Dolar
42,7017
0,00%
Euro
50,2455
0,04%
Sterlin
57,4126
0,04%
Bitcoin
3.753.893
0,35%
BİST-100
11.348,83
-0,94%
Gram Altın
5.908,475
0,02%
Gümüş
63,81
0,32%
Faiz
38,19
-0,60%

BTK destek istedi, Turkcell çalıntı yazılımını Türk mühendise hazırlattı

BTK, operatörlerden kaçak ve çalıntı telefonların kontrolü için devreye girmelerini isterken; Turkcell, kendi mühendisleriyle çözüm geliştirdi.

12.09.2010 08:43
Haberi paylaşın
BTK destek istedi, Turkcell çalıntı yazılımını Türk mühendise hazırlattı
16px
32px

Turkcell tarafından Türk mühendislere hazırlatılan yazılımla, saniyede 18 bin telefon kontrol ediliyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2008 yılında Türkiye'ye kaçak yollarla giren telefonların engellenmesi, kayıp ve çalıntı telefonların görüşmeye kapatılması kararı alırken, bu amaçla GSM şirketlerinin de harekete geçmesini istedi.

BTK, operatörlerden, sistemlerine kayıtlı cep telefonlarının kontrol edilmesi için yazılım kullanmasını talep etti. BTK'nın yönlendirmesiyle kolları sıvayan Turkcell, Türk mühendislerin çalıştığı kendi ar-ge şirketi Turkcell Teknoloji ile bu konuda bir yazılım hazırladı.

Turkcell Teknoloji'nin Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yücel Karadeniz, ülkeye çok ciddi faydalar sağlayacak bu uygulama için tüm şartların seferber edildiğini belirtirken, 'Turkcell Teknoloji olarak bu işi çok ciddiye aldık. Mümkün olan en kısa zamanda, en düşük maliyetle, yüksek performanslı bir yapının kurulması için gerekli yazılımı kendimiz hayata geçirdik' dedi.

BTK'nın, ar-ge faaliyetlerinin Türkiye içinde yapılması için şirketleri cesaretlendirdiğini kaydeden Karadeniz, 'Bu yazılımların yurtdışından alınması halinde vereceğimiz ücret yaklaşık 2.5 milyon euro civarında olacaktı. Biz bu yazılımı Turkcell Teknoloji'de Türk mühendislerinin katkısıyla geliştirdik. Bu sayede yurtdışına döviz gitmesini engellerken aynı zamanda gerçek ihtiyaçlarımıza yönelik bir ürünün ortaya çıkmasını sağladık' dedi. Karadeniz, bu yazılımın evrensel ihtiyaçlara yönelik olarak gerçekleştirildiği için yurtdışına satılacak durumda olduğunu belirtti.

Saniyede 18 bin telefon denetliyor

HAYATA geçirilen sistem saniyede 18 bin telefonu kontrol ediyor. Program, ihtiyaç duyulması halinde bu sayının daha da artırılmasını sağlayacak şekilde tasarlandı. Bu yazılım, abone telefonunu açtığında ya da konum değiştirdiğinde devreye giriyor ve IMEI numarasını sistemden kontrol ediyor.

Eğer GSM hizmeti alınmaya çalışılan cihaz ya da telefon için kayıp ya da çalıntı bildirimi yapılmışsa IMEI numarasının GSM şebekesinden hizmet alması engelleniyor. Geliştirilen sistemin özellikle çalınma vakaları karşısında caydırıcı bir etkisi oluyor. Yurtdışından getirilen cihazlar, kayıtları yaptırılmazsa 1 ay içerisinde kullanıma kapanıyor. Bu da GSM cihaz sektörünün kayıt dışına kaymasını engelliyor. Şu anda Türkiye'de kayıtlı 100 milyonun üstündeki cep telefonu ve 3 GSM şirketinde 65 milyonun üstündeki aktif telefon kullanıcı bu sistem sayesinde neredeyse anlık olarak kontrol ediliyor.

Deniz Çiçek/Akşam