Çimsa CEO’su Umut Zenar: Ukrayna, Rusya ve Beyaz Rusya geri gelirse Türk çimento sektörü için bambaşka bir dönemin başlangıcı olur
Geçen yıl İrlanda ve Birleşik Krallık pazarının güçlü oyuncularından Mannok’u bünyesine katan Çimsa, 5 yılda piyasa değerini dolar bazında 7 kat artırarak 1,4 milyar dolara çıkardı. Çimsa’nın CEO’su Umut Zenar da sektördeki gelişmeleri değerlendirdi ve yatırım yapmaya devam ettiklerini söyledi. Zenar, “Suriye’de önemli potansiyel var. Ukrayna, Rusya ve Beyaz Rusya geri gelir, Ortadoğu’da da barış olursa Türk çimento sektörü için bambaşka bir dönemin başlangıcı olur” dedi.

Necla DALAN / İRLANDA
Yerel bir çimento şirketinden küresel bir yapı malzemeleri oyuncusuna dönüşen Çimsa, 2024 yılında İrlanda ve Birleşik Krallık pazarının güçlü oyuncularından Mannok’u bünyesine kattı. Çimsa, bu operasyonla Sabancı Holding’in bugüne kadarki en büyük yurtdışı satın almasını gerçekleştirdi.
Bugün beyaz çimentoda dünyanın en büyük iki oyuncusundan biri, kalsiyum alüminat çimentoda (CAC) dünyanın en büyük üç oyuncusundan biri haline gelen Çimsa, Mannok ile birlikte gaz beton ve prekast gibi çimento bazlı ürünlerin yanı sıra yalıtım malzemeleri ve geri dönüştürülmüş plastik ambalaj ürünlerini de portföyüne kattı.
(Soldan sağa) Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Mannok Holdings CEO'su Dara O'Reilly, Çimsa CEO’su Umut Zenar
Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun ve Çimsa CEO’su Umut Zenar ile birlikte İrlanda’da Mannok’u ziyaret ettik.
Bütün dünyada konvansiyonel ürünlerden yeni teknolojilere geçiş olduğunu anlatan Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun, yeni yatırımlarını bu çerçevede yaptıklarını vurguladı. Orhun, “65 milyar dolar olan dünya ileri malzemeler pazarının 100 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Biz de bunun içinde olacağız. Mannok alınmadan önce Çimsa’da cironun yüzde 10’u ileri malzemelerden geliyordu. Hedefimiz 5 yıl içinde bunu yaklaşık yarı yarıya getirmek” dedi.
BURAK ORHUN: İLERİ MALZEME DÖNÜŞÜMÜNDE TÜRKİYE’DE ÖNCÜ OLMAK İSTİYORUZ
Dünyada yaşanan dönüşümün tüm iş kollarını derinden etkilediğini kaydeden Orhun sözlerini şöyle sürdürdü:
“İleri malzemeye ve malzeme teknolojilerine hakim olmak artık şirketlerin en öncelikli gündemlerinden biri. Biz de ileri malzeme dönüşümünde Türkiye’de öncü olmak istiyoruz. Bugün beton, sudan sonra dünyada en çok kullanılan ikinci malzeme. Bizim vizyonumuz; teknolojiyi, inovasyonu kullanarak, sürdürülebilirliği pusula kabul ederek, bu yolculuğa ışık tutmak. Geliştirilen teknolojilerin müşterisi değil, geliştiricisi olmak. Çimsa, Mannok satın almasıyla, bu yolda tarihi bir adım atmış oldu.”
HEDEF MALZEME TEKNOLOJİLERİ GRUBU’NUN PAYINI YÜZDE 20’YE ÇIKARMAK
Orhun, İrlanda Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık sınırında olan Mannok’un sadece bir tesis değil, adeta malzeme teknolojileri odaklı bir sanayi bölgesi olduğunu vurguladı. Orhun, “Tüm alan 4 bin dönüm büyüklüğünde. Yani yaklaşık 600 futbol sahası gibi düşünebilirsiniz. Teknolojik olarak da son derece ileri seviyede” dedi.
Bugün Malzeme Teknolojileri Grubu’nun, Sabancı Holding net aktif değeri içerisinde yaklaşık yüzde 14’lük bir paya sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Burak Orhun, şöyle konuştu:
“2029 yılı itibarıyla bunu yüzde 20’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Hem bu paya erişebilmek hem de malzeme tarafındaki küresel varlığımızı pekiştirebilmek için, portföyümüzü dönüştürebilecek, stratejimizle uyumlu satın almalar yapmaya devam edeceğiz. Bu satın almalar da büyük montanlı olacaktır. Bunun için de öncelikli olarak Amerika ve Avrupa coğrafyasına bakıyoruz.”
