Dolar
38,0029
0,44%
Euro
41,131
0,13%
Sterlin
49,1954
0,18%
Bitcoin
3.325.676
1,07%
BİST-100
9.064,87
0,22%
Gram Altın
3.699,295
0,57%
Gümüş
33,14
0,32%
Faiz
53,54
0,79%

Başkanların ‘doğalgaz’ yarışı

Fenerbahçe eski Başkanı Ali Şen’in, Gazprom’un istediği şirket olması nedeniyle damgasını vurduğu BOTAŞ’ın doğalgaz kontrat devri ihalesinde Fenerbahçe ve Beşiktaş rüzgarı esecek.

21.11.2005 00:00
Haberi paylaşın
Başkanların ‘doğalgaz’ yarışı
16px
32px

İhaleye son anda Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım da başvurdu. Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören’in şirketi Milangaz da ihaleye katılacak. Daha önce sürece katılmayan Yıldırım’ın son anda Troyka adlı şirketi ile başvuruda bulunduğu, bunun için de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) bizzat giderek, ithalat yeterliliği için başvurduğu öğrenildi.

 Türkiye’nin önde gelen holdinglerini de içeren 42 şirketin yarışacağı ihalede, toplam doğalgaz tüketiminin yüzde 64’üne karşılık gelen BOTAŞ’ın yurtdışı alım kontratları özel sektöre devredilecek. 30 Kasım’da yapılacak ihalenin, 4 milyar dolar büyüklüğünde olması bekleniyor. Gaz alımı yapılan ülkelerin şirketlerinin karşı çıkması nedeniyle defalarca ve ertelenen ve son olarak yasa değişikliğine gidilen doğalgaz kontrat devrinin son aşamasına gelindi. 42 şirketin başvurduğu ihalede Ali Şen, Gazprom ile ortak olduğu Bosphorus şirketi ile iddialı bulunuyor. Yarışta, Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören ve babası Erdoğan Demirören’in şirketi Milangaz da yer alacak. EPDK önümüzdeki hafta, başvuran yeni şirketlere yeterlilik verip vermeyeceğini görüşecek. Yeterlilik alanlar ihaleye girebilecekler. Önceki ihale süreçlerinde verilen yeterlilikler geçerli olacak. 4 milyar dolar büyüklüğündeki ihalede, 6 ülkeden gelen doğalgaz için altı başlıkta şirketler yarışacak.

16 MİLYAR METREKÜP:

Toplam yıllık 25 milyar metreküplük doğalgaz taahhüdünün 16 milyar metreküpünün özel sektöre devri için altı ihale açan BOTAŞ, Rusya ve İran’dan alınan doğalgaz ile Nijerya ve Cezayir’den alınan sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) bir bölümünün devrini amaçlıyor. İhaleye çıkılan sözleşmeler 2012 ile 2026 arasında bitecek. BOTAŞ, her lotun 250 milyon metreküp doğalgaza denk geldiği toplam 64 lot için ihaleye çıktı. Rusya ile yapılan üç ayrı doğalgaz alım satım anlaşması çerçevesinde sırasıyla 12, 12 ve 16 lot için ilana çıkılırken, İran’dan alınan 14 lot doğalgaz, Nijerya’dan alınan 2 lot ve Cezayir’den alınan 8 lot LNG kontratının devri hedefleniyor. Her bir ihalede, ihale konusu ithalat sözleşmesi için toplam lot sayısını aşmamak kaydıyla en az bir lot için teklif verilecek. Teklif verilecek lot sayısının tam sayı olmazsa bu teklifler değerlendirmeye alınmayacak. İhalede konusu ithalat sözleşmesi için, lot başına her türlü vergi, masraf, harç gibi giderler hariç 500 bin dolardan az olmamak kaydıyla, lot başına en fazla devir bedelini BOTAŞ’a ödemeye yönelik teklif verilmesi esasına göre değerlendirme yapılacak ve bu esasa göre sıralanacak.

DEVLER YARIŞACAK:

Sözleşme devrinin gerçekleşmemesi durumunda, ithalat lisans yeterlilik sahibi şirketlerin katılacağı ve kazanan ithalatçı şirketin Botaş`ın yurtdışı mükellefiyetlerini yerine getirmeyi kabul etmesi ve ikili anlaşmalarla belirlenen doğalgaz alım fiyatının altında olmaması şartıyla miktar devrine imkan tanıyan ayrı ihale yapılacak. İhaleye girebilmek için EPDK’ya ithalat lisans yeterlik başvurusunda bulunan şirketler şöyle: Habaş, Som Petrol, Zorlu, Egegaz, Avrasya, Enak, Aksa, Koç-Statoil, İgataş, Akenerji, Tdransbalkan İnşaat, Transbalkan İnşaat, Cengiz Elektrik, Aytemiz, İgsaş, Bosphorus, Erdemir, Shell, Nurol, Enerjisa, Viteragaz, Bisen, İlab, Medgaz, Enerco, Petrol Ofisi, Gazport, İlci, BP, Suez-Tractebel, Gap Petrol, Truva, Zihni Golar Enerji, Mitsui, Yamata, Anadolu Doğalgaz, Milangaz, Unigaz, Aksoy, Troyka, Enerji Petrol, Enerko, Ana-Trade.

Yelda Ataç/Hürriyet