Babacan: AB'ye üye olmadan Maastrich kriterlerini tutturmuş olacağız
Avrupa Birliği (AB) konusunda başmüzakereci olarak görevlendirilen ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, AB'ye üye olmadan Türkiye'nin Maastrich kriterlerini tutturmuş olacağını söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği'nin (Eurochambers) yürüttüğü Türk Oda Geliştirme Programı'nın ikinci bölümünün tamamlanması sebebiyle İzmir'de 'AB Katılım Müzakereleri: Odaların Rolü' başlıklı bir toplantı düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasında görüşlerini dile getiren Bakan ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB ile Türkiye ilişkilerinde özellikle diğer ülkelerin ekonomileriyle karşılaştırılan Türkiye'de, şimdiye kadar ekonomide yaşanan sıkıntıların çok önemli görüldüğünü hatırlattı. Bir krizden diğerine savrulan, bir siyasi çalkantıdan diğerine düşen bir ülke durumunda olan Türkiye'nin, ekonomide yaptığı atılımlarla ve değişimle dünyayı şaşırtmaya devam edeceğini vurgulayan Babacan, "Maastrich kriterlerinin bütçe açığında yüzde 3'ü geçmemesi şartını önümüzdeki yıl gerçekleştiriyoruz. Üstelik bu, kriterlere göre yapılan hesaplamaya göre olacak. Bu yıl yaklaşık 4.5-5 olarak tahmin edilen açığı önümüzdeki yıl yüzde 3'ün altına çekerek Maastrich kriterlerini yakalamış olacağız. Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya gibi ülkeler bu rakama ulaşamadı. İkinci kriter olarak, borç stokunda GSMH'nin yüzde 60 sınırı var. En geç 2007'de borç stokunda Mastrich kriterlerini yakalıyoruz. Bunun arkasından enflasyon, arkasından faiz hadleri gelecek. AB'ye üye olmadan çok çok önce, ortak para birimine geçmek için gerekli olan kriterleri bile tutturmuş bir ülke olacaktır Türkiye" dedi.
Başmüzakereci Babacan, Türkiye'nin AB'ye üye olması yönündeki çalışmaları üç temel ayak üzerine oturttuklarını, bunların siyasi reformlar, katılım müzakereleri ve diyalog iletişim olduğunu belirtti. Babacan, bu sebeple sivil toplum diyaloğuna, odaların, borsaların, esnafın, işçilerin ve işverenlerin birlikteliğine, işbirliğine önem verdiklerini anlattı.
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Kretschmer ise, "Türkiye cesaretini kırmamalı. AB'den gelen sesler zaman zaman cesaret verici olmayabilir.' dedi. Türkiye'nin yargı gibi çeşitli alanlarda reformlarına devam etmesi gerektiğini dile getiren Kretschmer, bir süre önce