Borusan'a 80 milyon dolarlık kredi
Borusan Holding, faaliyetlerindeki büyümeyi desteklemek amacıyla 80 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi aldı.

Borusan Holding, stratejik planlama hedefleri doğrultusunda faaliyetlerindeki büyümeyi desteklemek amacıyla 80 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi aldı.
Krediyi, Citibank'ın koordinatörlüğünde ABN Amro Bank N.V., Akbank, Citibank N.A, Fortis Bank, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası, West LB AG, Societe Generale S.A ve Türkiye Halk Bankası A.Ş'den oluşan konsorsiyum sağladı.
Kredinin imza töreninde konuşan Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, bir yıl ödemesiz toplam 6 yıl vadeli sendikasyon kredisine bankalardan 2 katından fazla talep geldiğini belirterek, bu kredinin aynı zamanda Borusan Holding'in sağladığı ilk sendikasyon kredisi olma özelliği taşıdığını ifade etti.
Uğur, kredi ile önümüzdeki 5 yıl için planladıkları büyüme hedefine doğru finansal piyasalardaki ilk adımı attıklarını belirterek, "Borusan olarak, stratejik planlarımız doğrultusunda çalışıyor ve hedeflerimize doğru sağlam adımlarla ilerliyoruz. Bugün sözleşmesini imzaladığımız sendikasyon kredisi sürekli yükselen performansımızın ve bize duyulan güvenin bir ifadesidir. Bu krediyi en verimli şekilde, mevcut faaliyetlerimizde rekabet gücümüzü artırıp, yeni iş alanlarımızda fark yaratan sonuçlar elde etmek için kullanarak hızlı bir şekilde büyümeye ve ülke ekonomisine değer sağlamaya devam edeceğiz" dedi.
Kredinin spesifik bir kullanım yeri yok
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Uğur, kredinin spesifik bir kullanım yeri olmadığını belirterek, kriz döneminde IFC'den aldıkları krediyi vadesinin başında, esneklik yapısı kendilerine zarar vereceği için geri ödemek istediklerini, ancak bu kredinin farklı olduğunu kaydetti.
Sendikasyon kredisini kullanmak için hiç aceleleri olmadığını ve kredinin bir bölümü ile küçük bir şirketlerini mali açıdan destekleyeceklerini ifade eden Uğur, şöyle konuştu: "2006'yı 2,4 milyar dolar bir ciro ile kapatacağız. 2010'da bunu 5 milyar dolara çıkartmak istiyoruz. 5 milyar dolara çıkarmak için 600-700 milyon dolar yatırım yapmamız gerekiyor. Bunun ise 150-200 milyon doları yurt dışında olur. 5 milyar doların 2010'da yüzde 20'sini yurt dışından sağlamak istiyoruz. Yani şu anda 150 milyon dolar olan yurt dışı yatırımlarımızı 1 milyar dolara çıkartmak istiyoruz. 400 milyon dolar da ihracatımız var."
Uğur, özel sektörün borçlarının arttığına ilişkin bir soru üzerine de Borusan Holding'in hiç kredi borcu bulunmadığını belirterek, bir kredinin kalitesi ve kimden alındığının çok önemli olduğunu, uzun vadeli kredilerin şirketlere belli bir disiplin getirdiğine dikkat çekti.
Altyapı ve şehirlere doğal gazın gelmesiyle ilgileniyoruz
Uğur, boruda petrol ve gaz sektörlerinin kendilerini çok ilgilendirdiğini, bölgede büyük yatırım imkanları bulunduğunu ifade ederek, "Lojistikte müşterimizin gittiği yere gitmek istiyoruz" dedi.
Caterpillar markasının temsilcisi olduklarını anımsatan Uğur, "Kazakistan bizim için çok önemli bir pazar oldu. Oradaki ciromuz 9 milyon dolardan 120 milyon dolara yaklaşıyor. İran'a da bu iş makinelerini önemli ölçüde satıyoruz" dedi.
Otomotiv, beyaz eşya ve inşaat sektörlerinden müşterileri bulunduğunu anlatan Uğur, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde ihracat artışı olduğunu, bu sektörlerdeki büyümeyi takip ettiklerini, inşaatta da altyapı ve şehirlere doğal gazın gelmesinin kendilerini ilgilendirdiğini aktardı.
Borçelik'i halka açmaya artık ihtiyaç yok
Çelik sektörünün yapılanmasının çok olumlu olacağını ve hızlı büyüdüğünü kaydeden Uğur, şunları söyledi: "Önümüzdeki dönemde çok daha sayıda şirket birleşmesi olacak. Birleşme birkaç şeyi olumlu etkiliyor. Çelikte para kazanma ve geleceğe bakan bir hissedar yapısı var. Arz talep dengesi eskiye göre çok daha makul olacak."
Borçelik'te Fransız Arcelor ile eşit ortaklık yapısı bulunduğunu bunu değiştirmeye gerek olmadığını belirten Uğur, "Ermeni soykırımının inkarını cezai yaptırıma bağlayan yasa tasarısını konuşuyor musunuz?" sorusu üzerine, "Onlar bize ciddi destek veriyorlar. Üstteki yetkililerle konuşuyoruz. 'Kendi iş ve politik ortamınızda bunun doğru olmadığını belirtin' diye... Onlar da yapıyor" yanıtını verdi.
Uğur, Oyak'ın Erdemir için ortak arayışında olduğunun hatırlatılması üzerine de bunun Oyak'ın inisiyatifindeki bir ekonomik değerlendirme olduğunu belirterek, "Kendileri çok rahat yönetebilir diye düşünüyoruz" dedi. Agah Uğur, bir soru üzerine de Borçelik'i halka açmaya artık ihtiyaç bulunmadığını dedi.