Banka, karşılıksız çıkan her çek için 600 lira ödeyecek
TBMM Genel Kurulunda, Çek Yasa Tasarısının 2 maddesi daha kabul edildi.

Genel Kurulda, gündemdışı konuşmaların ardından, görüşmelerine dün başlanan Çek Yasa Tasarısına geçildi. Tasarının "ibraz, ödeme, çekin karşılıksız olduğunun tespiti ve gecikme cezası"nı düzenleyen maddesi üzerinde dünkü görüşmelerde verilen önergenin oylamasına geçildiği sırada söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, önerge üzerinde değişiklik yapmak istediklerini söyledi.
Kılıç, bankanın karşılıksız çıkan her bir çek yaprağı ile ilgili olarak ödemekle yükümlü olduğu miktarı 600 liraya çekmek istediklerini kaydetti. Bu sırada CHP ve MHP'li milletvekilleri, "sözlü ifadeyle önergede değişiklik yapılmayacağını" belirterek, değişikliğe itiraz etti.
Kabul edilen maddeye göre, "Karşılıksızdır" işlemi, muhatap bankanın hamile kanunen ödemekle yükümlü olduğu miktarın dışında, çek bedelinin karşılanamayan kısmıyla sınırlı olarak yapılacak.
Banka, karşılıksız çıkan her bir çek yaprağı ile ilgili olarak ödemekle yükümlü olduğu miktarı, ancak ibraz eden hamile talep ettiği takdirde ödeyecek. Buna göre, banka, hamile, talep ettiği takdirde süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için; karşılığının hiç bulunmaması halinde, çek bedeli 600 lira veya üzerinde ise 600 lira, bu tutarın altındaysa çek bedelini ödeyecek.
Karşılığının kısmen bulunması halindeyse banka, çek bedeli 600 lira veya altındaysa, çek bedelini aşmamak koşuluyla kısmi karşılığı 600 liraya tamamlayacak bir miktarı; çek bedelinin 600 liradan fazla olması halinde çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmi karşılığa ilave olarak 600 lira ödemekle yükümlü olacak.
Banka; çekin karşılığının hesapta bulunmamasına rağmen hamiline ödenmesinin geciktirilmesi, kanunen ödemekle yükümlü olduğu miktarın hamile ödenmesinin geciktirilmesi hallerinde çek hamiline, her geçen gün için binde 3 gecikme cezası ödeyecek.
Üzerindeki tarihten önce ibraz edilen çekin karşılığının kısmen veya tamamen ödenmemiş olması halinde, bu çekle ilgili olarak hukuki takip yapılamayacak. İleri tarihli çekle ilgili olarak hukuki takip yapılabilmesi için, çekin üzerindeki düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde bankaya ibraz edilmesi ve "karşılıksızdır" işlemine tabi tutulması şart olacak.
Madde üzerinde söz alan CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, tasarının Türkiye Bankalar Birliği tarafından hazırlandığını ileri sürerek, "Bu tasarıyı siz değil, Bankalar Birliği hazırladı. Bankalar Birliği Genel Sekreteri, bir milletvekili arkadaşımızı arayıp, 'şöyle bir değişiklik yapacağız' demi ş. Zaten düzenlemeyle bankalara hiçbir sorumluluk getirilmiyor. Oysa bankalar, önüne gelen kredi kartı, çek veriyor" dedi.
Tasarının yasalaşmasıyla halen cezaevinde bulunan 3-4 bin kişinin çıkacağını, ancak 2 yıl sonra bu insanların yeniden cezaevine gireceğini savunan Mengü, çekin 1980 yılından sonra itibarını kaybettiğini vurguladı.
Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Genel Kurulda, Bakanlar Kurulu sıralarında hiçbir bakanın bulunmadığını belirterek, "Bu Hükümetin cenaze namazını kılalım. Burada hiçbir bakanın bulunmaması ayıptır" dedi.
Tokat'ta meydana gelen ve 7 askerin şehit düştüğü saldırıya değinen Genç, "Saldırıyı PKK'nın Tunceli'deki bir kolu üstlenmiş. Bu saldırılar ü lkenin her yerinde oluyor. Niye Tunceli öne çıkarılıyor? PKK yaptıysa git yakala. Bazı bakanların yaptığı açıklamalar, başka ülkelerde yapılmış olsaydı o bakanlar istifa ederdi. Bununla devletin güvenlik güçleri zan altında bırakılıyor" diye konuştu.
Mecliste bir süre önce 1938 olaylarının gündeme geldiğini hatırlatan Genç, "Eğer iktidar haktan hukuktan yanaysa bir kanun çıkaralım, o acıları, meydana gelen zararları tazmin edelim, kayıp olan mezarları bulalım ve gerekiyorsa bu olayların konuşulmasına da ceza getirelim. Çünkü, o olaylar kapanmalı" görüşünü ifade etti.
Tasarının görüşmeleri 5. madde üzerinde sürüyor.