Diyarbakır, Batman ve Siirt’e ’entegre kalkınma’ müjdesi
Mehdi Eker, Güneydoğu’da hiç entegre kırsal kalkınma projesinin hayata geçirilmediğini belirterek, "Diyarbakır, Batman ve Siirt’i içine alan 50 milyon dolarlık bir entegre kırsal kalkınma projesi hazırladık" dedi.

DYH’nin Siirt’te düzenlediği ’Anadolu’daki Avrupa Toplantısı’na katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Güneydoğu’da hiç entegre kırsal kalkınma projesinin hayata geçirilmediğini belirterek, "Diyarbakır, Batman ve Siirt’i içine alan 50 milyon dolarlık bir entegre kırsal kalkınma projesi hazırladık. Uluslararası Kırsal Kalkınma Fonu’yla müşterek yapıyoruz" dedi.
TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır, Siirt ve Batman için 50 milyon dolarlık bir ’entegre kırsal kalkınma projesi’nin 1 Ocak itibarıyla devreye sokulacağını açıkladı. Doğan Yayın Holding (DYH) bünyesindeki medya şirketlerinin katılımı, ticaret ve sanayi odalarının desteğiyle ’Marka Güçtür’ temasıyla düzenlenen Anadolu’daki Avrupa Toplantıları’nın 17’ncisi Siirt’te gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Doğan Yayın Holding’in Anradolu’daki Avrupa Toplantıları’nın ikincisine katıldığını hatırlattı. Bu toplantıların konseptini oluşturan ve bunu konsept haline getiren ’Bir ülke sahip olduğu markalar kadar zengindir’ sözünün gerçekten ülkenin kaynaklarının harekete geçirilmesi ve değerlendirilmesi için önemli olduğunu belirten Eker, şöyle dedi:
YENİ KAVRAMLAR: "Hayatımıza tabii ki hergün yeni kavramlar giriyor. Bunların bir kısmı benimseniyor. Bir kısmıda zaman içerisinde silinip gidiyor. Öyle inanıyorum ki gelişim ihtiyacı olan toplumumuzda hem ekonomi kaynaklarımızın değerlendirilmesi, hem sosyo kültürel ve sosyo ekonomik gelişimin tam olarak gerçekleşebilmesi için bizim böyle bir slogana ihtiyacımız var. O zaman zenginliğimizi daha iyi tanımlar, o tanımın gereği olarak da bunun organizasyonunu oluşturur ve bunu hayata geçirme şansına sahip oluruz. ’Marka güçtür’ önemli bir tespittir. Markalaşmanın kendisi fiziki gerçekleşmenin ötesinde esasen bir zihniyet değişikliğini birlikte getirir. Bizim önce zihniyetimizde böyle bir değişikliği gerçekleştirmemiz gerekir. Güç tarafı da budur. Bu zihniyet değişimi ve bunun gerektirdiği dönüşüm bunun hayata geçmesi süreci çok kolay bir süreç değildir. Bir birikim gerekiyor."
O DÖNEM BİTTİ: Eker, bakanlık olarak hesaba kitaba dayanmayan, geleceği hesaplamayan destekleme anlayışını geride bıraktıklarını belirterek, "O kaç veriyorsa ben daha fazlasını veririm’ dönemi sona erdi. Tarım bir iktisadi kalkınmadır. Herhangi bir iktisadi faaliyetin gerekleri neyse tarımsal üretimde buna tabiidir" dedi. Sadece hammaddele zengin olunamayacağını anlatan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer bu hammadde doğalgaz, petrol, altın değilse. Dolayısıyla tarım sektörünü geliştirmenin, tarım ve hayvancılığa dayalı bir hayat tarzı sürdüren insanlarımızın gelirlerini artırmanın yolu kırsal kalkınma yatarımlarının hayata geçirilmesidir. Bu süreçte tarımsal destekleme bütçemizden bu iş için 280 milyon YTL ayırdık. Kırsal alanda tarım ve hayvancılığa altyapısına dair projelerin yüzde 50’sini bakanlık olarak hibe yoluyla destekliyoruz. Tarım ve hayvancılıkla ilgili bu yıl Türkiye’nin her tarafındaki her ürünü eşit şekilde desteklemeyeceğiz."
KALKINMA PROJESİ: Eker, Güneydoğu’da bugüne kadar hiç entegre kırsal kalkınma projesinin hayata geçirilmediğini belirtirken de, "Diyarbakır, Batman ve Siirt’i içine alan bir entegre kırsal kalkınma projesi hazırladık. Bunu da Uluslararası Kırsal Kalkınma Fonu’yla müşterek yapıyoruz. Başlangıç itibariyle 50 milyon dolarlık entegre kırsal kalkınma projesidir. Proje 1 Ocak’tan itibaren hayata geçirilecektir" dedi.
Billoris Jean’i Siirt’te üretiyorum dünya markası yapacağım
Toplantının ’Bir marka öyküsü’ bölümünde konuşan Hedef Alliance Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Siirtliler’in genlerin