Bediyelerin borçlarına çizik atıldı
Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlarla sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası büyükşehir belediyelerine ve belediyelere ait şirketlerin, kamu kurum ve kuruluşlarından olan kamu ve

Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlarla sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası büyükşehir belediyelerine ve belediyelere ait şirketlerin, kamu kurum ve kuruluşlarından olan kamu ve özel hukuka tabi alacaklarıyla bunların diğer kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçları hakkında yapılan takas, mahsup ve kesinti işlemlerini yürütmek üzere oluşturulan Belediye Uzlaşma Komisyonu"nun 30 Haziran 2006 itibariyle çalışmalarını tamamladığı anımsatıldı.
Bu kapsama giren takas, mahsup ve kesinti konusu borç ve alacakların, vade tarihi 31 Aralık 2004 ve öncesine ait olan ve ödenmemiş borç ve alacaklarla bunların 31 Aralık 2004 tarihi itibariyle hesaplanmış ve ödenmemiş fer"i ve cezalarını kapsadığı anımsatılarak, takas, mahsup ve kesinti işlemleri sonrasında, kesintiye esas alınacak borcun anapara tutarına, 31 Aralık 2004 tarihinden itibaren herhangi bir zam ve faiz işletilmeyeceği de kaydedildi.
Büyükşehir Belediyeleri açısından, bu uygulamadan yararlanmak için yasal sürenin 31 Aralık 2005'de sona erdiği ifade edilen açıklamada, bu süre içerisinde, Türkiye genelinde toplam 16 büyükşehir belediyesinden 14"üyle bunların 8 bağlı kuruluşu ve 8 şirketinin takas, mahsup ve kesinti işlemlerinden yararlanmak için Belediye Uzlaştırma Komisyonu'na başvuruda bulunduğu kaydedildi.
Bunlardan Adana, Adapazarı, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri; Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU), Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ), Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ), Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) ve Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresiyle (GASKİ) uzlaşma sağlandı. Konya ve Kayseri Büyükşehir Belediyeleri ise başvuruda bulunmadı.
Uzlaşmaya başvuran İzmir, Mersin, Gaziantep, Eskişehir, Samsun ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ve Ankara Büyükşehir Belediyesi-EGO ile uzlaşma gerçekleştirilemedi.
Öte yandan, şirketler dahil 3208 belediyeden yasal sürenin sona erdiği 30 haziran 2006 tarihine kadar 2524 belediye uzlaşmadan yararlanmak için Komisyon"a başvuruda bulundu.
Uzlaşma Komisyonu"na başvuru yapan 2524 belediyeden 59"u başvuru sonrası kendi rızalarıyla Uzlaşmadan çekilirken, 14"ü eksik belgelerini tamamlamadıklarından ötürü uzlaşmadan yararlanamadı.
Uzlaşma Komisyon Kararı"nı imzalayan 2451 belediyeden 2407"sinin Uzlaşma Komisyonu Kararlarının farklı tarihlerdeki Resmi Gazetelerde yayımlandığı, 44 belediyenin Uzlaşma Komisyonu Kararlarının ise Bakanlar Kurulu"nca onaylanmak üzere Başbakanlığa gönderildiği kaydedildi.
Açıklamaya göre, şirket ve bağlı kuruluşları dahil Büyükşehir belediyelerinin toplam 7 milyar 515.2 milyon YTL tutarındaki borcu 4 milyar 679.2 milyon YTL'ye, şirketler dahil belediyelerin 6 milyar 859.6 milyon YTL'lik borcu ise 4 milyar 989.1 milyon YTL'ye düşürüldü. Böylelikle Büyükşehir belediyeleriyle şirketler ve bağlı kuruluları ve şirketler dahil belediyelerin toplam 14 milyar 374.9 milyon YTL tutarındaki borcu 9 milyar 668.3 milyon YTL7ye düşürüldü.
Uzlaşılan tutara herhangi bir gecikme zammı ve faiz işletilmediği ve borç tutarının 31 Aralık 2004 tarihi itibariyle sabitlendiği anımsatılan açıklamada, kesinti oranının yüzde 20 olarak belirlendiği ve bu çerçevede her belediyenin ödeme takviminin, tamamen kendi toplam borç miktarına ve genel bütçe vergi gelirlerinden aldığı paya bağlı olduğu anımsatıldı.