Çinli Tencent, Hepsiburada’nın çatı şirketi Kaspi’den hisse satın aldı
Tencent, Hepsiburada’nın çoğunluk hissedarı olan Kazakistan merkezli Kaspi.kz’den 518 milyon dolarlık hisse satın aldı. Kaspi.kz’nin yüzde 3.2’lik hissesi Çinli şirkete geçti. Kaspi.kz CEO’su Mikheil Lomtadze, “Bu ortaklık Kazakistan’daki liderliğimizi pekiştirirken, Türkiye pazarındaki genişleme stratejimiz için de tarihi bir kırılma noktasıdır" dedi.

Çinli teknoloji şirketi Tencent, Hepsiburada’nın çatı şirketi olan Kazakistan merkezli Kaspi.kz’nin yüzde 3,2 oranındaki Amerikan Depo Sertifikası hissesini, yaklaşık 518 milyon dolar karşılığında bünyesine katarak şirkete ortak oldu.
MORGAN STANLEY DANIŞMANLIĞINDA DEVİR
Nasdaq borsasında KSPI koduyla işlem gören Kaspi.kz’nin hisse devri, Baring Fintech Venture Funds’ın elindeki 6 milyon adet Amerikan Depo Sertifikası hissesinin aktarımıyla tamamlandı.
Konsorsiyuma ayrıca ABD’nin köklü eğitim kurumlarından Washington University ve University of Wisconsin Foundation’ın bağış fonları ile küresel yatırım fonu Spice Expeditions da dahil oldu. Sürecin finansal mimarlığını ise Morgan Stanley üstlendi.
LOMTADZE: "TÜRKİYE PAZARI İÇİN KRİTİK BİR KIRILMA NOKTASI"
İşlemin ardından değerlendirmelerde bulunan Kaspi.kz CEO’su Mikheil Lomtadze, Tencent’in super-app ekosistemindeki küresel öncülüğüne dikkat çekerek şunları söyledi:
"Tencent’in yenilikçi vizyonunu ve disiplinli yönetim anlayışını uzun süredir takdirle takip ediyoruz. Yönetim kadromuzun bu alımda kişisel yatırımlarıyla yer alması, stratejimize duyduğumuz güvenin en somut göstergesidir. Bu ortaklık, Kazakistan’daki liderliğimizi pekiştirirken, Türkiye pazarındaki genişleme stratejimiz için de tarihi bir kırılma noktasıdır."
HEPSİBURADA İLE TÜRKİYE’DE YENİ DÖNEM
Kaspi.kz, geçtiğimiz aylarda Hepsiburada’nın yüzde 65,4’lük hissesini Doğan Ailesi’nden 1,13 milyar dolara devralarak Türkiye pazarına giriş yapmıştı. Kaspi.kz, 2025 yılı sonunda Hepsiburada’ya 4,2 milyar TL tutarında sermaye artırımı yaptı.
patronlardunyasi.com















