Çinliler kendilerini de taklit ediyor

Çinliler kendilerini de taklit ediyor

PEKİN'DE AB BÜROSUNU ZİYARET EDEN TÜSİAD HEYETİ, ÇİN'DEKİ TAKLİTÇİLİĞİ GÖRDÜ.

Çinliler kendilerini de taklit ediyor
16px
24px
16.05.2006 22:47
ABONE OLgoogle

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), tarihinin en büyük çıkarmasını yaptığı, dünya ekonomisini yönlendiren güç haline gelen Çin'de temaslarını sürdürüyor.

38 kişiden oluşan heyetle tarihin en büyük çıkarmasını Çin'e yapan TÜSİAD International Başkanı Aldo Kaslowski başkanlığındaki heyet Pekin'deki AB binasında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Heyeti Ticaret ve Ekonomi Ataşesi İspanyol Sergio Balibrea ile görüştü. Balibrea, AB ile Çin arasındaki ticaret ve karşılaşılan sorunlar hakkında Türk heyetine bir brifing verdi.

Balibrea, Çin'de bir çok ticari ihlaller yaşandığını ve bunların başında da fikri mülkiyet hakları ihlalleri geldiğini söyledi. Balibrea, Çinlilerin sadece yabancı şirketlerin mallarını taklit değil, bu şirketlerin birbirlerinin mallarını da taklit ettiğini söyledi. Balibrea, Çin'de bu konuda görülen davaların yüzde 90'ının Çinli şirketler arasında olduğunu ifade etti.

TÜM DÜNYANIN ÇİN İLE TİCARET AÇIĞI VAR

Toplantıda Aldo Kaslowski, Türkiye'nin Çin ile olan ticaret açığına değinirken, Balibrea da bunun dünyadaki her ülke için geçerli olduğunu ve AB'nin de ayakkabı, tekstil ve diğer bir çok alanda Çin ile ticaret açığı bulunduğuna işaret etti. 2001 yılında AB'nin Çin ile olan ticaret hacminin 112 milyar dolar, bu rakamın 2005'te 200 milyar dolar olduğunu hatırlatan Balibrea, ikili ticarette sürekli bir artış olduğunu ifade etti. Çin'in AB'den 50 milyar, AB'nin de Çin'den 150 milyar dolar ithalat yaptığını kaydeden Balibrea, bu açığı kapatma yollarını aradıklarını belirtti.

ÇİN'DEKİ YABANCI YATIRIMLARIN ÇOĞU HONGKONG VE CAYMAN ADALARINDAN

Çin'deki yabancı yatırımların başını İngiliz sömürgesi olan ve 1997'de Çin'e geri verilen Hongkong ve Cayman adaları gibi yerlerin çektiğine dikkat çeken Ticaret ve Ekonomi Ataşesi Balibrea, AB ve ABD'nin Çin'deki yabancı yatırımlarda bu yerlerin ardından geldiğini kaydetti. Sergio Balibrea, konuşmasında, Çin'deki yabancı yatırımların arttığına değindi. Balibrea, AB'ye üye ülkelerin Çin'e yaptığı otomotiv yatırımlarının amacının başka ülkelere ihracat değil, 1.3 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan ve ekonominin gelişmesine paralel olarak halkın gittikçe artan alım gücünün olduğu Çin pazarına yönelik olduğunu vurguladı.

Balibrea, Türk heyetinin sorularını cevaplarken, Çin'deki servis sektörünün çok karmaşık olduğuna dikkat çekti. Telekomünikasyon sektöründe de Çin'in verdiği sözleri yerine getirmediğini savunan Balibrea, Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne girdikten sonraki gelişmeleri anlattı. TÜSİAD heyeti bugün Çin Girişimci Konfederasyonu (CEC) ile temaslarda bulunduktan sonra aynı gün Çin'in ekonomi ve ticaret merkezi Shanghai (Şanhay)'a geçerek temaslarını sürdürecek.

TÜSİAD, Çin'de hava muhalefetine takıldı 

TÜSİAD, Pekin'den Shanghai (Şanhay)'a giderken hava muhalefetine takıldı. TÜSİAD'ın bineceği Pekin-Shanghai seferini yapacak Çin uçağı akşam saatlerinde aniden bastıran yağmur ve şiddetli rüzgardan dolayı yaklaşık 3 saat rötar yaptı. Yerel saatle 20:00'da kalkması gereken uçak hava muhalefetine takılırken, TÜSİAD üyeleri de Pekin Başkent Havaalanı'nda uçağın kalkmasını bekledi. Uçak 3 saatlik bir rötardan sonra Pekin'den havalanarak ülkenin doğusundaki finans ve ticaret merkezi Shanghai şehrine uçtu.

Çin'de temaslarını sürdüren 38 kişilik TÜSİAD heye

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde