'Basın, fotoğrafları çarpıtıyor'
Bakan Güler, barajların su doluluk oranının önceki yıllarla aynı seviyede olduğunu belirterek,....
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, barajların su doluluk oranının önceki yıllarla aynı seviyede olduğunu belirterek, su sıkıntısı yaşanmayacağını söyledi.
Güler, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nde Dünya Su Konseyi (WWC) Başkanı Loic Fauchon ve DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu arasında 5. Dünya Su Forumu'nun 2009 yılında İstanbul'da düzenlenmesiyle ilgili protokol törenine katıldı.
Güler, basın mensuplarının soruları üzerine, barajların dolululuk oranlarında bir problem olmadığını söyledi. Güler, Türkiye'nin en fazla elektrik üretimi yapılan bölgenin Keban bölgesi olduğu ve bu bölgedeki barajların su seviyesinin önceki yıllardaki ortalamaya sahip olduğunu söyledi.
Suyu da yönettiklerini ifade eden Güler, enerji yönetimi gibi bir de su yönetimi konusu olduğunu kaydetti. Güler, bütün barajların su seviyesini günü gününe takip ettiklerini ve izlediklerini, şu anda bir sorunun olmadığını vurguladı. Güler, barajlar bölgesinde kar yağışlarının normal olduğunu hatırlattı.
ÇARPITLIMIŞ FOTOĞRAFLAR
Basın organlarında çıkan kuraklık resimleriyle ilgili bir soruya ise Güler, çekim açısına göre çok değişik fotoğrafların çekilebileceğini ifade etti. Güler, kendilerinin Çevre ve Orman Bakanlığı ile çok yakın çalıştıklarını ve düzenli ölçümler aldıklarını, kendilerinin ölçümlerine yansıyan bir anormalliğin bulunmadığını ifade etti.
Yatağan Kömür Stantrali ile ilgili olarak basında çıkan haberlerde bir parça çarpıtılmış ve prizmadan geçirilmiş fotoğrafları gördüklerini vurgulayan Güler, Yatağan'da hem kendi bakanlıklarının hem de Çevre ve Orman Bakanlığı'nın ölçüm yaptığını söyledi. Her santralin kul havuzunun bulunduğuna değinen Güler, "Biz çevre için çalışıyoruz. Çevreye rağmen çalışmıyoruz" dedi.
Yatağan'da birinci filtrenin takıldığını, ikincisinin de mart ayında takılacağını ifade eden Güler, sorunun daha önceden yapılan mukavelelerin karmaşıklığından söyledi. dolayı yapımcı firma ile EÜAŞ arasındaki sorun olduğunu kaydetti. Bakan Güler, kendilerinin tahkimlik olan konuyu çözdüklerini, Yatağan'da çevre açısından bir sorun olmadığını söyledi.
"ELEKTRİK ÜRETİMİ DÜŞMEYECEK"
DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu da, Türkiye'nin hidroelektrik üretiminin yüzde 55'ini sağlayan Fırat Havzası'nda Keban, Atatürk, Karakaya, Birecik ve Karkamış barajlarındaki elektrik üretiminin geçen yıldan daha fazla olmadığını ifade etti. Geçen yıl bu barajlardan 44 milyar kilowatsaat elektrik üretimi yaptıklarını, bu yıl da aynı rakama ulaşacaklarını ifade eden Eroğlu, sadece İç Anadolu'da bir miktar su eksikliği bulunduğunu, önümüzdeki Mart ve Nisan ayındaki yağmurların beklenmesi gerektiğini kaydetti.
Şu anda İstanbul'da su sıkıntısı olmadığını ve İstanbul'daki barajların çevre illere su verdiğine işaret eden Eroğlu, Bursa'daki Doğanhisar Barajı'nın su seviyesinin düşük olduğunu ve Nilüfer Barajı'nı kısa süre içerisinde bitirmeleriyle sorunun çözüleceğini kaydetti. Bir çok büyükşehirde su sıkıntısı bulunmadığını hatırlatan Eroğlu, İç Anadolu'da sıkıntısı yaşanabilecek illerle ilgili olarak hemen hareket geçmeyi planladıklarını ifade etti.
Eroğlu, Kocaeli'de su sıkıntı yaşanmaması için 11 proje hazırladıklarının, bunları kısa, orta ve uzun vadede ele aldıklarını vurguladı. Kısa vadede yeraltı su potansiyelini harekete geçirmek için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile çalışmalar yaptıklarına işaret eden Eroğlu, Sapanca Gölü'nden su alınması, Yuvacık Barajı'nın Marmara tarafına yeni barajların yapılması yönünde çalışmalarının olduğunu söyledi.
"KISA VADEDE SU SIKINTI OLABİLİR"
Kısa vadede su sıkıntısının yaşanabileceğine dikkat çeken Eroğlu, "Vatandaşımızdan talebimiz şu; bütün dünyada bu sene bir su sıkıntısı var, sıcaklıklar fazla. Vatandaşlarımızın, suyu tasarruflu olarak kullanması rica ediyoruz. Su kıymetlidir, petrolden daha kıymetlidir" dedi.
Eroğlu, Ankara'daki su sıkıntısıyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi ile çalışma halinde olduklarını, bazı barajları planladıklarını, Gerede sistemiyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini ve bir takım yeraltı kuyularının devreye alınması için çalışmalar yapıldığını söyledi.
"BİR MİLYAR İNSAN İÇME SUYUNA SAHİP DEĞİL"
Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon ise, suyun dünya çapında önemli bir problem olduğunu, dünyada 1 milyar insanın içme suyuna, 2.5 milyar insanın sağlıklı içme suyuna sahip olmadığını kaydetti.
Fauchon, Dünyada sorunun daha fazla suyu bulunmaması değil, dünya nüfusunun her geçen gün artması ve beraberinde suyun kirletildiğine işaret etti. Fauchon, bazı bölgelerinde fazla su bulunduğu, bazı bölgelerde de su sıkıntısı olduğunu söyledi. Fauchon, bundan sonra suyu daha az kullanmak, daha fazla işletmek gerekeceğini dile getirdi.
Ankara/Cihan