Bizi nasıl 'Gaz'a getirdiler?
BOTAŞ'ın kontrat devir ihalesinde Ruslar'ın 'yasaya giren onay şartı'nın temeli 2003'te Gazprom'dan gelen mektupla başladı. 4 kez iptal edilen devir ihalesi sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin de pazarlıklara dahil oldu.

BOTAŞ'ın 4 kez iptal edildikten sonra geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği kontrat devir ihalesinin zemini tam 3 yıldır hazırlanıyordu. Rus gazı için teklif veren şirketlerin 16 Haziran 2005 tarihli yasa gereği satıcı ülkeden onay alması gerekiyor. Ancak burada resmin bütününü çok iyi görmek gerekiyor. Çünkü söz konusu sürecin ilk adımı kontrat devirleri gündeme geldiğinde Gazprom Genel Direktörü Alexander I.Medvedev imzası ile Enerji Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu başta olmak üzere Ankara'ya gönderilen mektupla atıldı. 4 Ağustos 2003 tarihinde gönderilen mektupta, Gazprom, "Kontratımı sadece Ali Şen'in şirketi Bosphorus Gaz Corporation'a devrederim" diyordu. İlginç olan bu açıklamadan kısa bir süre önce Eski Fenerbahçe Başkanı Ali Şen, Rus ortakları ile bu alanda faaliyet gösterecek tam 4 şirket kurmuştu. Bundan sonra Gazprom'un Başkanı Aleksey Miller'in ziyaretinde de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasında yapılan 4 görüşmede de kontrat devirlerinin pazarlık konusu olduğu biliniyor. Nitekim bu pazarlıklar yer yer basına yansımıştı. Aslında BOTAŞ'ın bundan önce iptal edilen 4 kontrat devri ihalesinde de şartnamelerde "satıcı ülkenin onay" zorunluluğu bulunuyordu. Ancak gerek Enerji Bakanlığı, gerekse BOTAŞ bürokratları bu işe imza atmakta çekingen davranınca 16 Haziran tarindeki yasa gündeme geldi. Onay şartının yasaya konulması ile birlikte bir şekilde bürokratlar sorumluluğu üzerlerinden atmış olacaklardı. Bu arada BOTAŞ'ta kontrat devri kavgaları nedeniyle bir genel müdürün istifa ettiğini de unutmamak gerekli. 2004 yılında "Gazprom istiyor diye onun istediği şirkete bu işi vermeyiz. Ya yasaya uyarlar, ya uyarlar" diye açıklama yapan dönemin BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Bilgiç, 1 Haziran 2005 tarihi ile istifasını sunmuştu. Bilgiç'in istifasının üzerinden iki hafta geçince ise 'kapitülasyonlar' olarak nitelendirilen yasa Meclis'ten geçti. İddialara göre, bu yasa karşılığında Rus tarafı da tepki çekmemek için Ali Şen'in dışında onay verdiği şirketleri çeşitlendirdi. Ancak kulislere göre ihalede onay verdiği tüm şirketlerle bir şekilde bağlantı ve ortalık kurdu.
İHALE İPTAL OLABİLİR Mİ?
Konu ile
görüştüğümüz ve resmen Gazprom'un yüzde 40 ortağı olduğu Bosphorus AŞ yetkilileri ise "Gazprom'un tek ortağı
var o da biziz. Bizim dışımızda bir ortaklıkları söz konusu değil" dedi. İhale sürecinin iptalini bekleyip beklemedikleri
konusundaki soruya ise verdikleri yanıt, "İptali gerektirecek birşey yok" şeklinde.
Enerco: Kamer ortağımız değil
DOĞALGAZ kontrat devir ihalesinde adı gündeme gelen Enerco Enerji "Cihan Kamer ile ortaklık ilişkisi bulunmamaktadır" açıklaması yaptı. Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Baltacı imzasıyla dün yapılan basın açıklamasında "Enerco şirketinin Akfel Grubu bünyesinde yer aldığı belirtilerek doğal gaz santralleri konusundaki tecrübesi" anlatıldı. Ayrıca Enerco'nun ortaklık yapısının EPDK'da bulunduğu eklenerek sadece tekliflerin alındığı henüz son onayın verilmediği anlatıldı. Kontrat devir ihalesi 30 Kasım tarihinde yapılmasına rağmen Enerco'nun ancak dün açıklama yapması dikkat çekti. Atasay Kuyumculuk'un sahibi olan Cihan Kamer'in ortak olduğu şeklindeki söylentiler ihale günü yetkililerin verdiği bilgilere dayanıyordu. Ancak kulislerde Kamer'in sonradan ortak olacağı ve kamuoyunda oluşan tepki nedeniyle arka planda kalmayı tercih ettiği konuşuluyor.
Kontrat devri oyunu 3 yıldır sahnede
İŞTE, Putin'in gidiş gelişleri ile de perçinlenen gaz oyununun kronolojisi:
ŞEN 4 ŞİRKET KURDU
1 Nisan 2003: Ali Şen, doğalgaz
piyasasına dört şirketle birde