Dolar
38,6904
-0,22%
Euro
43,4433
0,29%
Sterlin
51,55
0,15%
Bitcoin
3.938.739
-1,93%
BİST-100
9.554,26
-1,52%
Gram Altın
3.982,155
0,53%
Gümüş
32,3
0,21%
Faiz
50,77
-1,89%

Dr. Osman Müftüoğlu uykusuz kalmanın zararlarını anlattı

Uykusuzluk, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun ifadesine göre günümüzde salgın haline geldi. Uyku bozukluğu olan insanlar birçok problemlerle karşı karşıya kalabilir. Doktor Müftüoğlu, uykusuzluğun zararlarını anlattı.

06.02.2024 11:55
Dr. Osman Müftüoğlu uykusuz kalmanın zararlarını anlattı
16px
32px

Uykusuzluk (insomnia), uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştıran ya da çok erken uyanmaya ve yeniden uykuya dönememeye neden olan yaygın bir uyku bozukluğudur.

Uykusuzluk hastalığı olan insanlar, uyandıklarında kendilerini yorgun hissederler. Uykusuzluk sadece enerji seviyesi ve ruh halini değil, sağlığı, iş performansını ve yaşam kalitesini de azaltabilir.

Sağlıklı bir yetişkinin ne kadar uykuya ihtiyacı olduğu kişiden kişiye değişse de uzmanlar gecede yedi ila sekiz saatin yeterli olduğu görüşündendir. Birçok insan, hayatının bir döneminde günler veya haftalar süren kısa süreli (akut) uykusuzluk yaşayabilir. Böyle durumlar genellikle stres veya travmatik bir olay sonucunda gözlenir.

Ancak bazı insanlar bir ay veya daha uzun süren uzun süreli (kronik) uykusuzluk yaşar. Uykusuzluğun kendisi birincil sorun olabilir veya farklı bir tıbbi durum ya da kullanılan ilaçlar nedeniyle oluşabilir.

NEDEN UYKUSUZUZ?

Uykusuzluk probleminin küresel bir salgına dönüşmesinin, Prof. Dr. Müftüoğlu’na göre beş temel sebebi var.

1- GERGİN, HUZURSUZ VE KAYGILIYIZ: Pandemi hepimizi korkuttu. Kendimiz, ailemiz, işimiz, gücümüz ve daha pek çok konuda ruhumuzu yoğun bir endişe bombardımanına tuttu. Stres seviyemiz, pandeminin etkisi minimuma inmiş olsa da hâlâ çok yüksek.

2- FAZLA AYDINLIK VE ÇOK GÜRÜLTÜLÜYÜZ: Özellikle şehirlerde ses ve ışık kirliliği muazzam boyutlara ulaştı.

3- ÇOK SICAĞIZ: Sadece iklimsel ısı artışı değil, yaşadığımız ortamlardaki ısı artışı da kaliteli bir gece uykusunun gizli düşmanlarından biri haline geldi.

4- ÇOK ŞİŞMANLADIK: Kilo/obezite sorunu büyüyor, bu sorun büyüdükçe de uyku kalitemiz düşüyor. Zira fazla kilolu/obez biri olmak, uyku kalitesini düşüren horlama ve uyku apnesi sorunlarının en önemli nedenlerinden biri.

5- ZAMAN KAYMASI SORUNU VAR: Kronobiyolojiye uygun bir uyku ritmi, kaliteli bir uykunun en önemli belirleyicilerinden biri. Dinlendirici bir uyku için en uygun uykuya geçme saatleri ise gece 22-23 arası. Gecenin 3’ünde yatağa girip ertesi gün öğle saatlerinde uyanan birinin “Oh be neredeyse 8 saat uyumuşum!” diyerek yatağından keyifle ve adeta zıplayarak kalkabilmesi mümkün değil.

İDEAL UYKU SÜRESİ NEDİR?

Uzmanlara göre, dinlendirici ve verimli bir uyku için 6-8 saat arasında bir süre uyumanız gerekiyor. 5 saatin altı, 9 saatin üzeri önerilmiyor. Uyku süresinin kısalması ömrü kısaltırken gereğinden uzun uykular, yaşlılıkta bellek kaybına yol açabiliyor.

UYKUSUZLUĞUN ZARARLARI NELERDİR?

Prof. Dr. Müftüoğlu’nun katıldığı bir televizyon programında uykusuzluğun zararları ile ilgili, “Uykusuzlar erken bunar. Uykusuzlar daha sık kanser olur, daha çok tansiyon hastası olur, daha kolay şeker hastalığına yakalanırlar, daha çok kalp krizi geçirirler. Bağışıklıkları daha zayıftır ama çok daha önemlisi uykusuzluk çekenlerin bunama ve alzheimer dahil her türlü demans hastalığına yakalanma ihtimali iyi uyanlara oranla çok daha fazladır. Üzülerek bunu söylemek zorundayım. Uyku sadece bizi dinlendiren bir şey değil. Beynimizi temizleyen bir şey ama aynı zamanda benim çok kullandığım bir cümlem var, uyku belleğinin ütüsüdür” ifadelerini kullandı.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Türkiye-Florida-Malta hattında bir Tatlıcı davası
Türkiye-Florida-Malta hattında bir Tatlıcı davası#Uğur Tatlıcı