Erbakan yanlıları 626 imza arıyorlar
SP’de olaylı kongre sonrası Erbakan yanlılarının olağanüstü kongre için hareketlenmeleri partide kılıçların çekilmesine neden oldu.

SP’de olaylı kongre sonrası Erbakan yanlılarının olağanüstü kongre için hareketlenmeleri partide kılıçların çekilmesine neden oldu. Partide ipler kopma noktasına gelirken olağanüstü kongre için harekete geçen Necmettin Erbakan cephesi, tüzük gereği delegelerin yarısından bir fazlası olan 626 imzayı bulmak için çalışmalarını yoğunlaştırdı.
SP’de olaylı kongre sonrası ipler kopma noktasına gelirken olağanüstü kongre için harekete geçen Necmettin Erbakan cephesi, tüzük gereği delegelerin yarısından bir fazlası olan 626 imzayı bulmak için çalışmalarını yoğunlaştırdı.
SP’de Erbakan yanlılarının olağanüstü kongre için hareketlenmesi partide tam anlamıyla kılıçların çekilmesine neden oldu. Erbakan cephesi, tüm çabasını partiyi olağanüstü kongreye götürmeye yöneltti.
Olağanüstü kongre çabası ilginç bir gerçeği de ortaya çıkardı. SP’nin eski tüzüğüne göre partiyi olağanüstü kongreye götürmek için delegelerin üçte ikisi olan 834 imza bulunması zorunluydu. Ancak Kurtulmuş “Parti içi demokrasiyi sağlamak” amacıyla tüzüğü değiştirdi ve “yarıdan bir fazla” delegenin imzasıyla olağanüstü kongre toplanabileceği hükmünü getirdi. Erbakan yanlıları değiştirilen bu tüzük çerçevesinde 626 delegenin imzasını topladıklarında partiyi 45 gün içinde olağanüstü kongreye götürebilecek.
SP’de oğul Fatih Erbakan’ın açıklamaları da gerilimi artırdı. Önceki gün Necmettin Erbakan ve ardından da SP yazılı açıklama ile birbirine yanıt verirken dün de Kurtulmuş konuştu. Kurtulmuş cuma namazı sonrası Erbakan yanlılarını, “Sağduyulu” olmaya çağırdı. Kurtulmuş, olağanüstü kongre çağrısı ile ilgili olarak “Buyursunlar kongre yapalım. Hiç problem yok. Delege iradesi ortada” diyerek rest çekti.
Kurtulmuş, Erbakan’ı da, “Tecrübeli olmak maksadını aşan sözler söylemeyi haklı kılmaz” diye eleştirdi. Bu arada Kurtulmuş ve Erbakan yanlıları arasında referandum konusunda da görüş ayrılığı bulunuyor. Kurtulmuş evet oyu vereceklerini açıklarken Erbakan cephesi, AKP’nin anayasa değişikliklerine kendilerinin yaptıkları hiçbir öneriyi almadığını, bu nedenle bu kadar hevesli bir şekilde evet kampanyası yürütülmesinin doğru olmadığı görüşünü savunuyor. Partide kavgalı uzun bir süreç yaşanması halinde Kurtulmuş’u seçimde AKP ile ittifaka zorlayacağı yorumları da yapılıyor.
Erdem Gül/Cumhuriyet