Dolar
38,4316
0,04%
Euro
43,6607
-0,20%
Sterlin
51,1879
0,00%
Bitcoin
3.628.677
0,00%
BİST-100
9.432,55
-0,61%
Gram Altın
4.101,409
-0,83%
Gümüş
33,14
-1,39%
Faiz
48,44
0,00%

Bankalara ne oluyor? Halkbank, Akbank, Vakıfbank...

Halkbank’ın internet sitesinde dolar yaklaşık yarım saat 3.72 TL’den işlem gördü. Benzer sorunların o gece başka bankalarda da yaşandığı konuşuldu. Bir banka bu iddiayı reddetti.

02.09.2018 09:19
Haberi paylaşın
Bankalara ne oluyor? Halkbank, Akbank, Vakıfbank...
16px
32px

Çiğdem Toker'in köşe yazısından alıntı

Bankalara ne oluyor?

İnternet bankacılığının yaygınlaşması, TL’nin son zamanlarda döviz karşısındaki değer kaybıyla birleşince, banka müşterileri kayıp/kazanç konusunda adeta teyakkuz durumunda. 

Cuma gecesi bankacılık sistemi açısından hareketliydi.

Halkbank’ın internet sitesinde dolar yaklaşık yarım saat 3.72 TL’den işlem gördü.    Halkbank’tan skandal dolar itiraf: Ucuza sattık! Ama..

Benzer sorunların o gece başka bankalarda da yaşandığı konuşuldu. Bir banka bu iddiayı reddetti. 
Akbank’ta kredi kartları limitlerinin harcama yapılmamasına karşın dolduğu, hesaplardan para çekildiği iddia edildi.

(Bu arada çarşamba akşam saatlerinde de Vakıfbank’taki yatırım hesabı olan müşteriler yatırım hesaplarında 0 rakamını gördü.)

Ortada açıklanmaya, anlaşılmaya muhtaç ve hafife alınamayacak bir durum var. 
Bu durumun bir tehdit mi, bir saldırı mı olduğu, zafiyetten mi kaynaklandığı, içinde kastın, ihmalin payları gibi soruların hepsi ayrı ayrı önemlidir.

Sadece Halkbank’ın açıklama yapması yetmez.  Müşterileri 'Yetersiz limit' uyarısıyla karşılaşan Akbank'tan açıklama: Sistemsel bir hata oldu

Bu ülkede tüm bankaların üyesi olduğu bir Bankalar Birliği, büyük emeklerle kurulan bir Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve bu kurumun, bankacılık sisteminin kurallara uygun ve güvenli çalışmasından sorumlu kural koyucu bir kurulu, kadrosu var.

Bu ülkede halka açık şirketlerin hisselerinin işlem gördüğü bir borsa ve bu piyasayı denetleyen, bugüne kadar binlerce kural üretip koymuş bir düzenleyici kurum, Sermaye Piyasası Kurulu var. 

Bu üç kuruma göre nispeten daha yeni kurulmuş BTK bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi USOM var. Ki kurumlara uyarıda bulunmak da USOM’un görevleri arasında.

Bütün bu ciddi kurumların bankacılığın dijital sistemlerinde ortaya çıkan aksaklıkların gerçek nedenlerini tespit ve analiz edip sonuçları toplumla paylaşmaları ve duyurmaları gerekiyor.

Büyük zaman geçirmeden.

Tabii gerçekten bağımsızlarsa.

Cumhuriyet

benzer haberler
TKYB'den deprem bölgesindeki KOBİ'lere kredi adımı: 'Hem yatırım hem işletme kredisini yılın ikinci yarısında kullandırmayı hedefliyoruz'
TKYB'den deprem bölgesindeki KOBİ'lere kredi adımı: 'Hem yatırım hem işletme kredisini yılın ikinci yarısında kullandırmayı hedefliyoruz'