Bilgin: Türk bankacılığının geleceği, KOBİ kredileri ve mortgage olacak

Bilgin: Türk bankacılığının geleceği, KOBİ kredileri ve mortgage olacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) mortgage ile birlikte Türk bankacılığının geleceği olduğunu söyledi.

Bilgin: Türk bankacılığının geleceği, KOBİ kredileri ve mortgage olacak
16px
24px
22.05.2006 17:44
ABONE OLgoogle

Bilgin, kredilerin sektördeki payının kredi kartı oranını geçtiğini, Türkiye'de bankaların son 25 yılın en sağlıklı dönemini yaşadığını anlattı. Bilgin, faizlerdeki yükselişin sabit faizleri artırmasından endişelendiğini belirtti.
Süleyman Demirel Üniversitesi'nin konuğu olarak 'Türk Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler' konulu bir konferans veren BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık sektörünün kurtuluşunun KOBİ kredilerinde olduğunu açıkladı.

BDDK Başkanı Bilgin, 2004 yılında 2,6 milyar YTL düzeyinde bulunan konut kredisi miktarının 5 Mayıs itibariyle 18 milyar YTL'ye ulaştığını kaydetti. Konut kredisinin mevduat üzerindeki payının kredi kartını aştığını açıklayan Bilgin, Mortgage yasasının çıkmasıyla kredi kullanımında büyük artış yaşanacağını bildirdi. Yabancı ülkelerde konut kredisinin mevduata oranının yüzde 40 olduğunu belirten Bilgin, bugüne kadar Türkiye'de 334 bin kişinin konut kredisi kullandığını, yabancıların oranının yakalanması halinde 25 milyar YTL'lik bir pazar oluşacağını açıkladı.

Bireysel kredilerde bankaların büyük yanlışlar yaptığını açıklayan Bilgin, çarşı pazarda stand kurarak kart dağıtanların bunu piyasa oluşturma telaşıyla yaptığını aktardı. Kredi kartında yaşanan yanlışın borçların, yeniden yapılandırılmasından sonra düzeltildiğini belirten Bilgin, "Kredi kartları hayatı idameye yardımcı olmak için kullanılmalıdır. Bütün hayatımızı kredi kartına bağlamamız yanlış olur" dedi.

Halkın uzun vadeli konut kredilerine itibar etmediğini belirten Bilgin, vadelerin genelde 5 yılla sınırlı kaldığını, 30 yıllık vade ibarelerinin 'reklam kokan' sözler olduğunu vurguladı. 1990 ile 2000'li yıllar arasındaki dönemin bankacılıkta en karlı aralık olduğunu aktaran Bilgin, sektörün şimdi 'sineğin kanadından yağ çıkarması' gerektiğini dile getirdi.

Bankacılıktaki yabancı payının yüzde 14'lerde bulunduğunu ifade eden Bilgin, genç nüfus ve büyüme trendinde olan Türkiye'nin piyasaları doymuş ülkelerin ilgisini her zaman çekeceğini ve yabancı payının giderek artacağına inandığını bildirdi. "Bir bankayı soymanın en kolay yolu, o bankaya sahip olmaktır" diyen Bilgin, 2001 yılına kadar kötü niyetli bazı kişilerin bankaların içini boşalttığını, fakat çıkarılan bankacılık yasasındaki ağır hükümlerin günümüzde bunu zorlaştırdığına dikkat çekti.

Piyasalardaki dalgalanmanın halen durulmadığını hatırlatan Bilgin, global ekonominin etkisinin hissedildiğini, dalgalı kur rejiminde bu türlü hareketlerin normal karşılanmasını tavsiye etti. Faizlerdeki artışlara işaret eden Bilgin, "Piyasalar artık global etkileşimlerden ayrı tutulamaz. Faizlerdeki hareketlenmenin sabit faiz oranlarını bir miktar artıracağı yönünde endişelerim var. Bankalar bazı kredileri dönem sonunda zarar olarak yazabilirler, bu az bir miktar olsa da diğer dalgalanma dönemlerine göre bankalar en sağlıklı dönemlerindeler" şeklinde konuştu. 

Cihan
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde