Dolar
38,2379
0,28%
Euro
43,2424
-0,43%
Sterlin
50,6842
0,00%
Bitcoin
3.227.245
0,00%
BİST-100
9.317,24
-0,84%
Gram Altın
4.084,302
-0,12%
Gümüş
32,6
-0,60%
Faiz
48,35
0,00%

Enerji haftaya, MP 2007'ye

Öİ BAŞKANI KİLCİ, İŞ DÜNYASININ MERAKLA BEKLEDİĞİ ENERJİ İHALELERİNDE TARİH VERDİ.

19.06.2006 00:00
Haberi paylaşın
Enerji haftaya, MP 2007'ye
16px
32px

Özelleştirmede kararlılık sürüyor yeni satış hedefi 10 milyar dolar

Özellikle bankacılık sektörüne yatırım amaçlı önemli miktarda yabancı sermaye girişi oldu. Ancak iş dünyası bir süredir ekonomi gündeminden uzaklaşıldığını belirterek yeniden özelleştirme hamlelerine odaklanılması gerektiği yönünde eleştirilerde bulunuyor. Bunun yanında piyasalardaki son dalgalanmanın özelleştirilecek şirketlerin fiyatını düşürüp düşürmeyeceği konusunda da endişeler arttı. 2005’te 8,1 milyar dolarlık satışa imza atan Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ise endişelerin yersiz olduğunu söylüyor.

Danıştay saldırısı ve cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarıyla gündemin ekonomiden uzaklaşmasına tepki gösteren iş dünyasının özelleştirmelerle ilgili kaygılarına açıklık getiren Kilci, “Aynı kararlılıkla devam ediyoruz. Aksama yok.” ifadelerini kullanıyor. Kilci, önümüzdeki haftadan itibaren enerji sektörünün merakla beklediği elektrik dağıtım ihaleleriyle ilgili ilk duyuruyu kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydediyor. Yıl sonuna kadar İstanbul’un Avrupa yakası (Bedaş) ve Anadolu yakası (Ayedaş) ile Sakarya, Başkent, Meram ve Dicle dağıtım bölgelerinden en az ikisini özelleştirmeyi hedefleyen İdare, şirketlerin yoğun ilgisinden memnun. Koç’tan Sabancı’ya, Çalık’tan Zorlu’ya kadar Türkiye’nin önde gelen holdinglerinin yanı sıra dünya enerji devleri Alman E.ON, RWE ve Siemens, İspanyol İberdrola ve Endesa, İtalyan Enel ve Amerikalı AES de ihaleleri yakından takip ediyor. Uzmanlar, özellikle İstanbul’un Avrupa yakası için 5 milyar dolar ve üzeri rakamlar telaffuz ederken dağıtım ihalelerinden toplam 10 milyar doları aşkın gelir bekleniyor.

Abone sayısı 27 milyonu aşan Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’nin (Tedaş) tüketime sunduğu toplam elektrik miktarı geçen yıl 149,3 milyar kilovatsaati (kWh) buldu. Abonelerin 295 bini sanayi, 22 milyonu mesken, 3,2 milyonu da ticarethanelerden oluşuyor. Sanayi abonelerinin yıllık tüketimi 23 milyar kWh iken, evlerde tüketilen rakam 24 milyar kWh ile sanayiyi geride bıraktı. Lambaları gece-gündüz yanan ticarethanelerin yaktığı elektrik miktarı ise 12 milyar kWh.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, kendilerine karşı açılan davalardan Milli Piyango, Petkim, Galataport ihaleleri gibi pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu. “Türkiye ekonomik alanda mucizeler yaşıyor.” diyen Kilci, buna örnek olarak özelleştirme ihalelerini gösteriyor. İdare Başkanı, “3 yıl öncesine kadar Türkiye’de satışlara kimse ilgi göstermiyordu. Ekonomik krizden çıkmış bir ülke olarak, yerlileri bile ikna etmekte zorlanıyorduk. Ardından yakalanan istikrar ortamıyla birlikte pek çok ülkede elimizdeki kurumları tanıttık. 100’lerce yatırımcı ile görüştük. Şimdi, her ihalemiz için yatırımcılar sıraya giriyor.” değerlendirmesinde bulundu. Elektrik dağıtım şebekesi satışı ile ilgili oldukça umutlu konuşan Kilci, tarih vermemekle birlikte yıl sonuna kadar bir-iki bölgenin ihalesinin tamamlanacağı bilgisini veriyor. Kilci, “Fiyat vermek doğru değil. Bu serbest piyasa şartlarında test edilecek.” diyor.

Tüketim ve abone potansiyeli bakımından İstanbul, ihaleye ilk çıkılacak yerler arasında öne çıkıyor. Şehrin sadece Avrupa yakasında 3,5 milyonu aşkın abone bulunuyor. Yüzde 15’e yaklaşan kayıp-kaçak oranına rağmen tahsilat yıllık 2,3 milyar YTL’yi geçiyor. İdare’nin, yerli ve yabancı pek çok enerji şirketinin sabırsızlıkla beklediği ve tekliflerin 5 milyar doları bulacağı tahmin edilen İstanbul ihalesine öncelik tanıması bekleniyor. Yaptığı özelleştirmeler istisnasız yargıya götürülen İdare, bu kez işi sıkı tutuyor. Karşılaşabilecekleri hukuki problemleri gözden geçirdiklerini dile getiren Kilci, “Ancak yine de dava açılacaktır. Dava açıldı diye hukuki eksiklik var sonucu çıkmaz. Yargı süreci tamamlandığında hukukî bir eksiklik o

editörün seçtikleri