Dolar
40,055
0,02%
Euro
47,2516
0,56%
Sterlin
54,7446
0,34%
Bitcoin
4.445.772
0,00%
BİST-100
10.167,26
1,69%
Gram Altın
4.279,66
0,31%
Gümüş
36,45
0,16%
Faiz
44
0,00%

Avrupa’nın en büyük limanı Rotterdam, Rusya ile olası bir savaş için hazırlık yapıyor

Avrupa’nın en büyük limanı olan Rotterdam, Rusya ile yaşanabilecek olası bir çatışmaya karşı önlemlerini artırıyor. Askeri malzeme taşıyan gemiler için özel alanlar ayıran liman, savaş durumunda kargoların alternatif rotalara yönlendirilmesi için Belçika’daki Anvers Limanı ile koordinasyon içinde çalışıyor.

08.07.2025 14:08Güncelleme: 08.07.2025 14:10
Avrupa’nın en büyük limanı Rotterdam, Rusya ile olası bir savaş için hazırlık yapıyor
16px
32px

Rotterdam Liman İdaresi Başkanı Boudewijn Siemons, Financial Times’a verdiği röportajda, İngiltere, ABD ve Kanada gibi ülkelerden askeri araç ve malzeme sevkiyatı olması durumunda hangi terminallerin uygun olduğunu belirlemek üzere kapsamlı planlama yapıldığını belirtti. Siemons, “Her terminal askeri kargoyu taşımaya uygun değil. Gerekirse kapasite paylaşımı için Anvers gibi diğer limanlarla iş birliği yaparız” dedi.

Bu adımlar, Avrupa genelinde artan savaş hazırlıklarının bir parçası. Avrupa Birliği, ABD’nin savunma harcamaları konusundaki baskısına karşılık, 800 milyar avroluk yeniden silahlanma planı hazırlıyor. Hollanda da NATO kapsamında savunma harcamalarını GSYH'nin %5’ine çıkarma sözü verdi.

Mayıs ayında Hollanda Savunma Bakanlığı, NATO’nun talebi doğrultusunda Rotterdam limanının askeri kargo taşıyan birden fazla gemiyi karşılayacak altyapıyı sağlaması gerektiğini duyurdu. Siemons, yılda dört ila beş kez, birkaç hafta boyunca bu tür sevkiyatların yapılacağını, ancak gemilerin yanaşacağı alanın değişebileceğini belirtti. Rotterdam’daki konteyner terminali, mühimmatın gemiden gemiye güvenle aktarılabileceği tek bölge konumunda.

Bunun yanı sıra, yılda birkaç kez amfibi askeri tatbikatlar da yapılması planlanıyor. Liman geçmişte de bu tür taşımaları desteklemişti; özellikle 2003 Körfez Savaşı sırasında büyük bir hareketlilik yaşanmıştı. Ancak Soğuk Savaş döneminde bile limanın kendine ait bir askeri rıhtımı bulunmuyordu.

Financial Times'ın haberine göre, Anvers Limanı ise ABD’nin Avrupa’daki askeri üslerine düzenli olarak lojistik destek sağlıyor. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, geçtiğimiz haziran ayında ittifak üyelerini, Rusya’nın 2030’a kadar NATO ülkelerinden birine saldırabileceği konusunda uyarmıştı.

Rotterdam Limanı, Hollanda’daki Meuse Nehri boyunca 42 kilometreye yayılan bir alanda faaliyet gösteriyor. Yılda yaklaşık 436 milyon ton yük elleçleyen liman, Almanya ve diğer Avrupa ülkeleriyle deniz ve nehir bağlantısı aracılığıyla 28 bin deniz gemisi ve 91 bin iç su yolu gemisi ağırlıyor.

AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar sonrası Rotterdam, ticaretinin yaklaşık %8’ini, özellikle de petrol sevkiyatlarını kaybetti. Anvers Limanı ise yılda 240 milyon ton yükle AB’nin ikinci büyük limanı konumunda.

Siemons, iki limanın artık rakipten çok stratejik ortak olarak çalıştığını söyledi: “Ekiplerimiz, dayanıklılık gibi konularda giderek daha yakın iş birliği içinde çalışıyor.”

Covid-19 salgınının Avrupa’nın ilaç ve ekipman konusunda Çin ve Hindistan’a olan bağımlılığını, Rusya’nın Ukrayna işgalinin ise enerji bağımlılığını ortaya çıkardığını söyleyen Siemons, Avrupa'nın bakır, lityum, grafit gibi stratejik hammaddeler için de benzer hazırlıklar yapması gerektiğini vurguladı.

“Petrolde bunu uyguluyoruz, ancak gazda henüz değiliz. Avrupa'nın kendi gaz sahaları var ama daha geniş bir stratejik dayanıklılık perspektifine ihtiyacımız var,” diyen Siemons, ilaç, gıda, enerji ve su gibi temel alanlarda daha fazla stoklama altyapısı kurulması gerektiğini söyledi. Bu tür stokların, iyi dağıtım ağlarına sahip liman çevrelerine kurulmasının daha uygun olacağını belirtti.

Hollanda’nın stratejik petrol rezervinin bir kısmı zaten Rotterdam’da bulunuyor. Bu çerçevede, Avrupa Birliği'nin, tıbbi malzemeler, enerji ekipmanları, barınma, gıda ve su gibi kritik alanları kapsayacak yeni bir "stoklama stratejisi"ni bu hafta açıklaması bekleniyor.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Rekabet Kurulu, dijital müzik platformu Spotify hakkında inceleme başlattı
Rekabet Kurulu, dijital müzik platformu Spotify hakkında inceleme başlattı#Spotify