Buz patenine ilgiyi gördü mobil pist kurdu

Buz patenine ilgiyi gördü mobil pist kurdu

Buz patenine ilgi artınca girişimciler boş durmadı. Ayda 20 bin euroya kiralanabilen mobil buz pisti ilk defa Kanyon Alışveriş Merkezi'nde açılacak.

Buz patenine ilgiyi gördü mobil pist kurdu
16px
24px
02.03.2007 22:34
ABONE OLgoogle

Buzda dans” adlı yarışma programı buz patenine ilgiyi artırırken girişimcilere de yeni iş kapısı açtı. Türkiye"nin dört bir yanından yatırımcılar yeni pistler açmak Türkiye Buz Pateni Federasyonu"nun kapısını çalarken Yunus Kolcu ve Hasan Göler, kiralanabilen ilk mobil buz pistini Türkiye'ye getirdi. Ayda sadece 20 bin euroya kiralanabilen mobil buz pisti ilk defa 1 Mart'ta Kanyon Alışveriş Merkezi'nde açılacak.

İtalyan kökenli mobil buz pisti üreticisi Ice Fantasy"nin Türkiye Genel Koordinatörlüğü'nü üstlenen Yunus Kolcu, tatil köylerinden özel kolejlere hatta lunaparklara kadar pek çok yatırımcıdan pist açmak için teklif aldıklarını belirtiyor.

Geçen yıl kurulan Türkiye Buz Pateni Federasyonu"nun Genel Sekreteri Şerafettin Deniz ise ülkenin dört bir yanından yatırımcıların bilgi almak için aradığını vurguluyor. Türkiye"de iki olimpik buz pisti olduğunu ancak küçük ölçekli pist sayısının net olarak bilinmediğini belirten Deniz, buz patenine olan ilginin geçmiş yıllara göre büyük oranda arttığını söylüyor. 

 

hedAvrupa"da ayda 100 bin euro kazanan pistler var

2005 yılından bu yana mobil buz pisti açmak için çalışma yaptıklarını belirten Yunus Kolcu, ilk başlarda insanların bu işe tereddütle yaklaştığını ifade ediyor. "Biz bu işi ilk tanıtmaya başladığımızda insanlar büyük ilgi gösteriyordu ancak adım atmakta tereddüt ediyorlardı. Bu yüzden 2 yıl boyunca pek çok yerle konuşmamıza rağmen proje gerçekleştirilme aşamasındayken vazgeçildi" diyen Kolcu, bugün ise İstanbul"un yanı sıra Antalya ve Gaziantep gibi pek çok ilden teklif aldıklarını belirtiyor.

 

İlk mobil buz pistinin İstanbul Kanyon Alışveriş Merkezi"nde açılacağını aktaran Kolcu, pistin 1 ay boyunca faaliyette olacağını söylüyor. Ice Fantasy, 200 patenle birlikte 450 metrekarelik mobil buz pistini aylık 20 bin euroya kiraya veriyor. Kolcu, pistin bir bölgede 4-5 ay kalması durumunda indirim yaptıklarını da ekliyor. Pistin kurulması 5 gün, kaldırılması ise 3 gün sürüyor.

Pistlerden aylık ortalama 100 bin euro kazanan işletmeciler olduğu ifade ediliyor.

 

"Araziye, inşaata gerek yok"

Mobil olarak olimpik pist bile kurabildiklerini söyleyen Kolcu, mobilin sabit piste göre avantajlarını şu şekilde sıralıyor: "Sabit bir buz pisti için belli bir arazi bulmak ve inşaat yapak zorundasınız. Büyük bir alan istediği için bunun da büyük ihtimalle şehir dışında olması gerekiyor. Bu durumda insanları piste çekmekte zorluk çekebilirsiniz. Oysa mobil buz pistini açık veya kapalı alan fark etmez istediğiniz her yere kurabiliyorsunuz."

 

Ice Fantasy isteyenler için sabit buz pistleri de kurabiliyor. 450 metrekare büyüklüğünde sabit bir pistin, nakliye ve 200 tane patent de dahil olmak üzere anahtar teslim fiyatı ortalama 130 bin euro. Sabit pist için öncelikle mekânda çalışmalar yapılıyor ve verilere göre malzemeler İtalya'dan getiriliyor.

 

45 dakikası 7 YTL

Türkiye"nin ilk artistik buz pateni sporcularından Fehmi Tekelioğlu, sporun gelişimini sağlamak için aynı zamanda pek çok paten pisti açılışında bulunmuş. Bugün Bursa, Denizli, Marmaris ve Ankara'da dört sabit buz pistinin de işletmeciliğini yapan Tekelioğlu, geçen yıla göre pistleri kullananların sayısında yüzde 30 artış olduğunu söylüyor. 500 metrekarelik bir pistte aynı anda 70-80 kişinin kayabileceğini ifade eden Tekelioğlu, "Pistlerin doluluk oranı yıl içinde değişiklik gösteriyor. Mesela bayramlarda haftada 700 kişi pisti kullanabiliyor. Yıl geneline göre ortalama bir rakam söylersek haftada en az 100 kişi pistleri kullanıyor" diye konuşuyor. Pistlerde 45 dakikalık bir seansın ücreti 7 YTL civarında.

 

En büyük masraf elektrik

Bir pistte en büyük maliyet kalemini elektrik masraflarının oluşturduğunu vurgulayan Tekelioğlu, faturanın mekânın sıcaklığına göre değişeceğini belirtiyor. Alışveriş merkezlerindeki pistlerin ortamın sıcaklığından dolayı daha fazla elektrik tüketeceğine dikkat çeken Tekelioğlu, spor salonu gibi soğuk ortamlarda ise tüketimin düşeceğini belirtiyor. Bir pisti işletirken önemli noktalardan biri de eleman. “Bizim ortalama 500 metrekare büyüklüğündeki tesislerimizde 10 kişi çalışıyor. Ayrıca mekânda deneyimli hocalar çalıştırmak gerekir" diyen Tekelioğlu, ayrıca pistin tanıtımı için reklam yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

 

Silivrikapı"da bulunan İstanbul'un ilk ve tek olimpik buz pateni salonu inşaatını yürüten Frigo Soğutma'nın sahibi Cemal Yılmaz, son günlerde buz pateni ile ilgili yarışma ve haberlerin bu spora olan ilgiyi artırdığını dile getiriyor. Özellikle 2011 Kış Olimpiyatları'nın Türkiye'de organize edilecek olmasının da buz pateni sporu ile ilgili olumlu düşünceler yarattığını aktaran Yılmaz, "Bu tarz spor alanlarının Türkiye'deki eksikliği fazla olunca buz pateni salonu inşaatlarına ister istemez bir talep artışı doğdu. Rusya, Kanada gibi ülkelerde buz paten pistleri sayısı binli rakamlara ulaşmışken ülkemizde bir elin parmağını geçmiyor" diye konuşuyor. Sabit pist yapım maliyetinin büyüklüğüne ya da kullanım amacına göre değiştiğine dikkat çeken Yılmaz, bu rakamın 500 bin ile 10 milyon euro arasında olacağını vurguluyor. Teknik özelliklerin maliyeti etkilediğini anlatan Yılmaz, şov veya hobi amaçlı kurulan salonların çok daha düşük maliyetlere kurulabileceğine işaret ediyor.  

 

Ayşegül Sakarya/Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde