BDDK, İş Bankası’nı savcıya şikâyet edecek

BDDK, İş Bankası’nı savcıya şikâyet edecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bir zimmet suçunda mağdur durumdaki mevduat sahiplerinin parasını ödemeyen Türkiye İş Bankası yönetimi için savcılığa suç duyurusunda bulunacak.

BDDK, İş Bankası’nı savcıya şikâyet edecek
16px
24px
30.05.2006 10:54
ABONE OLgoogle

Şikayetin kaynağında medyatik bir dava yer alıyor. İş Bankası Şaşkınbakkal Şubesi'nin eski müdiresi Ayşe Tokay, aralarında gazeteci-yazar Fatih Altaylı'nın da mağdur olarak bulunduğu bazı hak sahiplerinin toplam 3,3 milyon YTL'sini zimmetine geçirdiği gerekçesiyle 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bankalar yeminli murakıpları, söz konusu şubede yaptıkları incelemede ödemeyi geciktiren İş Bankası Yönetim Kurulu üyelerinin suç işlediğini tespit etti.

18 Mayıs 2006’da konuyu değerlendiren BDDK üyeleri şubedeki teftiş bahane edilerek bazı müşterilerin paralarının ödenmemesine karar verildiğini belirledi. Kararda imzası bulunan İş Bankası yönetimi hakkında yasal takibata geçilmesi için savcılığa başvuruda bulunulması kararlaştırıldı. Suç duyurusu üzerine banka yönetimi hakkında soruşturma başlatması beklenen savcılık, suç oluştuğunu tespit ederse 6 aydan 2 yıla kadar hapis talebiyle dava açacak. 5411 sayılı kanunun 61. maddesinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine ödenmesi gereken tutarların ve geri alma haklarının hiçbir suretle sınırlandırılamayacağı belirtiliyor. Aynı kanunun 151. maddesinde, “Bu kanunun 61. maddesi hükmüne aykırı davrananlar altı aydan iki yıla kadar hapis ve beş yüz güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.” hükmü yer alıyor. Öte yandan banka yöneticilerinin İş Bankası Şaşkınbakkal Şubesi'nde gerçekleştirilen zimmet suçunun oluşumuna nedensel katkıda bulunduğuna dair bir tespitin bulunmadığı, müştekiler tarafından suça iştirake sebep olduğu belirtilen eylemlerin, işlendiği iddia edilen zimmet eyleminden sonra gerçekleştiği dikkate alınarak zimmet suçuna iştirakin maddi unsurunun oluşmadığı kararına varıldı. Kurul üyeleri bu nedenle banka yöneticileri yasal takibata geçilmesi için 5411 sayılı kanunun 162. maddesine istinaden savcılığa başvuruda bulunulmasına gerek olmadığı kararını verdi.

Zimmet olayının yaşandığı İş Bankası Şaşkınbakkal Şubesi'nde Müdire Ayşe Tokay 3 Mayıs 2004'te emekliliğini istedi. 12 Mayıs 2004'te de gazeteci-yazar Fatih Altaylı'nın da aralarında bulunduğu bazı müşterilerin hesaplarındaki paraları Tokay'ın zimmetine geçirdiği ortaya çıktı. Tokay'ı yargılayan mahkeme, görev yaptığı sırada müşterilerin hesaplarından 3 milyon 356 bin 750 YTL'yi ihtisalen zimmetine geçirdiğine hükmetmişti. Tokay'ı ‘ihtisalen zimmet' suçundan 13 yıl hapse çarptıran mahkeme, eski müdirenin suçu aynı kasıt altında birden fazla gerçekleştirdiği belirlendiğinden hapis cezasını 14 yıl 2 aya yükseltmiş, bu cezayı da sanığın duruşmalardaki iyi halini ve sabıkasız oluşunu göz önüne alarak 11 yıl 9 ay 20 gün hapis cezasına çevirmişti. Sanığı, meydana gelen zararın miktarını göz önüne alarak 7 milyon 948 bin 604 YTL adli para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Tokay'ın ödediği nakit ve taşınmazının satışından ele edilen para çıkarıldığında, bankanın uğramış olduğu 3 milyon 179 bin 441 YTL'lik zararın da sanıktan tazmin edilmesine hükmetmişti.

Ercan Baysal/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde