Cüneyt Zapsu, ABD basınında

Cüneyt Zapsu, ABD basınında

WASHİNGTON TİMES; ZAPSU OLAYI FAİZSİZ BANKACILIĞIN GELİŞMESİNİ ENGELLİYOR.

Cüneyt Zapsu, ABD basınında
16px
24px
10.07.2006 14:27
ABONE OLgoogle

ABD’li gazete, “sukut” tahvillerini henüz yasallaştırmayan Türkiye’nin Arap petrol zenginliğinden yararlanma fırsatını kaçırdığını yorumunu yaparken “Paranın rengi yok diyenler Türkiye’yi tanımıyor” görüşlerine yer verdi. Gazete, Zapsu olayının faizsiz bankacılığın gelişmesi için pek uygun bir ortam oluşturmadığını da yazdı.

Washington Times, İstanbul kaynaklı Nicholas Birch imzalı haberinde İslami bankacılığın pazar bulmak için mücadele verdiğini belirtirken “Türkiye’nin Arap petrol zenginliğinden yararlanma fırsatını kaçırdığını” öne sürdü. Gazete, “ilginç” bir yorumla “Laik hükümet ile dini otoriteler arasındaki gerginlikler, (hükümetin) Müslüman dünyasında popüler hale gelen faizsiz İslami tahvilleri ihraç etmesini önlüyor” diye yazdı.

Hükümet üyelerinin, Sükut tahvillerine ilişkin yasal düzenlemeleri bu yasama yılında parlamentodan geçirmeye söz verdiklerini ancak milletvekillerinin tatile çıktığı için düzenlemenin kaderinin belli olmadığını kaydeden gazeteye konuşan bankacılık analisti Saduman Okumuş ise, gecikmeyi laik Türkiye’deki İslami finansal sektörünün doğasına bağlarken “Paranın rengi yok diyenler Türkiye’yi tanımıyor” ifadesini kullandı.

MÜSLÜMAN YATIRIMLARI TEHDİT OLARAK GÖRÜLÜYOR

ABD’li gazete, bazı Türklerin komşu Müslüman ülkelerinden gelen yatırımı ülkenin laik sistemine potansiyel bir tehdit olarak görme eğiliminde olduklarını belirtikten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Cüneyt Zapsu olayına da değindi.

Türkiye’de “yeşil sermaye” sorununun yeniden gündeme geldiğini belirten gazete, laik muhalefet politikacılarının “Türk başbakanının yakın danışmanı” olan bir işadamının görevinden alınması çağrısında bulunduklarına dikkat çekerek “Cüneyt Zapsu’nun, Washington’un El Kaide ile mali bağlarının olduğunu sandığı bir Suudi milyoner ile 1990’lı yıllarda ortaklığı vardı” diye yazdı.

Bu tür bir ortamın, 20 yıldan sonra “marjinal” olmayı sürdüren İslami bankacılığa uygun olmadığını belirten gazete, Türkiye’deki İslami bankacılığın, sektörün ancak yüzde 3’ünü oluşturduğunu, oysa bu oranın Malezya’da yüzde 10, Kuveyt’te ise yüzde 22’ye ulaştığını kaydetti.

Washington Times, geçen yıla kadar faizsiz bankaların bankacılık toplumunda tam kabul görmediğini öne sürerken de Bank Asya Genel Müdürü Ünal Kabaca’nın “Normal bankalardan üç kat daha fazla vergi ödüyorduk” sözlerini de aktardı. Gazete, başka ülkelerde faizsiz bankaların İslam yasalarına uygun bir biçimde çalışıp çalışmadığının dini makamlarca kontrol edildiğine oysa Türkiye’de böyle bir uygulamanın anayasa aykırı olacağına dikkat çekti.

El Bakara CEO’su Adnan Yusuf’un “Türkiye her zaman Körfez yatırımcıları önemli bir Pazar oldu. Ancak geçmişte sadece büyük oyuncular yatırım yapardı. Şimdi ise, herkes ilgilidir” sözlerine yer veren gazete, “İslami tahviller, küçük yatırımcılara da katılma fırsatını verirdi” yorumunu yaptı. Gazeteye konuşan üst düzey bir Türk bankacı da, tahvillere ilişkin yasal düzenlemelerin onaylanmasının “mantıklı” olduğunu belirterek “Daha çok çeşitlilik daha çok kar demek” ifadesini kullandı.

Hürriyet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde