Dolar
38,7201
0,00%
Euro
43,6929
0,35%
Sterlin
51,5039
0,22%
Bitcoin
3.943.095
0,15%
BİST-100
9.279,21
2,25%
Gram Altın
4.140,384
0,59%
Gümüş
32,56
0,28%
Faiz
51,07
0,00%

Doğuş Oto'nun karı neden düştü?

Doğuş Otomotiv AŞ'nin (DOAŞ) 2005 yılında 83 milyon dolar net dönem karı, 2006 yılında 15 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

14.03.2007 12:25
Haberi paylaşın
Doğuş Oto'nun karı neden düştü?
16px
32px

Doğuş Otomotiv AŞ'nin (DOAŞ) 2005 yılında 83 milyon dolar net dönem karı, 2006 yılında 15 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Aclan Acar, DOAŞ'ın 2006 yılı finansal değerlendirmesi ve 2007 hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, dünya otomotiv sektöründeki birleşme ve satın almalarda görülen yoğunlaşmaya dikkati çekti.

Geçtiğimiz yıl Türk otomotiv sektöründe yüzde 15 daralma yaşandığını hatırlatan Acar, talepteki sıkışmaya ve kur dalgalanmalarına bağlı olarak marjların da daraldığını söyledi. Doğuş Otomotiv'in 2006 yılında marjlardan bir miktar feragat ederek pazar payını korumaya odaklandığını ifade eden Acar, yıl sonu rakamlarına bakıldığında yüzde 15 küçülen sektörde DOAŞ'ın pazar payını yüzde 11'den 12'ye çıkardığını bildirdi.

Türkiye genelinde 249 satış noktası ve toplam 276 servis noktası ile geniş hizmet ağı bulunan DOAŞ'ın 2006 yılı sonu itibarıyla 1 milyar 767 milyon dolar ciro gerçekleştirdiğini belirten Acar, 13 uluslararası marka, 70'i aşkın model ve iştirakleriyle hizmet sunan şirketin 2006 yılında 76 bin 902 araç sattığını söyledi. Aclan Acar, 2007 yılı için 1 milyar 790 milyon dolar ciro hedeflediklerini ifade ederek, aynı zamanda yatırımlarını da sürdüreceklerini anlattı.

Şirketin geçtiğimiz yıl net işletme sermayesinin 94 milyon dolar olduğunu kaydeden Acar, 2005'te 83 milyon dolar olan net dönem karının ise 15 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.

KAR NEDEN AZALDI?

Acar, net karlılıktaki düşüşe ilişkin bir soru üzerine, karda yaşanan daralmayı doğal karşılamak gerektiğini, geçen yılın bir 'yatırım yılı' olduğunu söyledi. Mayıs ayında yaşanan dalgalanmayı da anımsatan Acar, Doğuş Otomotiv'in pazar payı endişesiyle marjlarından fedakarlık ettiğini, yapılan bazı yatırımların gelirlerinin ileride geri döneceğini belirtti.

İNİŞLİ ÇIKIŞLARA KALP DAYANMASI ÇOK ZOR

Acar, 2006 yılında dünya ekonomisinde yaşanan değişikliklere değinerek, Uzak Doğu piyasalarının ürettiğini, Batı'nın ise tükettiğini, bunun sürdürülebilir olmasının güç olduğunu anlattı.

Global piyasalarda yaşananlardan Türkiye'nin de etkilendiğini belirten Acar, Türkiye'de Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı'nın sürdürüldüğünü söyledi. Dünya otomotiv pazarının büyüklüğünün 5 trilyon avroya ulaştığını, Avrupa'nın sektörde halen güçlü bir oyuncu olduğunu dile getiren Acar, Hindistan ve Çin gibi yeni üreticilerin de sektörde varlıklarını göstermeye başladıklarını anlattı.

