Brüksel'deki AB Zirvesi başladı
Avrupa Birliği'nin (AB) devlet hükümet başkanları toplantısı Belçika'nın başkenti Brüksel'de başladı.

AB devlet ve hükümet başkanları, yürürlüğe girmek için Çek Cumhuriyeti'nin onayını bekleyen yeni AB anayasası Lizbon Anlaşması'nda öngörülen AB Konseyi Başkanlığı ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği (Dışişleri Bakanı) koltuklarına yapılacak atamaları görüşmek için toplandı.
Lizbon Anlaşması'nı imzalamak için Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekleyen AB karşıtı Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus'un 3 Kasımda beklenen olumlu kararın ardından vakit geçirmeyeceği taahhüdünde bulunması, AB liderlerini rahatlatsa da zirvede resmi bir dayanaktan yoksun olması nedeniyle AB Başkanı ve Dışişleri Bakanı atamalarında şimdiden bağlayıcı bir karar çıkması öngörülmüyor. Liderlerin yarın sona erecek zirvede, başkan adayları konusunda resmi olmayan istişarelerde bulunması, nihai kararın gelecek ay düzenlenecek olağanüstü zirvede alınması bekleniyor.
Klaus'un, Lizbon Anlaşması'nı imzalamak için şart koştuğu, Çek Cumhuriyeti'nin AB Temel Haklar Sözleşmesi'nden muaf tutulması talebine AB Dönem Başkanı İsveç olumlu yaklaşmıştı. Klaus, Temel Haklar Sözleşmesi'nden muafiyeti II. Dünya Savaşı'nın ardından eski Çekoslovakya'dan sürülen etnik Almanların el koyulan mülklerinin iadesine yönelik AB mahkemelerinde dava açılmamasını garantiye almak için istiyor.
AB Temel Haklar Sözleşmesi'nin, Çek Cumhuriyeti'ni kapsamaması durumunda aynı tavizin eski Çekoslovakya'nın diğer üyesi Slovakya'ya da tanınması öngörülüyor.
Lizbon Anlaşması müzakerelerinde Temel Haklar Sözleşmesi'nden çalışma hukukunu etkileyeceği gerekçesiyle İngiltere ve eşcinsel evliliği meşrulaştıracağı gerekçesiyle Polonya 2007 yılında muaf tutulmuştu.
AB'NİN BAŞKAN ADAYLARI
Lizbon Anlaşması'na göre AB'de 2 buçuk yıl süreyle zirveleri yönetecek AB Konseyi Başkanlığı için yaklaşık 10 eski ve mevcut devlet ve hükümet başkanının ismi geçiyor.
Bu isimler şu şekilde sıralanıyor:
Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Lüksemburg Başbakanı ve Maliye Bakanı Jean-Claude Juncker, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, Belçika Başbakanı Herman van Rompuy, eski İspanya Başbakanı Felipe Gonzales, eski Finlandiya Başbakanı Paavo Lipponen, eski Letonya Cumhurbaşkanı Vaira Vike-Freiberga, eski Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel, eski İrlanda Cumhurbaşkanı Mary Robinson.
AB DIŞİŞLERİ BAKANI ADAYLARI
Bazı çevrelerin geniş yetkileri nedeniyle AB Başkanlığından daha önemli gördüğü AB Dışişleri Bakanlığının yoğun pazarlıklara konu edilmesi kaçınılmaz görünüyor.
AB'de bu görev için ismi geçenler arasında İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Fransız eski bakan ve Avrupa Parlamentosu Üyesi Michel Barnier, İngiliz Dışişleri Bakanı David Miliband, İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, AB Komisyonu'nun eski İngiliz Üyesi Chris Patten, eski NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, eski Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik ve eski Yunan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis bulunuyor.