Bernie Ecclestone’un eski damadı James Stunt, 266 milyon sterlinlik kara para aklama davasından beraat etti
Formula 1 patronu Bernie Ecclestone’un kızı Petra Ecclestone’un eski eşi James Stunt, hakkında açılan 266 milyon sterlinlik kara para aklama davasından beraat etti. İki ayrı yargılamanın ardından suçsuz bulunan Stunt’ın davasının İngiliz kamuoyuna maliyetinin ise yaklaşık 2,8 milyon sterlini bulduğu ortaya çıktı.

Formula 1 patronu Bernie Ecclestone’un kızı Petra Ecclestone’un eski eşi James Stunt, hakkında açılan 266 milyon sterlinlik kara para aklama davasından beraat etti. İki ayrı yargılamanın ardından suçsuz bulunan Stunt’ın davasının İngiliz kamuoyuna maliyetinin ise yaklaşık 2,8 milyon sterlini bulduğu ortaya çıktı.
UYUŞTURUCU GELİRLERİNİ ALTINA ÇEVİRME İDDİASI
Sosyetik isim James Stunt, uyuşturucu çetelerinden elde edildiği öne sürülen 266 milyon sterlinlik suç gelirini altına çevirme operasyonunun merkezinde yer almakla suçlanıyordu. Ancak iki ayrı yargılamanın ardından jüri, Stunt’ın kara para aklama suçunu işlediğine dair yeterli delil bulunmadığına hükmetti.

Bernie Ecclestone
VERGİ MÜKELLEFİNE 2,8 MİLYON STERLİNLİK FATURA
Uzun süren dava süreci, İngiliz vergi mükellefleri açısından dikkat çekici bir maliyet yarattı. Daily Mail’in Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamında ulaştığı belgelere göre, Stunt’ın yararlandığı kamu kaynaklı hukuki yardım kapsamında avukatlarına ödenen tutar 2 milyon 178 bin sterlini aştı.
Mahkeme ve personel giderlerinin ise 600 bin sterlinin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Böylece davanın kamuya toplam maliyetinin 2,8 milyon sterline yaklaştığı belirtiliyor.

Petra Ecclestone ve eski eşi James Stunt
LÜKS YAŞAM, İFLAS VE KAMU DESTEKLİ SAVUNMA
Yedi yıllık evliliği boyunca son derece lüks bir yaşam süren James Stunt; sanat eserleri, nadir şaraplar, kumar tutkusu ve pahalı otomobillerden oluşan koleksiyonlarıyla tanınıyordu.
Ancak varlıklarının dondurulması ve iflas ilan etmesi nedeniyle, yasal olarak kamu tarafından finanse edilen adli yardımdan yararlanma hakkı kazandı. İngiliz mevzuatına göre, sanık beraat ettiği için bu masrafların geri talep edilmesi mümkün değil.
ALTIN TİCARETİ, BANKA CEZASI VE DUBAİ HATTI
Davaya konu iddialar, Stunt’ın “Stunt” markasıyla yüksek saflıkta altın külçeleri üretme girişimiyle bağlantılıydı. Bu kapsamda Bradford merkezli kuyumcu firması Fowler Oldfield ile ortaklık kuruldu.
Savcılık, zarar eden bu girişimin zamanla organize bir suç ağına dönüştüğünü, milyonlarca sterlinlik suç gelirinin Stunt’ın Londra’daki ofisine taşındığını öne sürdü. Bu paraların NatWest Bankası’ndaki hesaplara yatırıldığı, bankanın da kara para aklama kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle yaklaşık 265 milyon sterlin ceza aldığı hatırlatıldı.
“PARANIN KAYNAĞINI BİLMİYORDUM” SAVUNMASI
İddialara göre suç gelirlerinin bir bölümü izlenemez altın granüllerine dönüştürülerek Dubai’ye gönderildi. Stunt ise Los Angeles’ta yaşadığı dönemde şirket merkezine gelen büyük miktardaki nakit paranın suç gelirlerinden kaynaklandığından haberdar olmadığını savundu.

İKİ DAVA, FARKLI SONUÇLAR
İlk duruşmada jüri ana suçlama konusunda karara varamazken, mart ayında görülen ikinci davada jüri çoğunluk kararıyla Stunt’ı kara para aklama suçundan beraat ettirdi. Aynı davada yargılanan dört sanık ise mahkûm edildi.
Beraat kararının ardından Stunt, “Dokuz yıl boyunca cehennem gibi bir dönem yaşadım” ifadelerini kullandı.
100 MİLYON STERLİNLİK SANAT KOLEKSİYONU
Dava sürecinde polisin el koyduğu sanat koleksiyonunun değerinin yaklaşık 100 milyon sterlin, şarap koleksiyonunun ise 30 milyon sterlin civarında olduğu belirtildi.
Her iki davada da Stunt’ı bir Kraliyet Avukatı (KC) ve yardımcı avukat temsil etti. Yargılamalar toplam 11 ay sürerken, avukatları dosya üzerinde yaklaşık altı yıl çalıştıklarını açıkladı.
Muhafazakâr Parti’den kıdemli bir milletvekili, beraate rağmen milyonlarca sterlinlik kamu kaynağının geri alınamamasını “inanılmaz” olarak nitelendirdi.
Hukuk Yardımı Kurumu ise yaptığı açıklamada, “Beraat eden sanıkların yasal masrafları geri ödemekle yükümlü olmadığı” vurgusunu yaptı.
patronlardunyasi.com