ABD’DEKİ YATIRIMI BU YIL İÇERİSİNDE DEVREYE ALACAK
Çimsa’nın son yıllardaki dönüşümünde, yurtdışı yatırımların çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Çimsa CEO’su Umut Zenar ise şunları söyledi:
“2021 yılında İspanya Buñol satın almasını tamamlayarak beyaz çimentoda dünyanın sayılı üreticileri arasına girdik. Avrupa’daki bu büyüme adımımızı Amerika coğrafyasına taşımak adına, ABD’de var olan beyaz çimento tesisimize ek olarak, gri çimento öğütme tesisinin inşaatına devam ediyoruz. Bu tesisimizi bu yıl içerisinde devreye alacağız. Mannok’u bünyemize katarak hem ürün hem de coğrafi çeşitlilik anlamında çok önemli bir adım attık. Bu üç yatırımın toplam büyüklüğü yaklaşık 600 milyon dolar. Ancak burada asıl kritik nokta, bu yatırımlarla birlikte Çimsa’nın artık sadece bir çimento ihracatçısı olmaktan çıkıp, dünyanın farklı coğrafyalarında üretim ağı olan küresel ölçekte rekabet eden güçlü bir yapı malzemeleri şirketine dönüşmesi. Bugün İspanya’da beyaz çimento sektörünün lideriyiz. Beyaz çimentoda dünya ikincisi, CAC’da ise dünyada üçüncü sıradayız.”
YALITIM MALZEMELERİ VE PLASTİK AMBALAJ ÜRÜN GAMINA DAHİL OLDU
Mannok satın almasının İrlanda ve Birleşik Krallık pazarlarında Çimsa’ya yeni kapılar açacağını ifade eden Umut Zenar, şöyle devam etti:
“Mannok’un yapı malzemeleri ürün grubunun Çimsa portföyüne eklenmesi ve Çimsa’nın mevcut ürünlerinin İrlanda ve Birleşik Krallık pazarlarına açılması, müşteri tabanımızı ve pazar çeşitliliğimizi artırmada kritik bir rol oynayacak. Mannok, İrlanda ve Birleşik Krallık’ta yapı malzemeleri alanında en geniş ürün yelpazelerinden birine sahip şirketlerden biri. Çimento ve çimento bazlı ürünlerin (gaz beton, prekast, gibi) yanı sıra, yalıtım malzemeleri ve geri dönüştürülmüş plastik ambalaj üretimiyle de öne çıkıyor. Biz de bu satın almayla birlikte, bu geniş ürün portföyünü Çimsa’nın bünyesine dahil etmiş olduk. Mannok’un eklenmesiyle birlikte, Çimsa’nın döviz bazlı satışlarının oranı yüzde 70’in üzerine çıkararak uluslararası gelirlerimizin payını daha da artırmış olacağız. 2024 finansal sonuçlarında Mannok’un etkisi son derece sınırlı. Satın alma işlemini Ekim 2024’te tamamladığımız için sadece son çeyrek performansını karlılığımıza yansıtabildik. 2025 yılında, operasyonel karlılıkta ve net karda Mannok’un tam etkisini göreceğiz. Mannok, özellikle yalıtım ve ambalaj sektörlerinde çok güçlü bir konumda. Yalnızca İngiltere’de yılda 150 milyon euroluk, toplamda ise 300 milyon euroluk bir ciroya ulaşıyor.”
TÜRKİYE’DE YATIRIMLAR DEVAM EDECEK
Türkiye’de de önemli yatırım kararları aldıklarını dile getiren Umut Zenar, “2024 yılında Mersin’de tamamladığımız yaklaşık 45 milyon dolar CAC yatırımımızla, bu alanda dünyanın en büyük üçüncü üreticisi olduk. Burada daha da büyümek istiyoruz. Yaklaşık 32 milyon USD bütçe ayrılan ilave bir yatırımla, bu alandaki kapasitemizi daha da artıracağız. Bu yatırımı da 2026’nın ilk yarısında tamamlamak istiyoruz. Bununla birlikte Mersin’i, CAC’ın dünya başkentlerinden biri yapacağız. Diğer yandan, Eskişehir tesisimizdeki atık ısı ve yenilenebilir enerji yatırımlarımızda da artık sona geldik. Onları da önümüzdeki dönemde devreye alacağız. Biz küresel bir şirketiz ama Türkiye bizim evimiz. Burada güçlü olmadan, küresel şirket pozisyonumuzu güçlendirmemiz mümkün değil” değerlendirmesini yaptı.
'BARIŞ SAĞLANIRSA TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜ İÇİN BAMBAŞKA BİR DÖNEM BAŞLAR'
Umuz Zenar, Türkiye’nin bölgesindeki gelişmelerin, çimento sektörünün geleceği açısından da belirleyici olacağının da altını çizdi ve şöyle devam etti:
“Özellikle Suriye’de önemli bir potansiyel var. Altyapılar, üstyapılar… Şu anda bir finansman problemi var ama onunla da ilgili olumlu gelişmeler var. Bu yılın başı itibarıyla, olumlu etkiyi biz kendi operasyonlarımızda da hissediyoruz. Ve bunun da sürdürülebilir olduğunu düşünüyoruz. İşin tahsilat tarafında da bir sıkıntı yaşamıyoruz. Diğer yandan Rusya-Ukrayna tarafındaki gelişmeler yine önemli. Biz buraya Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya olarak ‘üçlü pazar’ olarak bakıyoruz. Eskiden hem bizim hem sektörün önemli bir pazarıydı bu bölge ve şimdi yavaş yavaş geri geldiğini görüyoruz. Bu üçlü pazarla birlikte, Ortadoğu pazarının da tam anlamıyla geri gelmesi, Türk çimento sektörü için bambaşka bir dönemin başlangıcı olur.”
patronlardunyasi.com