Dolar
39,1142
0,16%
Euro
44,2411
0,18%
Sterlin
52,8406
0,30%
Bitcoin
4.242.647
1,08%
BİST-100
9.180,91
0,03%
Gram Altın
4.123,621
-0,14%
Gümüş
33,3
0,99%
Faiz
47,41
-0,34%

Bloomberg: Türkiye BRICS'e resmen başvurdu

ABD merkezli haber ajansı Bloomberg, Türkiye'nin BRICS'e üye olmak için resmi olarak başvurduğunu duyurdu.

02.09.2024 14:31Güncelleme: 02.09.2024 16:07
Bloomberg: Türkiye BRICS'e resmen başvurdu
16px
32px

Türkiye'nin Batı'nın kurumlarına karşı alternatif olarak görülen BRICS'e olası üyeliği konusunda yeni bir iddia gündem oldu. Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Türkiye'nin BRICS'e üye olmak için resmi olarak başvurduğunu söyledi.

ABD merkezli haber ajansı Bloomberg, Türkiye'nin BRICS'e üyelik için resmen başvuruda bulunduğunu öne sürdü.

Bloomberg, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberde, "Türkiye'nin NATO'ya olan yükümlülüklerini sürdürürken küresel etkisini artırmak ve geleneksel Batılı müttefiklerinin dışında yeni bağlar kurmak amacıyla BRICS'e katılmayı resmen talep ettiğini" yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2018’de BRICS'in zirvesine katılması dikkat çekmişti.

Kaynaklar, "Türkiye'nin onlarca yıldır Avrupa Birliği'ne (AB) katılma girişiminde ilerleme kaydedilememesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını ve birkaç ay önce BRICS'e katılmak için başvuruda bulunduğunu" söyledi. Kaynaklar, BRICS başvurusunun Türkiye'nin Ukrayna savaşı sonrası Rusya ile yakın bağlarını sürdürmesi nedeniyle diğer NATO üyeleriyle yaşanan anlaşmazlıkların bir sonucu olduğunu da sözlerine ekledi.

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye, Doğu ve Batı ile ilişkilerini aynı zamanda geliştirirse güçlü ve etkili bir ülke olabilir" dediği hatırlatıldı. Türkiye'nin bu yolla Çin ve Rusya'yla ekonomik iş birliğini geliştirmeyi amaçladığı da kaydedildi.

Kurucu ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın baş harflerini taşıyan BRICS, ABD'nin hegemonyasına karşı gelişmekte olan ülkeleri temsil eden alternatif bir örgüt olarak öne çıkıyor. Son olarak İran, BAE, Etiyopya ve Mısır gruba üye olmuştu. 

BRICS'te yeni genişleme kararının ekimde Rusya'da yapılacak zirvede ele alınması bekleniyor.

 

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
TCMB'den kritik Papara duyurusu, ödeme işlemlerinde günlük limit vurgusu
TCMB'den kritik Papara duyurusu, ödeme işlemlerinde günlük limit vurgusu#Merkez Bankası
benzer haberler
Akfen İnşaat’ın Zagreb’teki katılacağını açıkladığı ihalede teklif süresi bir kez daha uzatıldı
Akfen İnşaat’ın Zagreb’teki katılacağını açıkladığı ihalede teklif süresi bir kez daha uzatıldı