Borsa kulislerinde Uşak Seramik gündemde...
Borsa kulisleri son günlerde en çok konuşulan konulardan biri Uşak Seramik’te yaşananlar. Çok ortaklı bir şirket olarak temelleri 1972 yılında atılan Uşak Seramik, 2004 yılında Tanışlar Grup bünyesine katıldı. Uşak’ta 400 bin metrekare alan üzerine kurulu şirket, 245 milyon TL sermayeye sahip. Şirkette en büyük paya sahip Tanışlar Yapı’nın toplam sermaye içerisindeki payı yüzde 18.63 seviyesinde.

Borsa DEDEKTİFİ
Uşak Seramik’in halka açıklık oranı yüzde 80’nin üzerinde ve şirkette imtiyazlı hisse bulunmuyor. Yani sermayede çoğunluğa sahip olan şirketi de yönetiyor. Uşak Seramik gibi halka açıklık oranı yüksek hisseler var ama bazılarında imtiyazlı hisse bulunuyor. İmtiyazlı hisseye sahip olanlar halka açık oranın çoğuna sahip olmasa da şirketi yönetmeye devam ediyor. Uşak Seramik’te yaşananların çıkış noktası işte bu sermaye yapısı.
BORSADAN HİSSE TOPLADILAR
Çiğdem Meto adında bir yatırımcı, borsada Uşak Seramik hisselerinde yaptığı alımlarla şirkette yüzde 6’nın üzerinde paya sahip oluyor. Yine Ömer Hayati Kondu isimli bir diğer yatırımcı da yaptığı alımlar sonrasında Uşak Seramik sermayesinde yüzde 5’in üzerinde paya sahip olduğunu KAP’a bildiriyor. Tarihler 1 Temmuz’u gösterdiğinde olaylar patlak veriyor. Çünkü o tarihte şirket merkezinde 2023 yılına ait genel kurul toplantısı yapılıyor. Toplantıda Çiğdem Meto ve temsil ettiği hissedarlar çoğunluk hisseye sahip olduklarını söylüyorlar. Yönetim kurulu, şirket internet hatlarında yaşanan sorundan dolayı Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) sistemine giriş yapılamadığından pay sahipleri çizelgesi alınamadığından hazırlanmadığını söylüyor. Bunun üzerine Bakanlık temsilcisi, hazır bulunanlar listesinin yönetim kurulu tarafından fiziki ortamda düzenlenmesini istiyor. Sonra genel kurul salonu karışıyor ve ortaklar arasında arbede yaşanıyor. Olayların yaşanmasıyla genel kurul tehir ediliyor.
HİSSE FİYATI 1 YILDA DÖRDE KATLANDI
Yönetimi ele geçirmek için borsadan yapılan alımlar, şirket hissesinin fiyatına da yansıdı. Bundan tam 1 yıl önce 3 TL’den işlem gören Uşak Seramik hisseleri Cuma günü tavan seviye olan 12.07 TL’den haftayı kapattı. Yani hisselerin değeri 1 yılda dörde katlandı. Şimdi herkes genel kurulun tehir edilmesinin ardından ortakların birbirlerine karşı nasıl bir hamlede bulunacağını merak ediyor. Çünkü hamleler şirketin geleceğini de şekillendirecek gibi.
patronlardunyasi.com