 Türk otomotiv pazarının yıllar içinde gösterdiği gelişime de dikkati çeken Acar, ''Bu iniş ve çıkışlara kalp dayanması çok zor. Sektörde çalışan herkesi kutluyorum'' dedi. Acar, pazarda satışların bu yıl da geçen yıla yakın oranlarda 630 bin adet dolaylarında gerçekleşmesini umduklarını, Ocak ve Şubat aylarına bakarak yıl sonu tahmininde bulunmanın zor olacağını, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından bir hareketlilik yaşanacağını kaydetti.

VDF FİLO KİRALAMADA ORTAKLIK DEĞİŞİMİ

Doğuş Otomotiv'in iştiraklerinin performanslarına da değinen Acar, VDF'nin finans kuruluşları arasındaki pazar payının yüzde 14 olduğunu, kredilerinin toplamının 1 milyar 194 milyon YTL olduğunu söyledi. Filo kiralama hizmeti veren VDF Filo Kiralama'da ise bir ortaklık değişimi söz konusu olduğunu bildiren Acar, LeasePlan şirketinin, VDF Filo hissesine sahip olan Volkswagen Financial Services'in hisselerini satın almasıyla birlikte Doğuş Otomotiv'in bu alanda LeasePlan ile çalışmaya başlayacağını söyledi. Ortaklık değişimi ile birlikte VDF Filo Kiralama'nın sektörde daha agresif bir şekilde hizmet sunacağını dile getiren Acar, LeasePlan'ın ilk kez Türkiye'ye geldiğini söyledi. Aclan Acar, DOAŞ'ın satışları içinde yüzde 76'lık bölümü Volkswagen'in oluşturduğunu, satışlardan Skoda'nın yüzde 7,1, Audi'nin 6,4, Seat'ın 5,9 pay aldığını kaydetti.

KRONE YATIRIMI İÇİN YER BAKIYORUZ

Doğuş Otomotiv'in 2006 yılı içinde uluslararası 3 yeni markayı Bentley, Lamborghini ve Meiller'i bünyesine dahil ettiğini hatırlatan Acar, şunları söyledi: ''Bir taraftan Krone ile Türkiye'de üretime hazırlanırken, diğer taraftan Mısır'da VW AG ile ticari araç satmaya başlıyoruz. Diğer zincirin her halkasında var olma hedefi ile hareket ediyoruz. Sektörün daraldığı bu dönemde oransal olarak yüzde 4 büyüdük. Bütün bunları yaparken de 2007 yılında faaliyete geçecek OtoMotion, İstanbul'da geçen yıl hizmet vermeye başlayan DOD City ve satış sonrası hizmetlere toplam 16,5 milyon dolarlık yatırım yaptık. Türkiye'de 3. büyük otomobil markası haline geldik. Çünkü biz uzun vadeli düşünüyoruz, hedeflerimiz büyük.''

Acar, Krone ile üretim konusunda son noktaya geldiklerini belirterek, ''Ümit ediyoruz ki artık bir iki hafta içinde anlaşmayı imza atma aşamasına getireceğiz. 2008 sonu, 2009 başında ilk üretimi gerçekleştireceğiz'' diye konuştu. Acar, konuya ilişkin bir soru üzerine, fabrikanın yerine ilişkin İzmir üzerinde ağırlıklı olarak durduklarını, herhangi bir sorun yaşanmazsa yatırımın burada gerçekleşeceğini bildirdi. -

Acar, aynı zamanda Orta Doğu ülkeleri ve komşu ülkelerin de düşünüldüğünü belirterek, ''Biz WV'nin bir parçasıyız. Bizim bu pazarlarda yatırım düşünmemiz, onların bize bu yetkiyi veriyor olmalarına bağlı. Şu an somut bir gelişme yok ancak zamanı geldiğinde bu hoş haberleri paylaşacağız'' diye konuştu. Doğuş otomobil sporları etkinlikleri konusunda yöneltilen bir soru üzerine Acar, motor sporlarının marka bilinirliklerine önemli bir katkı sağlamadığını belirlediklerini anlatarak, parasal katkısının da olmaması nedeniyle Doğuş motor sporlarını uykuya yatırma kararı aldıklarını söyledi.