Elazığ'a havalimanı kuruluyor
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hava yolu taşımacılığı ile yılda 8 milyon yurt içi taşıması yaparken 2005 sonunda bu rakamın 20 milyonu aştığını belirterek, ''Daha güzel olanı da 4 milyon vatandaşımızın ilk defa uçağa binmiş olmasıdır'' dedi.

Bakan Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya ile Devlet Hava Meydanlarına ait uçakla Diyarbakır'dan Elazığ'a geldi. Yıldırım'ı Elazığ Havaalanı'nda, Vali Muammer Muşmal, AK Parti Elazığ milletvekilleri A. Baki Türkoğlu, Zülfü Demirbağ, Şemsettin Murat, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ile partililer karşıladı.
Yıldırım, burada yaptığı açıklamada, Elazığ'ın havaalanıyla ilgili probleminin, uzun süreden beri devam eden bir konu olduğunu, son 2,5 yıl içerisinde Türk sivil havacılığında meydana gelen rekor gelişmeler karşısında kentin gelişmelerden yararlanamadığını söyledi. Bunun için maliyeti ne olursa olsun buraya her türlü uçuş emniyetine uygun, manialardan etkilenmeyen yeni bir pist yapmaya karar verdiklerini bildiren Bakan Yıldırım, hiçbir şeyden kaçınmadıklarını, gerekli kamulaştırma işlemlerinin hak sahiplerini memnun edecek şekilde tamamlandığını ve havaalanı ihalesinin gerçekleştiğini ifade etti. Yasal sürecin işlediğini pistin yapımına en kısa sürede başlayarak tamamlayacaklarını kaydeden Yıldırım, böylece Elazığ'ın gündeminden havaalanı sorununun çıkmış olacağını söyledi. İnsanların artık Elazığ'dan, Ankara'ya, İstanbul'a hatta başka illere de rahatlıkla seyahat edebileceklerini ifade eden Yıldırım, Diyarbakır'da, 2002 yılında 185 bin yolcu taşınırken, bu sene 700 bin yolcunun taşındığını, bu kentten günde 7 sefer yapılırken, bunun 10 sefere çıktığını, bir ile sefer yapılırken 4 ile uçuşların yapılmaya başlandığını belirtti. Yıldırım, şöyle dedi:
'Bu da insanımızın, vaktini daha etkin kullanmak için hava yolunun hızından, konforundan yararlanma isteğidir. Bu da ortaya koyduğumuz bölgesel hava yolu taşımacılığının bir başarısıdır. Bu sayededir ki yılda 8 milyon yurt içi taşıması yapılırken, 2005 sonunda 20 milyonu aşmış bulunuyoruz. Daha güzel olanı da 4 milyon vatandaşımızın ilk defa uçağa binmiş olmasıdır. Tabii Elazığ Havaalanı'nda da trafik artışı olmakla beraber bu meydandaki kısıtlamalar ve manialar dolayısıyla buradaki artış diğer yerlerdeki artışı yakalayamadı. İşte bu pistin yapılma ihtiyacı ve sürecin hızlanması da bu nedenle oldu. Artışa baktığımız zaman diğer illerimizde 2,5 yıl içerisinde yüzde 140'a varan artış olurken Elazığ'da bu oran yüzde 30'larda kaldı. Tabii pistin yapılmasıyla beraber bu oran çok daha yükselecek.'
'HAVAALANI MI HAVALİMANI MI'
Bakan Yıldırım, ilgili sözleşmenin imzalanmasının ardından çalışmaların başlayacağını ve 2007 yılında Elazığlıların her türlü donanımlı havaalanına kavuşmuş olacaklarını söyledi. İlk etapta pisti yapacaklarını daha sonra seyrü sefer emniyeti için olmazsa olmaz tesislerin yapılacağını kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti: 'Havalimanı ile havaalanı arasında bir fark yok. Bugünlerde bu moda var. Her gittiğimiz yerde bize (Havaalanı mı havalimanı mı olsun) diyorlar. Dünyanın hiçbir ülkesinde meydanların hepsi havalimanı olmaz. Havalimanından kasıt, yurt dışından tarifeli uçuşların yapılıp ülkeye yabancıların ilk giriş yaptığı yerdir. Bu anlamda 8-10 tane meydanımız var ve sürekli açık. Onun dışındaki meydanlarımız da ihtiyaca göre açılır. Bir meydanın havaalanı veya havalimanı olması onun fonksiyonunu etkilemez. Yeter ki burada uçuş talepleri olsun biz onun gereğini yaparız. Bunun dışında gereksiz yere kadroları büyütmenin anlamı yok. Havalimanı olunca daha fazla kadro vereceksiniz bunun da bir maliyeti var. Maliyetin, ihtiyaç olduğunda karşılanabilir olması lazım. Onun dışında kamu kaynaklarını heba etmiş olursunuz. Elazığ havaalanı gerek iç gerek dış trafiğe hizmet verecek standarda kavuşturulacak. Ancak sürekli tarifeli uçuş olması halinde burayı havalimanı statüsünde çevirebiliriz.'
Yıldırım, bir gazetecinin, THY çalışanlarının grev