Başbakan açıyor, bakan üzülüyor

Başbakan açıyor, bakan üzülüyor

Başbakan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı ve İtalya Başbakanı ile birlikte bugün Samsun'da Mavi Akım Doğalgaz Hattı'nın 'resmi' açılışını yapacak. Ankara'da ise Enerji Bakanı, 'Keşke bu kadar gaz almasaydık' diye açıklama yaptı

Başbakan açıyor, bakan üzülüyor
16px
24px
17.11.2005 00:00
ABONE OLgoogle

Başbakan, Mavi Akım projesinin 'resmi açılışı' için Samsun'da enerji zirvesi düzenlerken, Enerji Bakanı Hilmi Güler, Ankara'da, "Keşke bu kadar gaz almasaydık. Elimizde fazla doğalgaz var. Keşke doğalgaza bu kadar bağlı kalmasaydık" açıklamasını yaptı.
Enerji Bakanı Hilmi Güler, Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı'nın 'resmi açılışı'ndan bir gün önce, dün, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na bakanlığının bütçesini sundu. Bakan Güler; enerjide hükümetin yeni politikalarını anlatırken, Türkiye'nin yaptığı hatalı anlaşmalar yüzünden 'fazla doğalgaz sorunu' ile karşı karşıya kaldığını anlattı.
Bilindiği gibi, Başbakan Erdoğan, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla, bugün açılışı yapılacak Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı, Türkiye'nin en tartışmalı projelerinden birini oluşturuyor.

'Keşke bağlı olmasaydık'
Bakan Güler, 'take or pay' (al ya da öde) koşulu nedeniyle doğalgaz anlaşmalarında sıkıntı yaşandığını, yapılan görüşmeler sonucunda 40 milyar metreküplük indirim sağlandığını, bu nedenle artık elektrik üretiminde suya yönelebileceklerini belirtti. "Elimizde fazla doğalgaz var" diyen Güler, "Keşke doğalgaza bu kadar bağlı kalmasaydık. Keşke, kömür, su, nükleer gibi kaynaklara ağırlık verebiyseydik" dedi.
Enerji Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, doğalgaz alım anlaşmalarında Türkiye'nin 'Take or Pay' (al ya da öde) koşulundan kaynaklanan zararını engellemek amacıyla yapılan girişimler sonucunda 2003 - 2025 yılları arasını kapsayan dönemde 40 milyar metre küplük indirim sağlandı. Bugün doğalgaz alımında uygulanan fiyatlar dikkate alındığında kümülatif olarak Türkiye'nin 8 milyar doları, kullanmadığı doğalgaza ödemesi engellenmiş oldu.

Güneş aynası üretildi, köfte pişti, çay demlendi
Geçmişte her kuruluşun yaptığı sondaj sonuçlarını masaya yatırarak arşivlerden yeni kaynaklar çıkarmaya çalıştıklarını belirten Güler, "Bayağı güzel şeyler bulduk. Rezervleri tespit ediyoruz. Seferberlik başlattık" dedi. Çalışmalarda ortaya çıkan ve 'Zihni Sinir Projeleri' dedirten projelerden bazıları şöyle:

Tuz Gölü'nün altında bulunan 5 milyar metreküplük doğal mağaralara doğalgaz basılacak, 'kötü gün' için arz güvenliği sağlanacak.
Su, yeryüzüne yakın uygun mağaralarda depolanacak.
Mikrobesleyici üretildi. Sarımsakta yüzde 24 örneğinde olduğu gibi tarımda üretim artışı sağlanacak.
100 güneş aynası üretildi, köfte de pişirildi, çay da demlendi. Köylere dağıtılacak. Harran'da bir köyün ortasına konacak, salça pekmez burada kaynatılacak.
Yanmayan kâğıt ve kumaş üretilecek.

2 petrol, 2 de doğalgaz hattından enerji akıyor

1 - Mavi Akım: Hat, yılda 16 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasitesine sahip. Uzunluğu 1200 km. Rusya'nın İzobilniye kentinden başlayarak Ankara'da son buluyor. Denizin 2.140 metre dibinden geçen boru hattı, bu derinlikle dünya rekorunu elinde bulunduruyor.

2 - Rusya - Türkiye Doğalgaz Boru Hattı: Türkiye'ye Bulgaristan sınırındaki Malkoçlar'dan giriyor ve Ankara'ya ulaşıyor. 842 km. uzunluğundaki hat boyunca, Kırklareli, Pendik, Eskişehir, Ambarlı ve Bursa'da kompresör istasyonları, Malkoçlar'da ana ölçüm istasyonu ve pig tesisi bulunuyor.

3 - Bakü - Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC): Proje Bakü'den başlayarak, Ceyhan'da son buluyor. 1.774 km uzunluğa sahip Türkiye kesimi 1.074 km. Boru hattı ile başta Azeri petrolü olmak üzere bölgeden yılda 50 milyon ton düzeyinde ham petrolün, Ceyhan'a, buradan da dünya pazarlarına ulaştırılması amaçlanıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde