Bisse'nin anlamı neymiş?
İki yıldır yoluna ağabeyi İbrahim Kefeli olmadan devam eden Mustafa'dan ilginç açıklamalar

İndirimlerin markaların sonunu hazırladığına dikkat çeken Bisse'nin patronu Mustafa Kefeli, işadamlarının istedikleri zaman Başbakan Erdoğan'a ulaşabildiklerini söyledi
Bir zamanlar reklamlarında Sakıp Sabancı'nın rol aldığı, Putin'den Bush'a, Sarkozy'den Başbakan Erdoğan'a birçok ünlü ismin giyindiği Bisse markasının patronu Mustafa Kefeli, perakendenin en büyük sorununun zamansız indirimler olduğunu söyledi. Yasal düzenlemenin gerekliliğine dikkat çeken Kefeli 'Sorunları anlatmak için Başbakan Erdoğan'a ulaşmak istediğimde mutlaka aynı gün içinde geri döner. İndirimleri düzenleyecek olan perakende yasasının çıkması için çaba gösteriyor' dedi.
İki yıldır yolunuza ağabeyiniz İbrahim Kefeli olmadan devam ediyorsunuz. Ne değişti o zamandan bu zamana?
İbrahim Bey'le yollarımızı 2 yıl önce ayırdık. Çok birşey değişmedi. Kuruluşlarda hissedarlar değişir ama şirkette yapısal fark olmaz. Büyüme hedefimiz devam ediyor. Türkiye'deki aile şirketlerine 30 yıllık bir ömür biçilmiş. Yüzde 90'ı böyle. Bu çatıyı aşanlar dünya markası olma yolunda ilerliyor. Biz 34'üncü yılımızı doldurduk ve bu yola girdik.
Türk perakendesinin en büyük sorunu nedir? Siz nerede kilitleniyorsunuz?
Türkiye'de markaların en önemli sorunu indirimler. İndirimler zamansız yapılıyor ve sektör bu şekilde bindiği dalı kesiyor. Tüketicinin markaya güveni kayboldu.
Sektör dediğiniz sizin arkadaşlarınız. Çoğu ünlü markalar. Neden zamansız ve yüksek oranda indirim yapıyorlar?
10 bin ürün yapması gerekirken 20 bin ürün yapıyor. Bu sefer satamıyor. Ödemelerini yapabilmek için aşırı indirim yapıyorlar.
Bu işin çözümü nedir?
Yasal düzenleme gerekiyor. Yasa taslağı görüşülüyor zaten. Bu konuyu Başbakan Erdoğan'a da ilettik. Bizi dinliyor, çözümü bize soruyor. Ciddi çaba sarfediyor. Ayrıca siyasi kimliği olmayan bir işadamı olarak ne zaman Başbakan Erdoğan'la konuşmak istesem o gün içinde ulaşabiliyorum. Mutlaka geri dönüş yapıyor. Bu, diğer işadamları için de geçerli.
Krizde tünelin sonu göründü mü sizce?
Dünyayı kasıp kavuran kriz, finansal kriz. Oysa Türkiye'de 2001 krizinde alınan tedbirler nedeniyle bankalarımızın pozisyonlarında sıkıntı kalmadı. Yani dünyada finansal kriz yaşanırken bizim yaşadığımız psikolojik kriz. İyi mesajlarla kısa zamanda aşılacaktır. Krizde ciro ve satışlarımız düşmedi. Bu yılı yüzde 5 büyümeyle kapatmayı hedefliyoruz. Bu yılın mayısında, geçen yıla göre satışlarımızı yüzde 5.5, ciromuzu da yüzde 5 artırdık.
Yatırımlarınıza ve ihracata ilişkin neler söylersiniz?
2009 yılı sonunda 40 milyon dolar ciro ve 20 milyon dolar da ihracat hedefliyoruz. 70 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yatırımlarımızı mağazalar açmak şeklinde sürdürüyoruz. Bu yıl 2 mağaza açtık, 4 mağaza daha açacağız. Bir mağazanın maliyeti bize 500 bin TL'yi buluyor. Şu anda toplam 31 mağazaya ulaşık.
Bisse'nin anlamı ne?
Birlikte İlkemiz Sanatla Sanayiye Erişmek. Biz sanatla sanayiyi birleştirdik. Bisse de bu sloganın baş harflerinin bir araya gelmesinden oluştu.
15 yaşında gömlek dikmeyi öğrendim
1961'de Artvin'de doğdum. Rum ve Yahudi tekstilcilerin yanında işi öğrendim. Ağabeyim İbrahim Kefeli ile birlikte İstanbul'a gelmeye karar verdik. Bizim köy muhallebici olurdu. Biz farklı bir iş yapacaktık. 1976 yılında bir atölye kurduk. O zaman 14-15 yaşlarındaydım ve gömlek dikiyordum. 1984'te de markamızı yarattık.
RESİM YAPIYOR
İş dışında kalan zamanlarda yürüyüş ve aletli spor yaparım. Resim yaparım. İleride sergi açmak da istiyorum. Eşim Asiye Hanım, birçok derneğin kurucusu. Ben de onlara resim yapıp satarak destek olmak istiyorum.
Brüksel'de bir caddeye Bisse adını verdiler
Brüksel Belediye Başkanı jest olsun diye bir caddeye Bisse ismini verdi. Çünkü Brüksel Belediye Başkanı sıradışı ölçülere sahipti. Yıllardır dünyada üzerine uygun kalıbı bulamadığını söylerdi. Biz ona özel üretim yaptık ve çok mutlu oldu. Bize jest olsun diye de mağazamızın olduğu caddeye Bisse adını verdi.
Sanayicinin sorunu kur-enflasyon dengesi
Sanayici ve ihracatçıların en büyük sorununun döviz kuru ve enflasyon arasında açık olduğuna dikkat çeken Mustafa Kefeli 'Bizim yaşayabilmemiz için Türkiye'de enflasyonun kur artışına eşit olması lazım. Bu, hükümet politikalarıyla gerçekleştirilebilirse eminim ki iş dünyası büyük kahramanlıklara imza atacak. İhracatçı ve sanayici için en büyük sıkıntı şu anda bu. Geçmiş yıllarda bunun acısını da çok çektik. Dolar kuru 1.600 TL iken devletin asgari ücreti 300 TL'ydi sonra devletin asgari ücreti 550 TL olduğu zaman dolar kuru 1.200 TL oldu. Böyle bir tablo karşısında nasıl ayakta kalınabilir ki? Ürününüzü dünyaya dolar kuruyla çıkarıyorsunuz. İçeride doların değerinin ne olduğu hiç önemli değil. Buna dikkat etmeleri lazım' diye konuştu. Kefeli, her hafta piyasa koşullarına göre karar alınması gerektiğini belirtti.
Star