Dolar
36,6354
-0,11%
Euro
39,8678
0,20%
Sterlin
47,5231
-0,14%
Bitcoin
3.101.245
0,00%
BİST-100
10.840,59
1,05%
Gram Altın
3.517,392
-0,21%
Gümüş
33,83
-0,34%
Faiz
39,37
0,00%

Avrupa'dan boru hattına onay

Avrupa Birliği, Hazar bölgesinden Türkiye'yi geçerek Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak 3 bin 300 kilometre uzunluğundaki boru hattına siyasi onay verdi.

27.06.2006 13:16
Haberi paylaşın
Avrupa'dan boru hattına onay
16px
32px

Avrupa Birliği'nin, Türkiye tarafından da büyük önem atfedilen doğalgaz boru hattı projesine siyasi onay verdiği bildirildi.

Dünyanın önde gelen finans gazetelerinden Financial Times'ın haberine göre AB, Hazar bölgesinden Avrupa'ya dogalgaz taşıyacak olan toplam 3 bin 300 kilometre uzunluğundaki boru hattı projesine siyasi onay verdi.

Haberde, aslında yıllardır gündemde olan bu projenin, son dönemde dünya genelinde petrol ve doğal gaz fiyatlarında görülen büyük artışların ardından önem kazandığına dikkat çekildi. BBC Türkçe Servisi'nin de aktardığı haberde, AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu yetkilisi Andris Piebalgs'ın, boru hattının geçeceği beş ülke olan Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya'dan bakanlarla beraber, projenin başarıyla tamamlanması için gerekli adımların atılacağını vaadeden bildiriye imza attığı kaydedildi.
Piebalgs'ın, ayrıca AB'nin projeye sadece siyasi değil, fizibilite çalışmalarına katkıda bulunmak suretiyle maddi destek de vereceğini söylediği aktarıldı.

"AB MOSKOVA'YA BAĞIMLILIĞI AZALTMAK İSTİYOR"

Haberde, imzalanan bildirinin, aslında Moskova'ya da açıkça, AB'nin, enerji kaynakları bakımından Rusya'ya bağımlılığını azaltma niyetini ilan etmesi anlamına geldiği yorumları yapıldı.

AB'nin destek verdiği proje, yılda 25 ila 31 milyar metreküp gaz taşıma kapasitesi olan bir boru hattının Türkiye üzerinden Avrupa'ya doğalgaz taşımasını öngörüyor. Taşınacak doğal gazın, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Rusya ve Irak'tan hatta siyasi sorunlar aşılırsa İran'dan alınması planlanıyor.
Projeyi, Avusturya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan'dan doğal gaz şirketleriyle Türkiye'den BOTAŞ destekliyor. Bu şirketlerin bir dizi ön çalışma yapmasına karşın projenin maliyetini kimin karşılayacağı konusu belirsizliğini koruyor.

Haberde, bu şirketlerin oluşturduğu konsorsiyumun önündeki hedefin, AB'den serbest rekabet konusunda bazı istisnalar için izin koparabilmek olduğu kaydedildi. Konsorsiyumun, bu yaz başvurularını yapacağı, ancak bazı ayrıcalıklar alabilseler bile projenin geleceği garanti olmadığı bildirildi. Haberde, buna gerekçe olarak Rusya'nın, alternatif boru hattı önerileri getirmesi gösterildi.