Dolar
38,5074
0,08%
Euro
44,0152
0,41%
Sterlin
51,5991
0,12%
Bitcoin
3.646.673
-0,08%
BİST-100
9.224,84
-0,88%
Gram Altın
4.096,283
-0,19%
Gümüş
32,85
-0,27%
Faiz
48,24
0,00%

Çalık, Tarlabaşı'nı dönüştürecek

Beyoğlu'ndaki Tarlabaşı semti için en iyi teklifi veren Çalık Holding, toplam 3 bin binayı kapsayan ve 1 milyar dolara malolması öngörülen rehabilitasyon projesini hazırladı.

31.03.2007 09:40
Haberi paylaşın
Çalık, Tarlabaşı'nı dönüştürecek
16px
32px

Beyoğlu'ndaki Tarlabaşı semti için en iyi teklifi veren Çalık Holding, toplam 3 bin binayı kapsayan ve 1 milyar dolara malolması öngörülen rehabilitasyon projesinin 278 binalık ilk etabı için 100 milyon dolarlık proje hazırladı. Proje, Anıtlar Kurulu'nun onayını bekliyor.

Beyoğlu Belediyesi kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde 3 bin binanın rehabilite edileceği uygulamanın ilk etabı olan Tarlabaşı'ndaki 278 tarihi binanın ihalesini Çalık Holding'e bağlı GAP İnşaata verdi. Bina sahiplerine yüzde 42 ile en iyi teklifi veren Çalık Holding, 100 milyon dolarlık projenin 6 milyon dolarlık bölümünü teminat olarak belediyenin kasasına yatırdı.

Tarlabaşı ihalesine giren bir diğer şirket İhlas Holding'in ise yüzde 31.5 verdiği belirtildi. Beyoğlu'nun Tarlabaşı Semti'nin, kentsel dönüşüm projesi kapsamında tarihi ve metruk evler rehabilite edildikten sonra Paris'in ünlü caddesi Champs Elysees gibi olması planlanıyor. Proje tamamlandığında büyüklükleri 45 ile 100 metrekare olan küçük tarihi evlerde her bağımsız bölüm için 25 metrekare otopark alanı olacak.

YÜZDE 400 PRİM YAPTI
Beyoğlu Tarlabaşı'nın kentsel dönüşüm projesi ile yenilenme projesi bölgede emlak fiyatlarını adeta uçurdu. Çalışma yapılmadan önce kimsenin uğramadığı mahallede daire fiyatları yüzde 400'lere varan artış sağladı. Tarlabaşı'nda 100 metrekarelik bir daire ortalama 40 bin YTL'den satılırken, projeden sonra fiyatının 150 bin YTL'ye çıktığı öğrenildi.

Koruma Kurulu'nun onayından sonra başlanacak projenin 30 ay içerisinde bitirilmesi planlanırken, bölgenin tamamı için yaklaşık 1 milyar dolarlık bir bütçeye ihtiyaç olduğu belirtildi. İhaleyi alan Çalık Grubu ile protokol önümüzdeki pazartesi yapılacak. 1.5 yıllık yoğun bir çalışma sürecinin tamamladıktan sonra finale geldiklerine dikkati çeken Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, tüm Türkiye'ye örnek olacak bir model geliştirdiklerini kaydetti. Mahalle sakinleriyle tek tek görüşmeler yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, kimsenin mağdur edilmeyeceği garantisi vererek, yıllardır adeta kangren olmuş bölgeyi İstanbul'un en popüler mekanı haline getireceğinin sözünü verdi.

BAŞBAKAN DESTEKLEDİ
Demircan, projeyi şöyle anlattı: "Yapılan anlaşma çerçevesinde 62 bin 804 metrekarelik alanın 26 bin 179 metrekaresi mahalle sakinlerine verilecek. Dairesi küçük olan kat maliklerinin hissesinin fazlası ise yapımcı firma tarafından kredilendirilecek. Her bağımsız bölümün otoparkı olacak. Tarlabaşı'nda yapılan dönüşüm projesinin her aşamasını başta Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş'a ilettim. Kendileri beni desteklediler. Yatırımcı şirketin hazırladığı projeler Anıtlar Kurulu'na takdim edilecek. Sonra yatırımcı firma ile bir araya gelip detayları konuşacağız."

Sakinlerin % 75'i ile anlaşıldı

Tarlabaşı Bulvarı'nın alt tarafında kalan bölgede metrekare arsa fiyatları 500 YTL, binaların metrekare fiyatları da bin YTL seviyesinde. Konuyla ilgili uzmanlar, bölgenin en az 5 yıl sürecek bir rehabilitasyon sürecine ihtiyaç duyduğuna dikkat çekerek, şu ana kadar bölge sakinlerinin yaklaşık yüzde 75 ile anlaşıldığını, kalan yüzde 25'in ise bu projeye karşı çıktığını söylüyorlar.

Ayrıca, sit alanı olan bölgede Anıtlar Kurulu'nun onayının gerektiğini vurgulayan uzmanlar, Beyoğlu Belediyesi'nin sit alanlarında imar hakkı olmadığını belirtiyorlar. Beyoğlu Belediyesi, Kentsel Güzelleştirme Yasası kapsamında mülk sahiplerine 'güzelleştir' diyebilir, istenirse TOKİ'den 75 bin YTL'ye kadar tarihi eser kredisi tahsis edilebilir. Buna da karşı çıkılması halinde, Beyoğlu Belediyesi'nin mülke el koyma hakkı doğuyor. Şimdi, Tarlabaşı'nda uygulama sürecinin nasıl işleyeceği merak konusu.

'Hakemlik yaptık'

Görüntü kirliliği yaratan klimave tabelaların kaldırılacağını belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, Tarlabaşı'nın tamamının kentsel dönüşümle yeniden hayat bularak, tarihi kimliğine kazandırılacağını söyledi. Demircan şunları söyledi: "Biz sadece hakemlik görevi yaptık. Beyoğlu Belediye Başkanı olarak bölgemde bulunan vatandaşlarımın hakkını korumak için ihaleyi alan firmayla birçok kez görüşmeler yaptım. Uygulayacağımız modelle bölgede hiçbir vatandaşımız mağdur olmayacak."

Dev gruplar ilgileniyordu

Tarlabaşı bölgesi, merkezi konumu nedeniyle dev grupların yakın merceği altındaydı. Daha önceki aylarda, Çalık'ın yanı sıra Polat, Koç, Global, Ulusoy ve Demirören'in de bölgeyle ilgilendiği haberlere yansımıştı. Tarihi binalar için otel, eğlence merkezi, alışveriş merkezi, iş ve yaşam merkezi projeleri üretilmiş, ancak Tarlabaşı ile en yakından ilgilenen grubun Polat Holding olduğu dile getirilmişti. Hatta binalara talip olduğunu açıklayan Polat Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan Polat, bu binalara 1.5 milyar dolar yatıracağını açıklamıştı. Şu an Tarlabaşı'nda binaların asıl sahipleri oturmuyor. İşgal edilmiş binaların sahipleri projeye tam destek veriyor.

Erhan Öztürk/Sabah

benzer haberler
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Hollanda 'Kral Günü' resepsiyonunda Gümrük Birliği mesajı verdi: Avrupa'daki iç siyaset tarafından engellenmemelidir
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Hollanda 'Kral Günü' resepsiyonunda Gümrük Birliği mesajı verdi: Avrupa'daki iç siyaset tarafından engellenmemelidir