride bulundu: "GAP’ı da özel sektöre vermek istiyoruz. Orada halen 10 milyar dolarlık yatırım yapılması lazım. Özel sektörün yapmasını istiyoruz. Yabancılarla görüşüyoruz."
ILISU BARAJI’NA GİDİYORUM.
"Beni eleştiriyorlar ama benim dışımda hiçbir siyasi lider Doğu- Güneydoğu illerini dolaşmıyor" diyen Recep Başbakan Tayyip Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben bütün illeri ziyaret ediyorum. Tabii karşı hareketler de oluyor. Mesela biz birkaç gün sonra Ilısu Barajı’nın temel atma törenine gideceğiz. Bazı gruplar ve bir parti yapılmaması için çalışma yapıyor. Bu mümkün değil ama biz bunu yapacağız. Toplam 1 milyar 250 milyon dolarlık bir yatırım."
OTOPRODÜKTÖR NEDİR:
Otoprodüktör, elektrik üretim tesisleri, bir sanayi tesisi ile entegre olarak çalışan, buhar, sıcak gaz gibi çıktıları prosesde kullanılan veya sanayi atıklarını, yan ürünlerini elektrik üretiminde kullanarak aynı zamanda sanayi tesisinin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayan tesislerere verilen ad. 1985 yılında çıkartılan 9799 sayılı kararname ile yasal dayanak bulan otoprodüktörlük, 1992 ile 2000 yılları arasında patlayarak Türkiye’nin elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 16’sını üretecek, 2700 MW’lık bir kapasiteye ulaştı. Bugün ise Türkiye’deki otoprodüktör sayısı 100’ü aştı.
Biyodizel üretiminde ithal hammadde yasak
YERLİ üreticiyi korumak ve ithal hammadde ile biyodizel üretimini önlemek engellemek amacıyla, biyodizel amacıyla ithal edilen bazı yağların gümrük vergileri, yüzde 0-12 düzeyinden yüzde 19.5’e çıkarıldı. İthalat rejiminde bazı yağıların ithalatında gümrük vergilerinin değiştirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla biyodizel üretimi amacıyla ithal edilecek soya, yerfıstığı, palm, ayçiçeği, pamuk tohumu, hindistan cevizi, rep, kolza, mısır, susam, tütün tohumu, keten tohumu ve diğer bitkisel yağların gümrük vergileri, yüzde 0-12 düzeyinden yüzde 19.5’e çıkarıldı. Bu yağların biyodizel imali haricinde teknik ve sinai amaçlı kullanılmak kaydıyla ithal edilmesi halinde gümrü