Ekonomik kriz, ayakkabı üreticilerini vurdu, altı ayda 100 işletme kapandı

Ekonomik kriz, ayakkabı üreticilerini vurdu, altı ayda 100 işletme kapandı

Türkiye'nin yıllık 400 milyon çift ayakkabı üretiminin yüzde 37'sini yapan İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde, son altı ayda 100'e yakın işletme kapandı

Ekonomik kriz, ayakkabı üreticilerini vurdu, altı ayda 100 işletme kapandı
16px
24px
29.07.2015 08:06
ABONE OLgoogle
Türkiye'nin yıllık 400 milyon çift ayakkabı üretiminin yüzde 37'sini yapan İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde, son altı ayda 100'e yakın işletme kapandı. Binin üzerinde firmanın üretim yaptığı ve binlerce kişinin istihdam edildiği sitede, işyeri kapatanlara her gün bir yenisi ekleniyor.

Ekonomik krize dayanamayan ayakkabı üreticisi kepenk kapatıyor. Seçimlerin üzerinden iki aya yakın bir süre geçmesine rağmen hükümetin henüz kurulamaması, ekonomideki belirsizliği artırıyor. Seçimden önce ve sonra piyasalarda yaşanan durgunluk, esnaf kesimini daha fazla etkiliyor. İş yapamayan işletmeler, bir bir kepenk kapatıyor.

Türkiye'nin yıllık 400 milyon çift ayakkabı üretiminin yüzde 37'sini yapan İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde, son altı ayda 100'e yakın işletme kapandı. Binin üzerinde firmanın üretim yaptığı ve binlerce kişinin istihdam edildiği sitede, işyeri kapatanlara her gün bir yenisi ekleniyor. Ayakkabıcı esnafını iflasa sürükleyen sebeplerin başında Ekonomik kriz, Suriyeli kaçak işçiler ve döviz kurlarındaki artış geliyor.

Genel seçimden önce başlayan durgunluğun, hükümetin kurulamaması sebebiyle arttığına dikkat çeken İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, “Piyasadaki durgunluk, en fazla ayakkabı sektörünü etkiliyor. Geçen seneye göre üretimde yüzde 30, perakende satışlarında yüzde 50 düşüş var. Kurumsal firmaların dışında sipariş gelmiyor. Bundan dolayı üretimi durduran çok işletme var. Son altı ayda, odaya kayıtlı 100'e yakın firma kepenk indirdi.” dedi.

Geçen sene ağustos ayında ithal ayakkabıya ek vergi getirildiğini hatırlatan Ata, “Ek vergi sonrası ithal ayakkabı yüzde 50 düştü. Buna rağmen iç piyasada ciddi bir hareketlenme yok. Ayakkabı temel ihtiyaç malzemesi ancak insanlar, ayakkabı alımını öteliyor. Önceden üç ayda bir ayakkabı değiştirenler, şimdi altı ay giyiyor. Ayakkabı kullanım süresini uzatabildiği kadar uzatıyor.” değerlendirmesini yaptı

‘VATANDAŞ İHTİYACINI ERTELİYOR'

Pasifik Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ayakkabıcılar Derneği (İZADER) Başkanı Bahri Uzlucan da sektörün son bir yıldır ciddi durgunluk yaşadığına dikkat çekerek şunları kaydetti: “Piyasalar durgun. İnsanların alım gücü azaldı, bu da piyasayı olumsuz etkiliyor. Vatandaş ihtiyacını erteliyor, buna bağlı olarak da firmalar üretimi azaltıyor. Site esnaflarından Nevzat Balıkçı da, “Daha önce de kriz yaşadık ama bunun kadar etkili olmamıştı. Gider oranı, gelir oranına göre daha fazla ve krizi önlemek için vergileri düşürmek gereklidir.” diye konuşurkenMustafa Doğan ise, “Kullandığımız ve aldığımız her malzeme petrole dayalı olduğu için dolara endeksli. Seçimden sonra doların yükselmesinden dolayı işlerimiz düşüşe geçmiştir. Suriyeli işçilerin hem SGK'sız hem daha ucuza ve mesai saati gözetmeksizin çalışması da sektörün bu hale gelmesinde önemli bir etkendir.” diye konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde