'Bankacılık şifreleri çalınabilir'
KOÇ.NET'İN ARAŞTIRMASINA GÖRE İNTERNET GÜVENLİĞİ KONUSUNDA ÇOK GERİYİZ.

İlki 2003 yılında gerçekleştirilen ücretsiz güvenlik denetimi günleri kampanyası ile Rizikometre’nin, bu yıl üçüncüsü gerçekleştirildi. Ritz Carlton Otel'de yapılan toplantıda sonuçlar açıklandı.
Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak sadece şirketlerin değil aynı zamanda genişbant internet kullanıcılarının da güvenlik denetimleri yapıldı. Hizmet kapsamında, internet kullanıcıları güvenlik açıklarını, bu açıkları kapatmak için yapılması gerekenleri ve Koç.net güvenlik denetimi uzmanlarının yorumlarını web tabanlı platform üzerinden rapor olarak aldılar.
Türkiye İnternet Güvenliği Araştırması 1025 ADSL abonesi ve 850 şirketin güvenlik sistemleri üzerinde yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre; Türk internet kullanıcısının yeni nesil internet güvenlik tehditlerine karşı koruyucu yazılım programlarını kullanmadıkları ortaya çıktı. ADSL abonelerinin antivirüs kullanım oranı yüzde 85 iken anti spyware (casus yazılımlar) koruması kullanım oranı sadece yüzde 30 civarında. Araştırmanın yapıldığı ADSL abonelerinin yüzde 65’inin de halen hiç firewall (güvenlik duvarı) kullanmadıkları ortaya çıktı. Şirketlerin yüzde 40’ının web sunucu bilgilerinin kolaylıkla çalınabileceğinin belirlendiği rapora göre, yine ADSL abonesi şirketlerin yüzde 40’ının ana sayfalarının kolaylıkla değiştirilebileceği veya başka bir adrese yönlendirilebileceği tespit edildi. Bu yılki açıklar incelendiğinde yüksek seviyeli açıkların, önceki iki denetime göre iyileştiği belirlendi. 2003 yılında yüzde 29 olan yüksek seviyeli açık oranı 2004 yılında yakın şekilde yüzde 27 olarak saptanmışken bu yıl yüzde 19 olarak ortaya çıktı.
Bankacılık şifreleri çalınabilir
Türkiye İnternet Güvenliği Araştırması sonucunda ortaya çıkan bir diğer güvenlik tehdidi de;
şirketlerin yüzde 24’sinin DNS sunucularındaki açıklar yüzünden şirket e-postalarının ele geçirilebileceği ve çalışanların internet üzerinden eriştikleri bankacılık şifrelerinin çalınma riski. Araştırma sonucunun ortaya koyduğu diğer önemli bir veri; internet güvenliği ile ilgili açıkların daha çok kamu ve özellikle eğitim sektöründe görüldüğü.
Açıkların yıllara göre değişimi
Koç.net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, internet güvenliği ile ilgili olarak alınabilecek önlemler hakkında şunları söyledi: “İnternet kullanımında en kritik konu olan güvenlik hem kurumlar hem de bireyler için çok ciddi bir anlam taşıyor. Zamanında alınmayan basit güvenlik önlemleri istenmeyen sonuçlara zaman, para ve hatta itibar kaybına yol açıyor. Biz özellikle de kritik bilgi iletişimi yapılan durumlarda öncelikle güvenlik ihtiyacının belirlenmesini, uygun güvenlik politikalarının oluşturulmasını ve gerekli önlemlerin alınmasını öneriyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu işi profesyonel ve sertifikalı kurumlardan almak. Biz Koç.net olarak müşterilerimize güvenlik konusunda çok ciddi bir know-how ve teknoloji desteği veriyoruz. Her yıl düzenli olarak yaptığımız Rizikometre araştırmasını da toplumun bilgi güvenliği konusuna yaptığımız bir katkı olarak değerlendiriyoruz."