Başkanlık krizi mi var?

Başkanlık krizi mi var?

5 Y SONRA TÜSİAD'DA BAŞKANLIK SEÇİMİ VAR. KULİSLERDE KİMİN ADI ÖNLANA ÇIKIYOR?

Başkanlık krizi mi var?
16px
24px
18.08.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Şelale Kadak'ın yazısı

Beş ay sonra Türkiye'nin en çok sözü dinlenen ve siyasilerle de en çok sürtüşen derneğinin, yani TÜSİAD'ın seçimleri yapılacak. Peki başkan kim olacak? Sondan söyleyeceğimi baştan söyleyeyim önce. Patronlar, diğer olası adayları göz önüne alarak, üç yıldır başkanlık koltuğunda oturan Ömer Sabancı'yı bir kez daha TÜSİAD'a başkanlık yapması için iknaya çalışacak.
Beş yıl öncesine kadar TÜSİAD'da bir başkanlık tartışması yaşanmazdı. Ancak Türkiye'nin en köklü holdinglerinin, sanayi kuruluşlarının patronlarının kurduğu ve her dönem söz sahibi olan dernekte son yıllarda kimse başkanlık koltuğuna oturmak istemiyor.

Hatta, iki hafta kadar önce Cem Boyner'le pazar sohbeti yapmak için buluştuğumda ona da sormuştum. Dışarıdan dernekte bir başkanlık krizi hissediliyor, niye özellikle genç kuşaklar başkan olmak istemiyor diye. O da bunu özellikle hükümetlerle yaşanan kavgalara bağlamış ve 'TÜSİAD hiçbir zaman iktidarın kankası olmadı ki. 100-150 gün kadar bekler. Sonra da başlar eleştiri yağmuruna' demişti.
Sanıyorum bu durum dernekte başkanlık koltuğunu sıkıntılı hale getiriyor olabilir. Genç kuşaklar politik arenada tartışmak yerine, işlerine odaklanmayı tercih ediyor çünkü. Ama bu kez de şimdi yaşandığı gibi başkanlık koltuğuna aday bulmak deveye hendek atlatmak kadar zor oluyor.

TÜSİAD her iki yılda bir seçim yapıyor. Seçim yapmadan önce eski başkanlar yeni başkanın kim olacağı konusunda görüş alışverişinde bulunmak için toplanıyor. İstişare Konseyi de bir karar veriyor.
Son zamanlarda iş dünyasında yeni dönemde kimin başkan olacağı konusu tartışılıyor. TÜSİAD'ın güçlü olduğu bir dönemde üyeler böyle bir derneğin başında, örneğin bir profesyonel yönetici görmek istemiyor.
Güçlü şirketlerden birinin patronunun derneğe başkanlık etmesini istiyor.
Kulislerde, TÜSİAD'ın yönetim kurulundaki kadın üyelerden Arzuhan Yalçındağ'ın ve avukat Pekin Baran'ın da ismi geçiyor. Ancak dernekte tam arzu edildiği gibi birinin çıkmaması halinde, gözler yeniden Ömer Sabancı'ya dönüyor. Sabancı'nın iki yıl için olmasa dahi, bir yıllığına yeniden başkanlık koltuğuna oturmasını isteyenlerin sayısı artıyor.
Ömer Sabancı, dernek başkanlığını üç yıldır sürdürüyor. İlk başta bu görev için o da pek istekli değildi. Ama sonra başkanlığın gerektirdiği havaya bürünmesi ve hatta siyasilerle çatır çatır polemiğe girmesi zor olmadı.
Öyle görünüyor ki gelen baskı ve talepler Ömer Sabancı'yı çok sıcak bakmasa da 2007 ocak ayında bir daha başkanlık koltuğuna oturtacak.

Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde