Çılgın Pilotlar Haliç semalarında

Çılgın Pilotlar Haliç semalarında

Bu sabah Haliç semalarında göreceğiniz uçak gösterisinden sakın korkmayın, tadını çıkarmaya bakın. Red Bull’un kendi adını taşıyan hava yarışı, uçakların saatte 500 km hızla giderken yaptıkları gösterilere sahne olacak.

Çılgın Pilotlar Haliç semalarında
16px
24px
29.07.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Bu sabah İstanbullular, özellikle de Haliç çevresinde yaşayanlar vapur sesleriyle değil de gökyüzünde amansız manevralarla uçan uçakların gürültüleriyle uyanacak. Her zaman görmeye alışık olmadığımız uçaklar, hiç de tanıdık olmayan bir pistte, hatırı sayılır tehlikeler atlatacak, bizse saatte 500 km ile giden bu pilotlara hayretler içinde bakacağız. Tahayyül edemediğimiz hızlarla, gözlerimizi kapattıran daracık eşiklerden geçen uçakları ve aralarındaki rekabeti heyecan ve biraz da endişeyle takip edeceğiz. İlk defa 2003’te İngiltere’de sonra ABD, Macaristan ve İrlanda’da düzenlenen Red Bull Air Race World Series yarışları, bu sabah İstanbul semalarında gerçekleştirilecek. 9 ülkeden 11 profesyonel pilotun katıldığı gösteri, macerayı seven İstanbullulara ilkleri yaşatacak.

Red Bull Air Race nasıl bir oyun?

Red Bull Air Race kuralları basit, ancak kendisi zor bir oyun. Uzunluğu yaklaşık 1,4 kilometre olan pistte bir dizi şişme hava kapısı bulunuyor. Hava kapıları 19 metre yüksekliğinde ve aralarında 10 ila 14 metre mesafe bulunuyor. Bir uçağın kanat genişliğinin yakşlaşık 8 metre olduğunu düşünürsek oyunun heyecanı kendini daha çok belli eder. Pilotların dört bölümün her birinde yarış pistini tam olarak geçmesi gerekiyor. Pilotların mavi ve kırmızı işaretli hava kapılarından “bıçak sırtı” denilen şekilde dikey olarak geçmeleri gerekiyor. Pilotlar her turda bir öncekinde gösterdikleri başarıya göre sıralanıyorlar. Bir önceki turun en yavaş pilotu, bir sonraki turda ilk sırada, en hızlı pilotu da son sırada çıkış yapıyor. Pilotlar, yanlış kapı geçişleri ve dönüş manevraları yapmaları halinde ceza alıyor. Bu cezalar pilotların her turun sonunda elde etmiş oldukları zamanlara ekleniyor. Yarışı, 1. ve 2. turların toplamında -cezalar eklendikten sonra- en kısa zamanı elde etmiş olan pilot kazanıyor. Her Air Race’tan sonra pilotlara sıralama puanları veriliyor ve bu puanlara göre sezon sonunda Air Race World Series şampiyonu belirleniyor. Yarışı ilk altıda tamamlayan bütün pilotlar aşağıda belirtilen şekilde sıralama puanları kazanıyor: Birinci 6 puan, ikinci 5 puan, üçüncü 4 puan, dördüncü 3 puan, beşinci 2 puan, altıncı 1 puan, yedinci-dokuzuncu 0 puan.

Dünya şampiyonu, sezon sonunda en yüksek sıralama puanını elde etmiş olan pilot oluyor. 2006’da, bir pilotun World Series şampiyonluğunu elde edebilmesi için dokuz Red Bull Air Race’tan en az altısında yarışmış olması gerekiyor. Tehlikeli uçuşlar yapan ve rotayı doğru şekilde takip etmeyen pilotlar diskalifiye ediliyor. Bu tehlikeli uçuşlar kapsamına, çok alçaktan uçmak, uçuş çizgisini geçmek, yer ya da su yüzeyine değmek ve bulutların arasından uçmak giriyor. Air Race World Series 2006, 9 yarışmadan oluşuyor. Yarışın ilk üç ayağı Abu Dhabi, Barselona ve Berlin’de gerçekleştirildi. Bugün İstanbul’da gerçekleşen yarışın diğer ayakları, 20 Ağustos’ta Budapeşte’de, 2 Eylül’de Long Leat’de, 7 Ekim’de ABD’de ve 19 Kasım’da ve son olarak Perth’te olacak. 2006 sezonunda yarışmalara 11 pilot katılıyor. Bu pilotların üçü Amerikalı, üçü İngiliz, geri kalan beş pilot ise Fransız, İspanyol, Alman, Macar ve Hollandalı.

83 TV’de naklen yayınlayacak

Yarış, için 80 TIR dolusu malzeme taşındı. Bugün organizasyonun başarılı olması durumunda önümüzdeki seneye de yarışın bir ayağı İstanbul’da gerçekleşecek. Şehrin tanıtımını da yapan organizasyonu, 40’ının canlı yayın yaptığı 83 TV kanalı takip ediyor. Toplamda 550 gazetecinin akredite olduğu yarışı 300 yazılı yabancı basın mensubu da İstanbul’da izliyor. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde