Bakan Coşkun muhalifleri açıkladı
Yaklaşık 3.5 yıldır Meclis gündeminde bekleyen ve yeni yasama yılına kalan hipermarketler yasa tasarısına kimlerin muhalif olduğunu Sanayi Bakanı Coşkun açıkladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, hipermarketler yasa tasarısını önümüzdeki yasama döneminde kanunlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
İtalya'nın Milano kentinde düzenlenen 4. Avrupa-Akdeniz Yıllık Konferansına katılan Coşkun, konferansından sonra soruları yanıtladı. Hipermarketler yasa tasarısını önümüzdeki yasama döneminde kanunlaştırmayı hedeflediklerini bildiren Coşkun, konuya ilişkin yasa tasarısının uzun uğraşlar neticesinde hazırlandığına işaretle, 'Tasarıyı konuyu tüm ayrıntılarıyla ele alıp büyük çapta mutabakat sağlayarak hazırladık' dedi.
Coşkun, bu yasanın yaklaşık 3,5 yıldır neden çıkarılamadığına ilişkin soruyu yanıtlarken, 'Hipermarketler yasa tasarısı Ekimde meclise sevk edilecek. Bu konuda hem esnaf kesiminin, hem büyük mağazaların patronlarının, hem de yabancı sermayenin baskıları oldu' diye konuştu.
Ali Coşkun, yasayı engelleme uğraşlarının neden kaynaklandığını şu sözlerle açıkladı: 'Bu konuda bizden önce çıkarılmış ve de aşırı devletçi görüşle hazırlanmış bir yasa vardı. Tasarıya sıcak bakmayanlar halen o kanunun etkisindeler. İşi istismar ederek hazırladığımız tasarıyı geciktirmek, bu geciktirme sırasında da yapabileceklerini yapmak istiyorlar.'
Tasarının kanunlaşmasıyla Türkiye'nin AB, İngiltere, ABD ve Japonya'daki gibi bir yasal düzenlemeye kavuşacağını bildiren Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Biz istiyoruz ki hipermarketler, trafiğin fazla yoğun olmadığı ve esnafın çok kümeleşmemiş olduğu alanlarda kurulsun. Hipermarketler, satış alanlarının yarısı kadar park yerleri olan, depoları bulunan, sağlıklı ve depreme dayanıklı mekanlar olarak inşa edilmelidir. Ayrıca, küçük ve orta ölçekli işletmelerin aldatıcı alımlarında engellenmesini amaçlıyoruz.'
Coşkun, bu son cümleyle neyi kastettiğini ise bir örnekle açıklayarak, şöyle konuştu: 'Mesela fiyatta anlaşıp malı alıyorlar, ama tam parasını ödeyecekleri zaman geciktiriyorlar. Bir de bakıyorsunuz, reklam iştirak payı, raf iştirak payı adı altında faturalar kesiyorlar. Halbuki malın fiyatı belirlenirken bunlar hiç konuşulmamış. Dolayısıyla bizim istediğimiz, dediğimiz şudur: Her şey ticarete uygun anlaşmalarla yapılmalı. Anlaşma yoksa bu türden baskılar yapılması hem yanlıştır, hem de haksızlıkları beraberinde getirmektedir.'
PİYASAYA GİREN ARAÇ SAYISI ESKİ RAKAMLARIN İKİ KATI
Coşkun, akaryakıt fiyatlarındaki son zamların Türkiye'ye kaçak yakıt girişini artırıp artırmadığı sorusunu, 'Kaçak yakıtla mücadelemiz sürüyor. Şu anda en fazla kaçak yakıt deniz yoluyla geliyor. Ama bu konuda da tedbirler alınmaktadır. Gemiler açıkta demirleyerek kaçak petrol pompalıyorlar' diye yanıtladı.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığının kaçak yakıtla mücadeleye büyük önem verdiğini belirten Coşkun, bazı ilginç verilerin sorunun mevcudiyetini apaçık ortaya koyduğuna işaret ederek, 'Mesela Türkiye'de otomotiv sanayinin gelişmesi neticesinde, piyasaya giren araç sayısı eski rakamların iki katı. Ama benzin tüketimine baktığınızda azaldığını ya da değişmediğini görüyorsunuz. Dolayısıyla bu çarpıklıkları denetim altına alma çabalarımız sürüyor' dedi.
Coşkun, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının cihazlarla birer laboratuvar haline getirdiği seyyar araçlarla benzin istasyonlarını tarama işleminin de devam ettiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: 'Son bir buçuk yılda Türkiye'deki benzin istasyonlarının yüzde 60'ını taradık. Binin üzerinde istasyon kapatıldı. Bir taraftan piyasa denetimlerini yürütürken, diğer taraftan akaryakıt dağıtım sistemini kontrol altına aldı. Tüpraş'ın satışlarında sadece 2006'da y