Balıkesir'de kuş gribinden 2 bin hindi telef oldu
Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Kızıksa beldesinde kuş gribinden 2 bin hindi telef oldu.

Kızıksa beldesinde yaşanan olayla ilgili basın toplantısı düzenleyen Balıkesir Vali Vekili Halil Yavuz Kaya, kuş gribinin göçmen kuşlardan bulaştığını tahmin ettiklerini belirterek, bölgede gerekli tedbirler alındığını ve stabil hale getirildiğini söyledi. 7 kilometrelik alanın risk altında olduğu için incelemeler sürekli yapılacağını anlatan Kaya, telef olan hindilerin 3 metrelik çukurlar açılarak gerekli ilaçlamalar yapılarak gömüldüğünü ifade etti. Bölgenin risk altında olduğu için incemelerin süreceğini dile getiren Kaya, hastalığın merkezi olan bölgenin boş olması ve en yakın yerleşim birimine uzaklığının 4 kilometre olmasının şans olduğunu bildirdi. Kaya, insanlara bulaşma riski bulunan kuş gribinin şu an için tehlikeli boyutta olmadığını vurguladı.
Kendine ait 50 dönümlük çeltik tarlasını balık ağlarıyla çevirerek 2 bin adet hindi palazı yetiştiren Mehmet Eksen, 1 Ekim'den bu yana gerçekleşen ölümlerle tamamının telef olması üzerine konuyu İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerine bildirdi. 4 Ekim tarihinde telef olan hindilerin sayısı 2 bini bulunca bölgeden alınan numuneler, Bornova Veterinerlik Araştırma Merkezi'ne gönderildi. Yapılan testler sonucunda 2 bin hindinin ölüm sebebinin kuş gribinden olmasının tespit edilmesi üzerine bölge karantinaya alındı. Laboratuvardan henüz tam rapor gelmedi.
Olayın ardından Balıkesir'de Vali Vekili Kaya'nın başkanlığında Hayvansal Sağlık Zabıta Komisyonu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan bir genel müdür ve bir daire başkanının katılımıyla toplandı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü ile Sağlık Bakanlığı'ndan ekiplerin geldiği bölgeye hayvanların giriş ve çıkışları yasaklandı. Ayrıca 3 kilometrelik koruma bandı içerisindeki alanda diğer çiftçilere ait bin 500 adet kümes hayvanı da toplanarak imha edilmesi kararlaştırıldı.
Hastalığın diğer bölgelere sıçramamış olmasının büyük bir şans olduğunu belirten Vali Vekili Kaya, hastalığın tespitinin çabuk yapılmasının bunda büyük etkisi olduğunu söyledi. Olayın tamamen köy tavukçuluğu yapan bir kişinin vakası olduğunu ifade eden Vali Vekili Kaya, beyaz et üretimi yapan şirketlerin bu olaydan kesinlikle etkilenmediğini bildirdi.