Elektrik çarpan yatırımcılara umut Meclis'te
CHP, ÇEAŞ, Kepez ve Aktaş Elektrik yüzünden mağdur olan yatırımcıların zararının karşılanması için önerge hazırladı. İMKB'de üç elektrik şirketine el konması nedeniyle toplam 34 bin 500 yatırımcı mağdur olmuştu.
CHP, imtiyaz sözleşmesi feshedilen Uzanlara ait Çukurova ve Kepez Elektrik ile Aktaş Elektrik'in borsada işlem gören hisselerine sahip olan küçük yatırımcıların mağduriyetinin giderilmesi için yeni bir önerge hazırladı. Elektrik dağıtımının özelleştirilmesini kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan yasa tasarısının önceki gün TBMM Plan Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri sırasında CHP'li Akif Hamzaçebi Çeaş'ta 13 bin 500, Kepez'de 8 bin ve Aktaş'ta da 13 bin küçük yatırımcının mağdur olduğunu vurguladı. Toplam 34 bin 500 kişiyi bulan küçük yatırımcıların mağduriyetinin giderilmesi için önerge hazırladıklarını kaydeden Hamzaçebi, "Yatırımcılar hisseleri alarak riski de satın almıştır, iddialarına katılmıyorum" dedi.
Bu şirketlerde imtiyaz sözleşmelerinin, zamanında gerekli tedbirleri almayan hükümetlerin kusuru sonucu iptal edildiğini belirten Hamzaçebi, mağduriyetleri giderme yerinin bu tasarı olduğunu söyledi.
Önerge hakkında bilgi veren Hamzaçebi, mağduriyetin giderilmesi için hükümetin önünde iki seçenek bulunduğunu, birinci seçeneğin, imtiyaz sözleşmesinin feshedildiği tarihteki hisse değerlerinin nakit olarak ödenmesi, ikinci seçeneğin ise halen faaliyetlerine devam eden bu şirketlerde, küçük yatırımcılara ait olan hisselerin iadesi olduğunu söyledi. Bütçe dengeleri nedeniyle hükümetin nakit ödemeye yanaşmadığını ifade eden Hamzaçebi, bu nedenle, hisselerin iadesi şeklinde önerge hazırladıklarını belirterek, "Bunun anlamı, o özelleştirmeler sırasında elde edilecek gelirin bir kısmının hak sahibi yatırımcılara ödenmesidir" dedi.
'Elektrik fiyatı düşecek'
Öte yandan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, belirlenen strateji çerçevesinde elektrik sektöründe özelleştirme çalışmalarına dağıtım bölgelerinden başlanmasının öngörüldüğünü söyledi. Unakıtan, üretim şirketlerinin özelleştirilmesi sürecinin 2006 yılının ortasında başlatılmasının hedeflendiğini vurguladı.
CHP'li Hamzaçebi'nin, elektrik maliyetleri yükselmesine rağmen 2-3 yıldır elektriğe zam yapılmadığını, bunun kamuya yük getireceğine yönelik iddiasını yanıtlayan Unakıtan, elektriğe son yıllarda zam yapılmamasının, bütçeye yük getirmediğini söyledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) "Kendi yağınızla kavrulun" dediklerini anlatan Unakıtan, "Onlar da zam yapmadılar. Kendi yağlarıyla kavruldular" dedi.
Unakıtan, "Elektrik fiyatlarında artış olmayacak; belli bir dönem sonra düşmesini de bekliyoruz. Çünkü özelleştirmede ihaleyi alanlara, belli yatırım yapmaları mecburiyeti getirilecek" diye konuştu.
Radikal