Dolar
39,7203
0,15%
Euro
46,309
0,51%
Sterlin
53,73
0,00%
Bitcoin
4.187.011
1,47%
BİST-100
9.141,31
-0,67%
Gram Altın
4.275,08
-0,37%
Gümüş
35,97
-0,40%
Faiz
45,68
0,00%

Biyodizel satmak isteyen lisans alıp bayilik kuracak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek, biyodizel üretimini lisansa bağlayacaklarını bildirerek, biyodizelin, üretim maliyeti, maliyetin öngöreceği vergi ve kârla piyasada satılmasını öngördüklerini belirtti.

18.09.2005 13:09
Haberi paylaşın
Biyodizel satmak isteyen lisans alıp bayilik kuracak
16px
32px

Biyodizel konusunda çeşitli sıkıntıların olduğunu ifade eden Demirbilek, biyodizel üretimini lisansa bağladıklarını ve biyodizelin akaryakıt ürünleriyle harmanını da dağıtım firmalarının insiyatifine bıraktıklarını kaydetti.

Biyodizel satmak isteyen bayilik kuracak
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'nın (PÜİS) 17'inci Olağan Genel Kurulu'nun açılışında konuşan Demirbilek, biyodizeli üretenlerin kendi biyodizelini piyasaya sürmek istemesi durumunda dağıtım lisansı alma ve bayilik teşkilatı kurma zorunluluğu getirdiklerini belirtti. Demirbilek, Petrol Piyasası Kanunu'nun bu yıl başında yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, kanun ile akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren firmalara fiyat ve dağıtım payı unsurlarında piyasada kendi kararını verme yetkisinin getirildiğine dikkat çekti. Kanunla ayrıca bir takım disiplinsizlikler ile haksız rekabetin önlenmesi amacıyla Meclis kararı ve gücüyle yaptırımların uygulandığını söyleyen Demirbilek, akaryakıt bayilerine yönelik olarak, ”Düzenlemede, denetlemede mevzuatın arkasında durun, bu kanunun uygulanması ve denetleme hususunda sizin baskı, istek ve taleplerinizi dile getirmeniz lazım” diye konuştu. Kanunun piyasada uygulanmasıyla ürün ve hizmet kalitesinin ön plana çıkacağını vurgulayan Demirbilek, bunun da rekabet edenlerin tüketiciye daha yararlı hizmetler sunmasına neden olacağını ifade etti.

Akryakıt bayilerinin üstüne geliniyor
PÜİS Genel Başkanı Muhsin Alkan, biyodizel adı altında akaryakıt kaçakçılığının ortaya çıktığını belirtti. Alkan, kendi bayilerinin kaçakçılık yapmadığını belirterek, “Ama onların üstüne geliniyor. Asıl kaçakçıların yakalanması için EPDK'yı göreve davet ediyorum” dedi. Alkan, özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yapılan akaryakıt kaçakçılığının kendi bayilerine zarar verdiğini kaydetti. Petrol Piyasası Kanunu'nun çıkarılmış olmasına rağmen henüz uygulanmadığını ifade eden Alkan, kaçak akaryakıt konusunda da bu kapsamda bir şey yapılmadığını ifade etti. Alkan, pompalara ödeme kaydedici cihaz (yazar kasa) takılması konusunda Maliye Bakanlığı'nın uygulamada ısrarcı olduğunu ifade ederek, ana dağıtım şirketleri ile işbirliği içinde yeni dayatmalar ileri sürmeleri üzerine yazar kasa uygulamasının durdurulamadığını belirtti. Alkan, Tarım Satış Kooperatifleri'nin akaryakıt satışı yapmasının bayilerin pazar paylarını düşürdüğünü belirterek, çiftçilere akaryakıtın akaryakıt bayileri eliyle verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Alkan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecine PÜİS de dahil olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarının tam anlamıyla dahil edilmelerinin zorunlu görüldüğünü belirtti.